Ζήτημα ύπαρξης πλέον της ίδιας της Δημοκρατίας

Του Γ. Τεκίδη

               

                                               

Η επιτελική διάλυση του κράτους δικαίου, των θεσμών, της κοινωνικής πρόνοιας , της προστασίας της εργασίας όπως και αυτό του δημόσιου συμφέροντος, του ταυτιζόμενου με αυτό της κοινωνικής πλειοψηφίας, έχει δρομολογηθεί εδώ και μια πενταετία. Η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι απλώς μια συνήθης περίπτωση διακυβερνητικής αλλαγής, που συμβαίνει σε όλα τα στοιχειωδώς αστικά δημοκρατικά καθεστώτα.

Η σκληρά νεοφιλελεύθερη τωρινή κυβέρνηση, φανερά πια  αποσκοπεί στην ισοπέδωση όλων των πολιτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών που κουβαλούν τα αστικά καθεστώτα. Χαρακτηριστικά που σώζουν έστω τα προσχήματα μιας ανεκτικής διακυβέρνησης που μεριμνά η τουλάχιστον δείχνει να νοιάζεται κατά τι και για την πάσχουσα λαϊκή πλεμπάγια.

Η λέξη οδοστρωτήρας που σαρώνει τα πάντα η διακυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν,  ορρωδεί προ ουδενός, ταιριάζει απόλυτα με τις πρακτικές της. Μοναδική έννοια και αγωνία του νεοφιλελεύθερου κυβερνητικού μπουλουκιού, η εξυπηρέτηση ολιγαρχικών συμφερόντων, η προστασία συγκεκριμένων κρατικοδίαιτων ως επί το πλείστον επιχειρηματιών και η ανάδειξη καινούργιων τζακιών στην υποστήριξη και αρωγή των οποίων προσβλέπει.

Η επιτελική καταιγίδα δεν αφήνει έξω από το πεδίο δράσης της, τίποτα και κανένα από ότι και όποιους της εναντιώνονται. Ένας ολόκληρος εσμός δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης στο πλευρό  σε εικοσιτετράωρη βάση, της κυβερνητικής προπαγάνδας. Συστήματα δημόσιας υγείας, παιδείας, θεσμοί, δικαιοσύνη, διαλύονται, βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, κι όμως αυτό πλασάρεται στην κοινή γνώμη σαν μια κανονικότητα. Νόμοι καταστρατηγούνται η τροποποιούνται προσβλέποντας εν ψυχρώ στην εξυπηρέτηση ημετέρων η εξυπηρετώντας κομματικές σκοπιμότητες.

Η χώρα  φαυλοκρατείται, μετατρέπεται σε ένα εφιαλτικό τοπίο που προσιδιάζει με χολιγουντιανό φιλμ, με μια κυβέρνηση που παρακολουθεί με παράνομα λογισμικά τους πάντες και τα πάντα, μη σεβόμενη ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό της. Η επικράτεια εγκαταλειμμένη στο έλεος καιρικών φαινομένων και  συμπεριφορών ωχαδερφισμού κυβερνητικών στελεχών, πληρώνει βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και οικονομικό κόστος. Κι όμως όλα αυτά στο πλαίσιο μια προπαγανδιστικής μαύρης καμπάνιας, παρουσιάζονται από τα κρατικά και ιδιωτικά μεγάφωνα, ως μια κανονικότητα, ως μια κατάσταση η οποία δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Οι ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, εφάμιλλες της χούντας, και στους θεσμούς, στην ημερήσια διάταξη. Προχθές και εν τω μέσω της νυκτός και με την σύμπραξη του κατά τον Μητσοτάκη, ψεκασμένου συνομοσιολόγου Βελόπουλου, άλλαξαν την σύνθεση της ΑΔΑΕ, της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, για την έρευνα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αδίστακτος ο Μητσοτάκης ο…κεντρώος, δεν διστάζει και ήδη επιχειρεί την συνεργασία με τα ακροδεξιά, ναζιστικά πολιτικά γκρουπούσκουλα στη βουλή ( Ελληνική λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες ) προκειμένου να προωθήσει τις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές του επιδιώξεις.

Και επειδή πλέον φανερά τίθεται θέμα ύπαρξης και αυτής της ίδιας της Δημοκρατίας η ότι απόμεινε από την εν γένει πενταετή λεηλασία της, οι υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις, καιρός να αντιδράσουν, πριν ξυπνήσουμε ένα πρωί σε ένα Βορειοκορεάτικο καθεστώς, τύπου Κιμ. Η έναρξη ενός σοβαρού, ειλικρινούς και με αυτοκριτική διάθεση διαλόγου, σήμερα είναι ζήτημα εκ των ουκ άνευ. Η επιδίωξη σε πρώτη φάση κλίματος και συνθηκών πολιτικής αλληλεγγύης και ενότητας και σε δεύτερη ,η προγραμματική πρόταση, είναι αναγκαίες, όπως το οξυγόνο για την επιβίωση.

Πρόγραμμα, πρόταση ανάταξης και ελπίδας σε όλα τα επίπεδα. Αρχής γενομένης από την προστασία των δημοκρατικών θεσμών, τον σεβασμό των Ανεξάρτητων Αρχών, την εμπέδωση αισθήματος εμπιστοσύνης στην πυορροούσα σήμερα δικαιοσύνη, την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από την πριμοδοτημένη από την κυβέρνηση αισχροκέρδεια, την διάσωση και ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως και της δημόσιας παιδείας. Την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με συγκεκριμένα βήματα και πρωτοβουλίες, την προστασία του κύρους και της σοβαρότητας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Η πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση, της πολιτικής κίνησης ΄΄ΠΡΑΤΤΩ’’ και του Νίκου Κοτζιά, ακριβώς στα παραπάνω στοχεύει και αξίζει τον κόπο σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, πρόσωπα, κινήσεις και συλλογικότητες, να στρέψουν την προσοχή τους και να την μελετήσουν. Γιατί η ώρα των γενναίων αποφάσεων, των αποφάσεων που παίρνονται με καθαρό νου και καρδιά, έχει φτάσει. Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός με την παρεξηγημένη και αδικημένη από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες της, πολιτική και ιδεολογική καθαρότητα, ο απομονωτισμός, η μετατροπή της πολιτικής συλλογικότητας σε πολιτικοθρησκευτική σέχτα και οι ανοίκειες εσωτερικές διαμάχες για τους όποιους λόγους, που ποσώς ενδιαφέρουν την κοινωνία, μόνο την καταστροφή φέρνουν.

Ο αντίπαλος είναι το μεταλλαγμένο ακροδεξιό κόμμα της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι σύμμαχοι του πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες που σήμερα λυμαίνονται τη χώρα για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα. Όποιοι και όποιες σήμερα δεν συμμερίζονται και υποτιμούν την πολιτική και κοινωνική ζοφερότητα που μας τυλίγει, ίσως αύριο-μεθαύριο να μετανιώσουν πικρά. Μόνο που τότε θα είναι αργά.