Ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου στα Πανεπιστήμια

Ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου θα επιβληθεί στα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Επί της ουσίας πρόκειται για αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου. Τα πανεπιστήμια θα καταστούν εκ νέου χώροι στους οποίους θα προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας και έρευνας καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί όσο διαπράττονται αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου χωρίς καμία συνέπεια τόσο περιορίζονται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:

«Πλέον όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις οι Αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν, όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσιο χώρο. Δεν νοείται το πανεπιστήμιο να είναι καταφύγιο για όσους τελούν αξιόποινες πράξεις. Η αποκατάσταση αυτή του ασύλου εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου σε επιμέρους χώρους κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε πάντως με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ανέφερε ότι εκτός από την κατάργηση του ασύλου θα προχωρήσει σε κατάργηση του «θεσμού» των αιωνίων φοιτητών, δίνοντας μόνο δύο επιπλέον χρόνια από τα προβλεπόμενα για το πτυχίο, ωστόσο, πρόσθεσε θα υπάρχουν εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδος.

Η συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ θα παραμείνει γιατί – όπως είπε – δεν θέλει η κυβέρνηση να αιφνιδιάσει τους υποψηφίους, ενώ επανέρχεται η αριστεία και εισάγεται η αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση των ΑΕΙ λέγοντας ότι αυτή «θα συνδέεται σε κάποιον βαθμό και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης». Επίσης, όπως τόνισε θα δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο για δωρεές στα πανεπιστήμια και τη δημιουργία «επώνυμων» εδρών και ΣΔΙΤ για κατασκευή φοιτητικών εστιών κ.ά.

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν θα υπάρξουν φέτος αλλαγές, εξετάζονται όμως τροποποιήσεις σε βάθος χρόνου. Ωστόσο από φέτος θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στην εξεταστέα ύλη των μαθημάτων οι οποίες ήδη μελετώνται. Επιπλέον θα επιστρέψει βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ μετά και τον καθορισμό του ετήσιου αριθμού εισακτέων η ηγεσία του υπουργείου θα επιδιώξει αυτόνομα πανεπιστήμια που θα είναι «σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας».

Τέλος, όσον αφορά την Εκκλησία, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην έξοδο των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου, την οποία προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

AΠΟ ΤΟ TVXS