Η αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου εκθέτει την ελληνική Δικαιοσύνη που πρέπει πάλι να αποδείξει την αθωότητά της

Του Νίκου Λακόπουλου

Η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου πριν το Πάσχα -για αν κάνει Ανάσταση σπίτι του- και πριν τις ευρωεκλογές δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική Δικαιοσύνη -που πρέπει να αποδείξει για μια ακόμα φορά την αθωότητά της.

Ο αρχηγός της ‘Χρυσής Αυγής” -όπως θα αναφέρει ο εισαγγελέας Λαμίας στην έφεση του- δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση, καθώς δεν έχει επίδειξη μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε.

Με βάση το βούλευμα, με το οποίο διαφώνησε ο εισαγγελέας, ο καταδικασμένος σε 13 έτη κάθειρξης και 6 μήνες αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής αποφυλακίζεται με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την περιφέρεια της επικράτειας του νομού Αττικής, της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα τόπου διαμονής του (Πεύκη) μια φορά τον μήνα και της μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία φυλακίστηκε.

Η υφ’ όρον απόλυση του 67χρονου αποφασίστηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας με βάση την ισχύ του Ποινικού Κώδικα του 1950, και οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τις διατάξεις του άρθρου 105 και τον υπολογισμό της έκτισης -στα 3/5 της ποινής- και την αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου.

Το Δικαστικό Συμβούλιο υπολόγισε πως ο Μιχαλολιάκος, που έχει πολύμηνη νοσηλεία, μέχρι τη σύνταξη του βουλεύματος έχει πραγματική έκτιση τέσσερα χρόνια, εννέα μήνες και οκτώ ημέρες. Σε αυτό προστίθενται οι 18 μήνες κράτησης καθώς η πλασματική έκτιση, λόγω ηλικίας, προσδιορίστηκε στα τρία χρόνια και 25 μέρες.

Αυτό που ξέχασαν οι δικαστές είναι ότι ο 67χρονος κατάδικος δεν έχει μεταμεληθεί και ότι δεν πρέπει να απολυθεί ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων. Το αντίθετο: ο αποφυλακισμένος αρχηγός της “Χρυσής Αυγής” παραμένει μάχιμος, όπως δηλώνει, και θα εργασθεί για τις ιδέες του- για τις οποίες δηλώνει ότι διώκεται.

Πάλι φταίει ο… ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία δεν αντέδρασε για την αποφυλάκιση, αλλά απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όταν ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως  «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής».

«Ένα είναι το βέβαιο. Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία, την ανομία, τη συγκάλυψη, και η προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης» είπε και έσπευσε να δηλώσει πως «αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει. Και σας υπόσχομαι ότι θ’ αλλάξει».

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης είπε πως “τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα” και βρήκε πως πάλι φταίει ο… ΣΥΡΙΖΑ:

“Αν στην επίμαχη περίπτωση μπορούσαν να εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ -τις οποίες το κόμμα του δεν υπερψήφισε ούτε επί της αρχής ούτε κατ’ άρθρο- ο αποφυλακισθείς δεν θα μπορούσε να κάνει καν αίτηση”.

Η τιμή της ελληνικής Δικαιοσύνης

Οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας θα δηλώσουν πως «η συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει. Συνεπώς η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου δεν ήταν υποχρεωτική, ούτε εξαρτιόταν από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, όπως η σπέκουλα της κυβέρνησης της ΝΔ, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί». 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνουν πως “η διάταξη για την υφ’ όρον απόλυση βάσει της οποίας έκανε αίτηση για αποφυλάκιση ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του 2019».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναζητά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αναρωτιέται αν έχει πάει διακοπές για το Πάσχα και η τιμή της ελληνικής Δικαιοσύνης επαφίεται στην έφεση του εισαγγελέα που αναμένεται, αλλά ήδη έχει πληγεί αφού το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας με ένα τρόπο κραυγαλέο μεταχειρίζεται ευνοϊκά τον αρχηγό της “Χρυσής Αυγής”.

Φαίνεται πως η “Νέα Δημοκρατία” επαίρεται ότι οδήγησε την “Χρυσή Αυγή” στο δικαστήριο και την φυλακή, αλλά όταν ο αρχηγός της αποφυλακίζεται έχοντας εκτίσει μόνο το 1/3 της ποινής του ανακαλύπτει πως “τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα”.

Το χειρότερο είναι πως οι δικαστές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και άλλες αιτήσεις για αποφυλάκιση καθώς και το μέλλον του “κόμματος” που διαδέχτηκε την “Χρυσή Αυγή”. Θα πρέπει δηλαδή -καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό έχει χαθεί- η ελληνική Δικαιοσύνη να αποδείξει την αθωότητά της.