Ο Erdogan, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, έπαψε να εμπιστεύεται τον στρατό και έκανε την Στρατοχωροφυλακή έναν ημι-παρα-στρατιωτικό μηχανισμό με πολλούς κλάδους και ειδικές αποστολές όπως να ανακαλύπτει υπόπτους πριν το… έγκλημα. Η Τζαντάρμα έχει αστυνομικά καθήκοντα, αλλά καθήκοντα φύλαξης συνόρων, συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς  και καθήκοντα εσωτερικής ασφάλειας.  Έχει δύναμη περί τους 270.000 άνδρες, περίπου 1.500 τεθωρακισμένα πάσης μορφής (ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, άρματα μάχης) και περίπου 60 ελικόπτερα.

Μικρή λεπτομέρεια ότι δεν ανήκει στο υπουργείο Άμυνας από το 2016, ενώ από το 1839 που δημιουργήθηκε συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις όπως  στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974,  στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και σήμερα στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» κατά του Κούρδων του YPG.

Ο διοικητής της Τζαντάρμα, ο στρατηγός Cetin, είναι αφοσιωμένος στον Σουλτάνο ισλαμιστής και έχει συλλάβει εκτός από Γερμανούς, Γάλλους και Τσέχους «υπόπτους» μαζί με άτομα του κοινού εγκλήματος Κούρδους, δημοκράτες και «Γκιουλενιστές»- δηλαδή αντικαθεστωτικούς που πολλές φορές κρατούνται και αποφυλακίζονται χωρίς να τους αποδοθεί ποτέ κατηγορία.

Οι εικόνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα με τους Έλληνες στρατιωτικούς ως κοινούς κακοποιούς επαναλαμβάνονται καθημερινά στην Τουρκία. Η προσπάθεια να τους αποδοθεί κατηγορία για κατασκοπεία ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή και μάλιστα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου- που φαίνεται να καθοδηγούν την δικαιοσύνη- πολλά μέλη της οποίας βρίσκονται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις φυλακές.

Αν και έχουν πολλά γραφεί για απαγωγή και ενέδρα, φαίνεται πως  η ελληνική περίπολος ακινητοποιήθηκε από τους Τούρκους, οδηγήθηκε στο κοντινό τουρκικό φυλάκιο και δόθηκε αρχικά η δυνατότητα στον ανθυπολοχαγό Αγγ. Μητρετώδη να καλέσει από το κινητό του τον ταξίαρχο της μονάδας. Ο ταξίαρχος φαίνεται κιόλας να επισκέφθηκε τον ομόβαθμό του Τούρκο διοικητή της μονάδας, ζητώντας του να αφήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ώστε να επιστρέψουν στην μονάδα τους, αλλά είχε ήδη εμπλακεί η Jandarma -που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα- συμμετείχε στην σύλληψη- έχοντας αρμοδιότητα συνοριοφυλακής και στρατονομίας.