Η πολιτική γενναιοδωρία του Αλέξη Τσίπρα, η ψήφος εμπιστοσύνης και η πρόταση δυσπιστίας

Του Νίκου Λακόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά λέει καθαρά πως θα πάει σε πρόωρες εκλογές, αν όμως ο Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και δεν την πάρει- πράγματα που αποκλείει.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη στο Open εμφανίστηκε ως ο πωλών τοις μετρητοίς και ουσιαστικά προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει αυτό που τον απειλεί ότι θα κάνει: να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας!

«Συνταγματικά δεν υπάρχει πρόβλημα, πολιτικά όμως είναι σαφές ότι υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση θα πάω σε πρόωρες εκλογές συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω» είπε. Η λεπτομέρεια είναι πως «κυβερνητική κρίση δεν υπάρχει. Θα υπάρξει αν αλλάξει στάση ο Πάνος Καμμένος. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει, δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αν ο εταίρος μου άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση, θα πάω σε ψήφο εμπιστοσύνης πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή».

Προφανώς υπάρχει -όπως είπε- η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών -«διότι έτσι δείχνουν οι αριθμοί», αλλά στην πρόκληση Μητσοτάκη απάντησε με διπλή πρόκληση προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Πάνο Καμμένο- τον οποίο θα συναντήσει την Παρασκευή. Δεν δέχεται να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής, δέχεται την πρόκληση για ψήφο εμπιστοσύνης κι αν δεν έχει πλειοψηφία θα κάνει αυτό με το οποίο τον απειλούν: εκλογές- εν ευθέτω χρόνω.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα όμως αφού η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο. “Νομίζω πως δεν θα τους πάρει πάνω από μια εβδομάδα να μας στείλουν τα αποτελέσματα. Μετά το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή».

Υπάρχει και μια ακόμα “είδηση” από τη συνέντευξη που αφορά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας- το 2020. «Θα προτείνω τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανοίγοντας τα χαρτιά του -που σημαίνει πως αν η επόμενη κυβέρνηση είναι δική του η Νέα Δημοκρατία θα μπορεί να προκαλέσει νέες εκλογές- που θα γίνουν όμως με απλή αναλογική. Αν είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή θα μπορεί να τις αποφύγει ψηφίζοντας τον σημερινό πρόεδρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας γενναιόδωρα αποδέχεται όλες τις προκλήσεις τόσο του Μητσοτάκη, όσο και του Πάνου Καμμένου και τους θέτει, όπως είπε “προ των ευθυνών τους”. Πρόκειται όμως για υποθετικά σενάρια γιατί και θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης- αν και δεν την χρειάζεται και έχει στόχο να εξαντλήσει την τετραετία για να ολοκληρώσει την συνταγματική αναθεώρηση, την ρύθμιση σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας και την ολοκλήρωση των μέτρων για κράτος – δικαίου (κατώτατος μισθός, 120 δόσεις, προστασία πρώτης κατοικίας κ.α.).

Η αριθμητική δείχνει πως αν προστεθούν στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, η υπουργός Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης που μαζί με τους Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι είναι εκλεγμένοι με τους ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Γιάννης Σαρίδης από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει 151 έδρες, αλλά 152.

Αν αυτό δεν συμβεί η κυβέρνηση αντί να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών- παρότι έχει χωρίς να χρειάζεται- περισσότερους ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία θα προκηρύξει εκλογές- εν ευθέτω χρόνω. Προφανώς όμως αν ο Πάνος Καμμένος -που θα καταψηφίσει την Συμφωνία- δεν θέσει θέμα εμπιστοσύνης και συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση- παρά την αποχώρησή του, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη και αναβαθμισμένη με έναν αναγκαίο ανασχηματισμό– που θα περιλαμβάνει στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξασφαλίσει μια νέα πλειοψηφία χωρίς να πάει σε εκλογές καθώς ο Πάνος Καμμένος αναγκάζεται να αναβάλλει την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας που ίσως δεν είναι πλέον εφτά, αλλά δυο-τρεις βουλευτές. Το Ποτάμι διαθέτει έξι βουλευτές από τους οποίους ο ένας δήλωσε χθες ξανά πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και η Ένωση Κεντρώων αν διαγράψει τον “αποστάτη” Σαρίδη θα μείνει με τέσσερις βουλευτές- δηλαδή δύο από τα τρία κόμματα θα πάψουν να είναι αρχηγοί αναγνωρισμένοι από τον Κανονισμό της Βουλής.

Υπάρχουν όμως και άλλες εξελίξεις στο χώρο του Κινάλ που ανακοινώνει ότι θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η ΔΗΜΑΡ δηλώνει πως είναι ανεξάρτητο κόμμα και θα αποφασίσει εντός των ημερών: η Φώφη Γεννηματά μπορεί να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στο κόμμα της, αλλά όχι σε ένα άλλο κόμμα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών διαταράσσει τους πολιτικούς συσχετισμούς και διαλύει κόμματα και μένει στον αέρα ένα ερώτημα: τι θα συμβεί αν πάμε σε εκλογές και δεν ψηφιστεί η Συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό να πρέπει να λύσει το θέμα;

Αρχή άνδρα δείκνυσι. Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος για μια συμφωνία που ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί με λαϊκισμό για ψηφοθηρία συμπεριφέρεται ως ηγέτης που με γενναιοδωρία τώρα του προσφέρει αυτό που ζητά: αφού δεν τολμά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, δέχεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης- αρνούμενος να ηγηθεί μιας “κυβέρνησης ανοχής”.

Προφανώς μια κυβέρνηση κρίνεται στις εκλογές, αλλά ένας ηγέτης κρίνεται από την Ιστορία με βάση τις αποφάσεις και την πορεία του, πολύ συχνά όχι επειδή “εξέφρασε” το λαό, αλλά γιατί κόντρα στο “λαϊκό αίσθημα” της συγκυρίας είδε πέρα από αυτήν -και τις δημοσκοπήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας- που δεν θα κερδίσει και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης- που μπορεί και να μην πάρει. Ρισκάρει; Μπλοφάρει; Ή μήπως- όπως υποψιάζεται ο Μητσοτάκης- σχεδιάζει …νοθεία στις εκλογές;

Υπάρχει το ενδεχόμενο να παίζει με ειλικρίνεια ένα παιχνίδι που μπορεί να χάσει -δίνοντας τα όπλα που του ζητά ο αντίπαλος -που εν προκειμένω έχει χάσει ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές. Στο μεταξύ όμως ο “καταληψίας”, ο “Go Home Μerkel έχει μετατραπεί από ηγέτη ενός μικρού κόμματος της Αριστεράς που κατάφερε -με αυταπάτες- να κερδίσει τις εκλογές σε ένα σοβαρό και αξιόπιστο εθνικό ηγέτη- κάτι παραπάνω από ηγέτη της “Δημοκρατικής Παράταξης”.

Τις επόμενες μέρες θα δούμε αν θα πέσει η κυβέρνηση ή αν θα συνεχίσει αναβαπτισμένη -και ανασχηματισμένη. Θα χρειαστεί λίγος καιρός παραπάνω να δούμε αν θα κερδίσουν οι …Καλοί ή οι Κακοί στο τέλος.