Η Έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Το διαχρονικό και υπαρξιακό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και  της Κίνας, ανέδειξε με ειλικρίνεια ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Στην έκθεση του που παρουσίασε στις 9 Σεπτεμβρίου, κάλεσε μεταξύ άλλων σε πρόσθετες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία ύψους 750 δις.Ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχεί το 4,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Σε τομείς κυρίως της απανθρακοποίησης, της ψηφιοποίησης και  της άμυνας με στόχο την τόνωση της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και της κάλυψης της τεράστιας διαφοράς από τους οικονομικούς  κολοσσούς των ΗΠΑ και της Κίνας.

Αυτό που  ο Ντράγκι επισημαίνει, σχεδόν με δραματικό τρόπο, δεν είναι απλώς τον κίνδυνο της προϊούσας καθυστέρησης της Ευρωπαϊκής οικονομίας και  της αδυναμίας ανταγωνισμού της. Αυτό που απερίφραστα υπογραμμίζει είναι μια δυσοίωνη αλλά υπαρκτή προοπτική. Αυτή της κατάρρευσης και διάλυσης της Ε.Ε.

Αυτά τα οποία ο Ντράγκι προειδοποιεί δεν είναι μαύρες «κασσάνδρειες» προφητείες όπως μερικοί  ισχυρίζονται.

Είναι η σκληρή πραγματικότητα για την οποία για δεκαετίες προειδοποιούν οικονομολόγοι και πολιτικοί. Τι άλλο χρειάζεται προς επιβεβαίωση της ορθότητας των επισημάνσεων Ντράγκι όταν η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κεφαλαίων επενδύονται στις Η.Π.Α και ότι η μόνη  ανταγωνιστική οικονομική δραστηριότητα, που είναι  ανταγωνιστική προς  τις Η.Π.Α, είναι οι αερομεταφορές με την Air – Bus;

Το δραματικό των προειδοποιήσεων Ντράγκι αποτυπώνεται ανάγλυφα στην απάντηση που έδωσε αν προβλέπει το τέλος της Ε.Ε. «Μια μακρόσυρτη αγωνία».

Επί του ρεαλιστικού  πεδίου. Είναι δυνατή η  υλοποίηση των εισηγήσεων της Έκθεσης Ντράγκι; Οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες. Όταν οι θεωρούμενες ως ατμομηχανές της Ευρωπαϊκής οικονομίας Γερμανία και Γαλλία, βαδίζουν προς  αντίθετες κατευθύνσεις. Με την Γαλλία να έχει δημοσιονομικό έλλειμα υπερβαίνον το 5,5% και τη Γερμανία να ακολουθεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, επιβαλλόμενη μάλιστα από το Γερμανικό Σύνταγμα.

Περαιτέρω είναι οφθαλμοφανής η διχοστασία εντός Ε.Ε επί των εισηγήσεων Ντράγκι. Μεταξύ Βορρά  και  Νότου. Η Γαλλία και οι  χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου υποστηρίζουν σθεναρά την εισήγηση για επενδύσεις. Σε αντίθεση με τις αντιδράσεις Γερμανών και  Ολλανδών πολιτικών αξιωματούχων. Εξαίρεση οι πράσινοι  στη Γερμανία που εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη στις προτάσεις της Έκθεσης Ντράγκι.

Προς το παρόν παραμένει άδηλη η διαχείριση από πλευράς Ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων της διαχείρισης των  προτάσεων του «σούπερ Μάριο».

Αν κρίνουμε από την συνήθη δυσκινησία της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών δεν πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Πάντως αξίζει  να σημειώσουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Κύπρο επικρατεί πλήρης σιωπή και αδιαφορία για το σημαντικό αυτό θέμα που πραγματεύεται το μέλλον και την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε. Όπως συνέβη άλλωστε και στις Ευρωεκλογές στην Κύπρο κατά  τις οποίες απουσίασε εκκωφαντικά οποιαδήποτε συζήτηση για τα Ευρωπαϊκά ζητήματα!

Επανέρχομαι στην Κασσάνδρα και στην απόδοση στον Ντράγκι των περίφημων «προφητειών» της. Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τον μύθο, ο θεός Απόλλων έδωσε στην  Κασσάνδρα το χάρισμα της προφητείας. Ωστόσο αργότερα ο Απόλλων εξοργισμένος από την άρνηση της να ανταποκριθεί στα δελεαστικά του ερωτικά καλέσματα, της διατήρησε μεν το χάρισμα της προφητείας πλην όμως με την προσθήκη ότι κανένας δεν θα πίστευε τις προφητείες της.

Βεβαίως όλα αυτά αφορούν τη μυθολογία. Η έκθεση Ντράγκι όμως είναι μια πραγματική πρόταση για  το μέλλον  της Ευρώπης. Του «μεγαλύτερου επιτεύγματος της ιστορίας σε καιρό ειρήνης» όπως προσφυώς είπε ο Ζακ Ντελόρ.

Και δεν χωρούν οι χαρακτηρισμοί  της προφητείας και κυρίως του παραλληλισμού με την Κασσάνδρα. Η απαξίωση των προτάσεων Ντράγκι, που αποτελούν  μια έκφραση αγωνίας  για  την επιβίωση και την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού οράματος, θα αποβεί ζημιογόνα, κατά την πλέον επιεική έκφραση για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Πρώην Προέδρου της Βουλής Των Αντιπροσώπων