FRESH

Η ΜΙΤ στο Κόσοβο, η Jandarma στον Έβρο: Τι άλλο σχεδιάζει ο Ερντογάν;

Του Νίκου Γαλάτη

«Όπου κι αν βρίσκονται, θα τους πακετάρουμε και θα τους φέρουμε στην Τουρκία, εάν το θέλει ο Αλλάχ». Η νέα πρόκληση με την επιχείρηση απαγωγής και μεταγωγής στην Τουρκία έξι Τούρκων πολιτών από το Κόσοβο, χωρίς να ερωτηθεί η Δικαιοσύνη του Κοσόβου, θα μπορούσε να μην αφορά την Ελλάδα, αν δεν ήταν πρόσφατο το γεγονός της “απαγωγής” δύο στρατιωτικών στον Έβρο. Η επιχείρηση προφανώς είχε προσχεδιασθεί και περίμενε- όχι ο στρατός, αλλά η στρατοχωροφυλακή του Ερντογάν, την ευκαιρία.

Η  Jandarma Genel Komutanlığı έχει βέβαια την ευθύνη για αγροτικές περιοχές και μια κυβερνητική ένοπλη υπηρεσία στρατιωτικής φύσης, αλλά πώς βρέθηκε εκείνη τη μέρα -με χιόνι- σε κείνο το σημείο του Έβρου; Η Χωροφυλακή, «Subaşı» ή «Zaptiye» παλιότερα ονομαζόταν «Şurta». Κι είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος έμεινε πιστή στον Ερντογάν και διοικείται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών απευθείας από τον ίδιο.

Αν και αρχικά το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως οι συλλήψεις έγιναν χάρη σε συνεργασία των κοσοβάρικων υπηρεσιών ασφαλείας με την τουρκική μυστική υπηρεσία MIT, ο πρόεδρος αλλά και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, αποκάλυψαν ότι δεν πρόκειται για σύλληψη και έκδοση αλλά για κανονική απαγωγή.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, κατήγγειλε μέσω Twitter πως δεν είχε ενημερωθεί για την όλη επιχείρηση και θα δράσει «σύμφωνα με τις νομικές και συνταγματικές εξουσίες» που διαθέτει. Στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως επιδρομές που έχουν σχέσεις με τις συλλήψεις συνεχίζονται, ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου «καρατόμησε» τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας.

«Η όλη επιχείρηση -ανάκληση των αδειών παραμονής, κράτηση, κατεπείγουσα απέλαση και η μυστική έκδοση στην Τουρκία των έξι τούρκων πολιτών από το έδαφος του Κοσόβου- πραγματοποιήθηκε χωρίς να το γνωρίζω και χωρίς την άδειά μου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χαραντινάι. «Η χθεσινή επιχείρηση ήταν απαράδεκτη και αντίθετη στις αξίες μας, τις αρχές μας ως κράτους».  «Η Δημοκρατία έπεσε. Ο Ερντογάν διοικεί το Κόσοβο μέσω του εργαλείου του, του Χασίμ Θάτσι», σχολίασε ο ενημερωτικός ιστότοπος Express.

Oι απαχθέντες ήταν οπαδοί του Γκιουλέν, αλλά πώς ο  Ερντογάν ξεχωρίζει τους οπαδούς του Γκιουλέν; Ένα τμήμα της Χωροφυλακής, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδας της, ο “κλάδος ανάλυσης και αξιολόγησης του εγκλήματος» (SADEŞ), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του τομέα της χωροφυλακής, θα προσπαθήσει να αποτρέψει πιθανά εγκλήματα αποκαλύπτοντας τους χαρακτήρες και τα πρότυπα εγκλήματος κάθε περιφέρειας το επόμενο έτος.

Η στρατοχωροφυλακή του Ερντογάν

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Χωροφυλακή για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των εγκλημάτων είναι περίπλοκες. Το Τμήμα Ποινικού Συστήματος της Χωροφυλακής  με τη βοήθεια “επιστημονικών μεθόδων”εργάζεται για τον προσδιορισμό των υπόπτων!  Οι ομάδες έρευνας συλλέγουν τα αποδεικτικά στοιχεία και τα στέλνουν στα ποινικά εργαστήρια. Ενώ η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής συνεχίζει αυτή τη μέθοδο που περιλαμβάνει την κλασική παρακολούθηση του εγκλήματος, καθιερώνει το SADEŞ και αποκαλύπτει τον εγκληματικό χαρακτήρα κάθε περιοχής.

Από το 2018 και μετά, η Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής και οι αναλυτές θα εργαστούν σε περιφερειακή βάση για να κάνουν προτάσεις και διορθώσεις ανάλογα με το χαρακτήρα κάθε περιοχής. Η Χωροφυλακή αποσκοπεί στην πρόληψη πιθανών εγκλημάτων με τη νέα μονάδα που θα λειτουργεί από το 2018.

Οι αναλυτές θα αποκαλύψουν τα πρότυπα εγκλήματος και τα εγκληματικά πρότυπα που αναπτύσσονται, θα συγκρίνουν τις πληροφορίες με τις ομοιότητες με άλλα γεγονότα και θα επικεντρωθούν στις τάσεις της εγκληματικότητας που ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και την περιοχή. Με τις μελέτες που έγιναν, θα καθοριστεί ποια εγκλήματα διαπράττονται σε ποια περιοχή και με ποια μέσα. Μελέτες θα αποκαλύψουν ομοιότητες και συσχετισμούς αιτιότητας μεταξύ εγκλημάτων και άλλων μεταβλητών με χάρτες, χρονοδιαγράμματα, γραφικά, πίνακες και διαγράμματα. Το έγκλημα και η διαδικασία θα παρουσιαστούν εξ ονόματος της εισαγγελίας και ο ύποπτος θα λάβει γνώση σχετικά με την έρευνα.  Έτσι, “τα εγκλήματα θα αποφευχθούν πριν εμφανιστούν”!

Η παρουσία της Xωροφυλακής στον Έβρο, όταν η ελληνική περίπολος, φέρεται να εισήλθε για λίγο στο τουρκικό έδαφος, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και οι εξελίξεις δείχνουν πώς ο Ερντογάν παραμέρισε τον στρατό -την ώρα που οι δυο διοικητές μιλούσαν για να επιστρέψει η περίπολος. Το ερώτημα είναι ποιος συνέλαβε τους δυο ατυχείς στρατιωτικούς και πότε εμφανίστηκε η Jandarma.
To γεγονός δεν πρέπει να ειδωθεί ξεχωριστά από την εισβολή της ΜΙΤ στο Κόσοβο και τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό -που ενδέχεται να είχε τον ίδιο στόχο: να συλλάβει στρατιωτικούς που δήθεν βρίσκονταν σε χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Το επεισόδιο στον Έβρο

O Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε “σοβαρό θέμα” την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών αφού παραβίασαν τα σύνορα. “Η δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει” είχε πει, αλλά ποια δικαιοσύνη; Στη περίπτωση του Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, εκείνος έμεινε 365 ημέρες έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία -αν και ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας die Welt- χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμιά κατηγορία.

Οι τούρκικες φυλακές

Εκτός από τον Γιουτζέλ στις φυλακές βρέθηκαν άλλοι 28 Γερμανοί πολίτες -που οι έξι παραμένουν εκεί. Η 33χρονη Γερμανίδα δημοσιογράφος Μεσαλέ Τολού  είχε φυλακιστεί στα τέλη Απριλίο μέχρι τον Δεκέμβριο, με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση». Ο Ιταλός δημοσιογράφος Ντίνο Φριζούλο συνελήφθη  για υποκίνηση εξέγερσης. Είναι αυτός που περιέγραψε τις τουρκικές φυλακές ως “φυλακές πολέμου”.

“Οι κρατούμενοι είναι χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες. Απο τη μία υπάρχουν εκείνοι που έχουν δηλώσει μεταμέλεια και έχουν ειδική μεταχείριση. Καθημερινά διαπιστώνονται 40-50 αδικαιολόγητες επισήμως απουσίες ανάμεσά τους. Με πληροφόρησαν ότι τους χρησιμοποιούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων. Από την άλλη, υπάρχουν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Είναι θαμμένοι εκεί με καταδίκες 20-30 χρόνων. Δεν τους επιτρέπεται να δουν παρά ελάχιστα τις οικογένειές τους. Είναι αυτοί που τους βασανίζουν κάθε φορά που βγαίνουν από το κελί για να μεταφερθούν σε άλλη φυλακή ή για να πάνε στο δικαστήριο”.

«Στο κτίριο της Χωροφυλακής ή στην παλιά σχολή της Αστυνομίας το βασανιστήριο που διασκεδάζει ιδιαίτερα τους Τούρκους αστυνομικούς είναι το “ελικόπτερο”. Ο φυλακισμένος κρεμιέται από τα χέρια στο ταβάνι ενός πολύ στενού δωματίου. Στα γεννητικά του όργανα, στα αφτιά και στις άκρες των ποδιών του βάζουν ηλεκτρόδια. Με τη διοχέτευση του ρεύματος το σώμα συσπάται και χτυπά με δύναμη από τον έναν τοίχο στον άλλον, περιστρεφόμενο γύρω από τον εαυτό του. Το μαρτύριο μου το περιέγραψε ένας νεαρός Κούρδος ­ θα ‘ναι δεν θα ‘ναι 30 χρόνων. Το είχε υποστεί ο ίδιος πριν από ένα χρόνο. Μου έδειξε τις πληγές που είχε ακόμη στα πόδια του από τα ηλεκτρόδια και από ένα καυστικό υγρό όπου τον ανάγκασαν στη συνέχεια να τα βάλει. Ο νέος αυτός συνελήφθη στο χωριό του με την κατηγορία του αντικαθεστωτικού. Βασανίστηκε επί 20 ημέρες χωρίς να ομολογήσει τίποτα. Και τώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ισόβιας φυλάκισης για συμμετοχή σε ένοπλες παρακρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 125 του τουρκικού ποινικού κώδικα».

Η εισβολή σε ξένη χώρα της ΜΙΤ ξεπέρασε κάθε όριο. Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι έξι που συνελήφθησαν  στο Κόσοβο ήταν υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση στο δίκτυο του Γκιουλέν και είχαν βοηθήσει ανθρώπους, που κατηγορούνταν για διασυνδέσεις με το δίκτυο, να φύγουν από την Τουρκία στη διάρκεια της καταστολής, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απολύθηκαν από τις δουλειές τους ή φυλακίσθηκαν κατηγορούμενοι για σχέσεις με τον Γκιουλέν. Η αποπομπή από τον Ραμούς Χαραντινάι, του υπουργού Εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι και του αρχηγού της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ντρίτον Γκάσι για το ρόλο τους στην απέλαση έξι Τούρκων υπηκόων χωρίς την άδειά του δείχνει πώς η ΜΙΤ αντιμετώπισε το Κόσοβο ως επαρχία της Τουρκίας. Μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών, ο Ερντογάν δήλωσε οτι ο Χαραντινάι θα πληρώσει γιατί ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας – η οποία από την πρώτη στιγμή «έχει αγκαλιάσει το Κόσοβο ως αδελφό».

«Είμαι λυπημένος, τι με στενοχωρεί; Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου προχώρησε στην αποπομπή του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και του υπουργού Εσωτερικών. Πρωθυπουργέ του Κοσόβου, υπό τις οδηγίες ποιανού πήρατε μια τέτοια απόφαση; Από πότε αρχίσατε να προστατεύετε εκείνους που προετοίμαζαν πραξικόπημα εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας;. Όφειλαν να με ενημερώσουν για την επιχείρηση αυτή. Δεν το έκαναν. Δεν με εμπιστεύτηκαν αρκετά. Συνεπώς ούτε εγώ τους εμπιστεύομαι πλέον”.