ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική απέκρυψαν από την ΑΔΑΕ χιλιάδες παρακολουθήσεις – Τι καταγγέλλει ο Χρ. Ράμμος

Συγκλονιστικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση Πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το 2022 που δημοσιεύτηκε με μεγάλη καθυστέρηση το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, τον πρόλογο της οποίας υπογράφει ο πρόεδρος Χρήστος Ράμμος, η ΕΥΠ, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η αντιτρομοκρατική (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας – ΔΑΕΕΒ), απέκρυψαν από την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), συνολικά 6.705 άρσεις απορρήτου, για τους οποίους η εισαγγελέας της ΕΥΠ είχε κάνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με την έκθεση:

-Η ΕΥΠ απέστειλε στην ΑΔΑΕ κατά το έτος 2022 επιπλέον 717 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν το έτος 2021 και δεν είχαν παραδοθεί νωρίτερα.

-Η αντιτρομοκρατική (ΔΑΕΕΒ) παρέλειψε να αποστείλει στην ΑΔΑΕ 5.988 εισαγγελικές διατάξεις για το 2021 και επίσης το έκανε εντός του 2022.

Το γεγονός ότι η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική ενημέρωσαν ετεροχρονισμένα τις την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για χιλιάδες «ξεχασμένες» εισαγγελικές διατάξεις άρσης απορρήτου, προκαλεί ερωτηματικά και για το αν τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην ΑΔΑΕ για το έτος 2022 είναι τα πραγματικά.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι τον πρόλογο που υπογράφει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος συνοδεύει… «αστερίσκος» που αναφέρει επί λέξει ότι «το κείμενο αυτό εκφράζει τις απόψεις του Προέδρου της Αρχής», προφανώς υπονοώντας ότι η νέα σύνθεση που διαμορφώθηκε σχεδόν πραξικοπηματικά από την πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή, δεν συμφωνούσε με τον αποκαλυπτικό του λόγο.

Στον πρόλογο της Έκθεσης Πεπραγμένων της ΑΔΑΕ, ο Χρ. Ράμμος κάνει λόγο για «αντιθεσμικές παρεμβάσεις μέσω των οποίων αμφισβητήθηκε η ίδια η ανεξαρτησία της Αρχής, με απειλητικούς μάλιστα υπαινιγμούς ότι σε περίπτωση που τα επιτασσόμενα με τις παρεμβάσεις αυτές δεν θα ετηρούντο από την Αρχή, θα ετίθετο θέμα ασκήσεως ποινικών διώξεων εις βάρος των μελών και του προσωπικού της Αρχής ακόμη και για εξαιρετικά σοβαρές κακουργηματικές πράξεις».

Επίσης κάνει λόγο αντιδράσεις που έλαβαν μορφή συκοφαντικών, δυσφημιστικών και υβριστικών σχολίων. «Δυστυχώς, το ελληνικό πολιτικό σύστημα φαίνεται να θεωρεί ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές εκπληρώνουν τον ρόλο τους, μόνο όταν δεν ενοχλούν και δεν ασκούν κριτική στην εξουσία και δεν αμφισβητούν τις επιλογές της. Όταν, όμως, εκπληρώσουν τον συνταγματικό τους ρόλο που είναι να λειτουργούν ως αντίβαρα εξουσίας, τότε υφίστανται μια ολόκληρη σειρά από ανοίκειες επιθέσεις», αναφέρει ο κ. Ράμμος.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ 

ΑΠΟ ΤΟ DOCUMENTO