Η είσοδος της Κίνας στον διαστημικό αγώνα

Toυ Ηλία Σταυρίδη

Υπήρξε μια εποχή που η λεγόμενη «διαστημική κούρσα» ήταν αποκλειστική υπόθεση της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τότε τα αφηγήματα και η προπαγάνδα, αφορούσαν τις αποστολές Apollo ή τα ταξίδια του διαστημικού σταθμού Mir.

Στις αρχές Ιουνίου το διαστημικό πανόραμα άλλαξε, με την εμφάνιση ενός τρίτου ανταγωνιστή, της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε μια ιστορική πρωτιά: τη συλλογή δειγμάτων στην άπω πλευρά της Σελήνης.

Τον κινεζικό ανιχνευτή Change-6 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής. Απογειώθηκε από τη σεληνιακή επιφάνεια με δείγματα από μια περιοχή που ήταν ανεξερεύνητη. Η επιχείρηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη συνέχιση της σεληνιακής εξερεύνησης με επανδρωμένη αποστολή προγραμματισμένη για το 2030.

Το διαστημικό ανιχνευτικό όχημα κατάφερε να φύγει από την επιφάνεια της Σελήνης και να μπει σε τροχιά, παρά τις ακραίες θερμοκρασίες που συνάντησε.

Η αποστολή, η οποία ξεκίνησε στις 3 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη λεκάνη του Νότιου Πόλου-Aitken, έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες πρόσκρουσης στο ηλιακό σύστημα, που βρίσκεται στην άπω πλευρά της Σελήνης. Εξοπλισμένος με ένα τρυπάνι και έναν ρομποτικό βραχίονα, ο ανιχνευτής είχε στόχο να συλλέξει δείγματα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την προέλευση του φυσικού δορυφόρου της Γης.

Ένας από τους στόχους ήταν η ανίχνευση της παρουσίας ουρανίου στην μακρινή πλευρά της Σελήνης. Για να το κάνει αυτό, έφερε επί του σκάφους έναν ανιχνευτή ραδονίου, ένα ραδιενεργό αέριο που παράγεται στον ρηγόλιθο (σεληνιακό έδαφος) μέσω της διάσπασης του ουρανίου.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην κατανόηση του πάγου στη Σελήνη. Σημαντικές ποσότητες θα μπορούσαν να βρεθούν στις πιο ψυχρές πολικές περιοχές, κρυμμένες και προστατευμένες από το ηλιακό φως. Εάν εξαχθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές διαστημικές βάσεις.

Το κατόρθωμα της Κίνας δεν είναι μόνο μια επιστημονική πρόοδος, αλλά και ένα σύμβολο της θέσης που έχει η ασιατική χώρα στον σύγχρονο κόσμο. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, μια κινεζική σημαία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην άπω πλευρά της Σελήνης, προσθέτοντας την πολιτική διάσταση στο επιστημονικό επίτευγμα.

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης του ηλιακού συστήματος και να διευκολύνουν την προετοιμασία μελλοντικών εξερευνήσεων.

Ενώ η CNSA δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα επόμενα βήματα της αποστολής, τα δείγματα αναμένεται να παραμείνουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για μερικές εβδομάδες πριν επιστρέψουν στη Γη. Αυτή η επιστροφή αναμένεται στα τέλη αυτού του μήνα, σηματοδοτώντας ένα νέο στάδιο σε μια σειρά από ακόμη πιο φιλόδοξες σεληνιακές αποστολές.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν όχι μόνο επανδρωμένες αποστολές, αλλά και την κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης μέχρι το 2030, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του Πεκίνου να γίνει διαστημική δύναμη.

ΑΠΟ ΤΟ GEOEUROPE