Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση

Tου Μελέτη Ρεντούμη

Η κυβέρνηση μετά τις φονικές πυρκαγιές με 92 νεκρούς, που προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή για τον τρόπο χειρισμού του θέματος και την γενικότερη ανεπάρκεια του κράτους σε περιόδους κρίσεων ή φυσικών καταστροφών, επιχειρεί με άκομψο και προκλητικό τρόπο να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας.

Το έναυσμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όπου αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη και με μία καθυστερημένη παραίτηση υπουργού, θεωρεί ότι το τραγικό συμβάν είναι πλέον παρελθόν και ότι όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, κατηγορώντας αόριστα την κρατική μηχανή για τα αυθαίρετα τα οποία θέλει τώρα να κατεδαφίσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Βέβαια όλα τα παραπάνω ακόμα και αν αποτελούν επικοινωνιακή τακτική συνεχίζουν να έχουν στο κάδρο τις πυρκαγιές και τα γεγονότα στο Μάτι.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, εφευρίσκει νέα γεγονότα με στόχο την αλλαγή της επικαιρότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε την παρέμβαση του υπουργού Κοντονή, για την παροχή ασύλου στον Τούρκο δημοσιογράφο Τουργκούτ Καγιά, γεγονός που εξόργισε την Άγκυρα και δημιούργησε ένα νέο διπλωματικό επεισόδιο με την Αθήνα.

Στην συνέχεια περάσαμε στο πεδίο της τρομοκρατίας, όπου με μία αιφνιδιαστική κίνηση, η κυβέρνηση συναίνεσε στην μεταγωγή των τρομοκρατών της 17Ν Κουφοντίνα και Ξηρού, στις αγροτικές φυλακές Βόλου και Χαλκίδας αντίστοιχα, με χαλαρές συνθήκες κράτησης.

Τέλος, το κερασάκι στην τούρτα είναι τα πανηγύρια και η ενδεχόμενη φιέστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την έξοδο από τα Μνημόνια στις 21 Αυγούστου, χωρίς να αναφέρει τίποτα για την σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία.

Όπως γίνεται κατανοητό, όλα τα παραπάνω αποτελούν μία φθηνή τακτική αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το φλέγον ζήτημα των ευθυνών για τις πυρκαγιές, καθώς και για την σημαντική έρευνα που διεξάγει ήδη η δικαιοσύνη.

Καλό θα ήταν λοιπόν, η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να φροντίσει να μην επαναληφθούν παρόμοιες εθνικές τραγωδίες και όχι να προκαλεί τον ελληνικό λαό με ενέργειες που δεν συνάδουν με το ήθος και το δημόσιο συμφέρον.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός