Ηλίας Νικολακόπουλος: “Η Αριστερά να αντιστρέψει τον φόβο και την κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα”

Συνέντευξη στον Νίκο Ξυδάκη

«Η ενημέρωση είναι λειψή και στρεβλή, γι’ αυτό έχουν καταβαραθρωθεί τα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες»

«Η κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα που εκφράζεται στην δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου, όπου τα 2/3 των πολιτών εμφανίζονται να μην είναι ικανοποιημένοι από την λειτουργία της δημοκρατίας, είναι απόρροια της περιόδου απαισιοδοξίας και φόβου που βιώνουμε και δεν εκπλήσσει κανέναν», είπε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τονίζοντας ότι το στοίχημα για την Αριστερά, είναι να δώσει ελπίδα και να αντιστρέψει το βαρύ αυτό κλίμα.     

Ο κ Νικολακόπουλος ανέφερε ότι, η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών, δυστυχώς είναι συνολικά προς το πολιτικό σύστημα το οποίο διαπερνά οριζόντια χωρίς όμως να επιφέρει σοβαρές ανατροπές, καθώς όπως εξήγησε, εκλείπει η ελπίδα.  

«Δεν πρέπει να δούμε την έρευνα μόνο από την όψη της αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής και πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να δώσει ελπίδα και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Το συναίσθημα που αποπέμπει η κυβερνητική προπαγάνδα είναι ένας φόβος ότι κινδυνεύομε από τον κορωνοϊό, επομένως σε μία τέτοια συγκυρία δεν γίνεται να έχεις θετικά αποτελέσματα σε μια έρευνα για τη στάση της κοινής γνώμης».    

Ο  κ Νικολακόπουλος, σημείωσε το γεγονός ότι άλλες δημοσκοπήσεις δεν θίγουν τα θέματα της  ικανοποίησης ή μη από τη λειτουργία της δημοκρατίας. Όπως υπογράμμισε: «Η ενημέρωση είναι λειψή και στρεβλή, γι’ αυτό έχουν καταβαραθρωθεί τα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες».  

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο χρόνος που απαιτείται για να δημιουργηθεί μια χαραμάδα ελπίδας, μπορεί να μην είναι μεγάλος και εξαρτάται από τους δρώντες πολιτικούς οργανισμούς.

«Το Στοίχημα για την Αριστερά είναι να μπορέσει να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα του φόβου και της απαισιοδοξίας και να αλλάξει αυτή την εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.