Η “πατριωτική” φλυαρία των υπουργών βλάπτει την κυβέρνηση και την πατρίδα

Του Νίκου Λακόπουλου

Αφού η  Ελλάδα επιχείρησε να πετύχει την επιστροφή των δύο στρατιωτικών, ως μη μείζον διπλωματικό επεισόδιο και να το υποβαθμίσει σε “μεθοριακό” και σύνηθες, τώρα αντιλαμβάνεται όλες τις διαστάσεις του και μάλιστα ο υπουργός Άμυνας βλέπει ήταν προσχεδιασμένο. Μετά από έρευνα στο Γενικό Επιτελείο- λένε αξιόπιστες πληροφορίες στο SLpress- “έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δύο Έλληνες παρασύρθηκαν σε παγίδα. Εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος, επειδή προσκλήθηκαν από Τούρκους, με τους οποίους είχαν αναπτύξει φιλική σχέση”.

Είναι η στιγμή που το Γραφείο του Πρωθυπουργού υιοθετεί την εξαλοσύνη του υπουργού Άμυνας -που συμπεριφέρεται ως συγκυβερνήτης ως παράλληλος πρωθυπουργός- και αποκαλεί τον Ερντογάν- που πριν ήταν εκλεγμένος πρόεδρος- “σουλτάνο”. Κι ο υπουργός-συγκυβερνήτης προχωράει ακόμα παραπέρα, διεκδικώντας τα πρωτεία στον κατά τον υφυπουργό του “υπετροφικό λόγο”.

“Εδώ μιλάμε για τον Ερντογάν ο οποίος βγαίνει και βρίζει δημόσια πλέον τις ΗΠΑ, τον Νετανιάχου. Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς, με ποιον να επικοινωνήσεις;». Οι δυο στρατιωτικοί δεν θα επιστρέψουν ως το Πάσχα. Μπορεί κατά τον κ. Καμμένο να μείνουν εκεί ως και δεκαπέντε χρόνια. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συντονίζεται. Άλλα λέει ο υπουργός, αλλά ο αναπληρωτής, άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι άλλα ο Κατρούγκαλος ή ο Κοτζιάς. Τι να πιστέψεις;

«Η ρητορική που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και αφορά τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται επί του παρόντος για παράνομη διέλευση των συνόρων μας, καταδεικνύουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να ρίχνουν όλο και περισσότερο το επίπεδο του λόγου εναντίον της Τουρκίας» θα απαντήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός που κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είναι κράτος δικαίου- όπως η …Τουρκία- και “όταν δεν την συμφέρει, η Ελλάδα δεν έχει ενδοιασμούς να το αγνοήσει εντελώς, ακόμη και μη εφαρμόζοντας αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων”.

Πράγματι έχουμε τρελαθεί τελείως. Η ελληνική ηγεσία δεν παίρνει τηλέφωνο τον Τούρκο πρόεδρο, όπως ζητά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης που προσέφυγε στον εμίρη- που είναι φίλος του Σουλτάνου. Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από το ευρωπαϊκό ανακοινωθέν -με τόσο καθαρό και έντονο ύφος- κι όλοι μαζί ελπίζουν να θέσει το θέμα ο Πούτιν στη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά ο Σουλτάνος έφαγε τόσα χαστούκια στη Βάρνα- όπως γράφουν ορισμένες εφημερίδες- που μόλις γύρισε συγκάλεσε  πολεμικό συμβούλιο και έστειλε την ΜΙΤ στο Κόσοβο -μια ξένη και ευρωπαϊκή μισο-χώρα- για να συλλάβει έξι “γκιουλενιστές”. “Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Κοσόβου που αποδείχθηκε καλός συνεργάτης. Στο Κόσοβο θα κάνουμε και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις με την βοήθεια του προέδρου του Κοσόβου».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου καρατόμησε τον αρμόδιο υπουργό, οι Ευρωπαίοι δεν μίλησαν γι΄αυτό, αλλά και για το Αφρίν η Μέρκελ έκανε απλώς δηλώσεις. Η Ελλάδα είναι ευχαριστημένη που ο Γιούνκερ ευχήθηκε νάναι σπίτι οι Έλληνες στρατιωτικοί ως το Πάσχα- ξεχνώντας μάλλον πως ο Ερντογάν ως μουσουλμανος δεν συμμετέχει στο συμβολισμό του χριστιανικού Πάσχα. Αντιθέτως. Επέλεξε την εθνική μας εορτή για να κάνει πολεμικές ασκήσεις -με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο.

Ύστερα φόρεσε μια στρατιωτική στολή και μέσα στην Αγιά Σοφιά βρήκε καλή ιδέα να γίνει τζαμί- κάνοντας με τα δάχτυλα τον χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων. Εκεί το γραφείο του Πρωθυπουργού δεν κρατήθηκε και- μάλλον χάνοντας την νηφαλιότητα- τον είπε “Σουλτάνο”. Ο υπουργός Άμυνας- που άλλοτε είχε μπλέξει τους Τούρκους με τους Πέρσες- σε ό,τι αφορά την Μικρά Ασία- θύμισε μιλώντας στην Αρμενία πώς η οθωμανική αυτοκρατορία ηττήθηκε τ 1821, αν και η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ήταν μια καλή πάσα στον Τούρκο πρωθυπουργό να θυμίσει τι έγινε το 1922- συνεχίζοντας τις δηλώσεις για τα “παστά ψάρια” στον Σαγγάριο. Κατά τα άλλα οι προσεγγίσεις μεταξύ των δύο χωρών- που είναι φίλοι και σύμμαχοι συνεχίζονται στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει κι άλλους συμμάχους όπως την Ευρωπαϊκή Ένωση -πράγμα που δεν συνάγεται από απλές δηλώσεις αλληλεγγύης. Το αντίθετο. Στη Βάρνα- όπου “άνοιξε ο διάλογος” με την Τουρκία μάλλον φάνηκε πως ο σύμμαχος είναι η Τουρκία, όπου η Ένωση βλέπει τα πραγματικά συνορά της.

Τελείως τυχαία αυξήθηκαν μετά το “χαστούκι” στην Βάρνα οι προσφυγικές ροές και η Τουρκία διακήρυξε πως δεν θα παραιτηθεί από τα “δικαιώματά της” στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ και η τελευταία δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού έχει μια κρίσιμη φράση: ” οι Έλληνες στρατιώτες  κρατούνται επί του παρόντος για παράνομη διέλευση των συνόρων μας”.

Οι αναλύσεις του υπουργού Εξωτερικών ότι “τα κάνει γιατί πιέζεται στην Συρία” ή άλλες πως “έχει εσωτερικά προβλήματα” αγνοούν ότι όλα αυτά προϋπάρχουν της Συρίας- όπου η Τουρκία έχει εισβάλλει και δεν ακούστηκε κιχ- πλην κάποιων εξαιρέσεων. Η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση -που υποστηρίζει πρώτη η Ελλάδα- αγνοεί πώς η Τουρκία που συμμαχεί με την Ρωσία και το Ιράν -σε ένα αντιδυτικό άξονα- δεν ενδιαφέρεται για την Ένωση παρά μόνο για την τελωνειακή, τη βίζα και τα δισ. για τους πρόσφυγες.

Οι εκφράσεις ‘ποια είσαι συ, μωρή” και “μη ζητήσετε βοήθεια, όταν γεμίσετε τρομοκράτες” δεν είναι στη γραμμή ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απεναντίας: οι δηλώσεις του Ερντογάν, αλλά και οι επισκέψεις του στα Βαλκάνια, οι σχέσεις του με την Αλβανία ή τα Σκόπια και η εισβολή στο Κόσοβο μαζί με την κατάληψη του Αφρίν δείχνουν πως ο Σουλτάνος ζει το όνειρο της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το πρόβλημα είναι πως ό,τι λέει το εννοεί ο Σουλτάνος, αντίθετα με όσους φοράνε στρατιωτικές στολές για τη φωτογράφιση ή για να κάνουν ηρωικές δηλώσεις.  Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία- που ίσως έχει αρχίσει- αλλά τι μορφή θα πάρει, πόσο θα κρατήσει και τι συνέπειες θα έχει. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε όσο υπάρχει η “Ισχυρή Ελλάδα”!

“Είμαστε μια μικρή χώρα” έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος προτιμούσε την έκφραση “μικρά και έντιμος Ελλάς”. Που σημαίνει πως η εθνική αυτογνωσία είναι προϋπόθεση για να τα βγάλουμε πέρα με τόσες αυταπάτες -τόσες μεγαλοστομίες, τόσο μεγαλείο εθνικό. Μεθοριακό ή όχι ένα επεισόδιο δεν είναι απαραίτητο να μιλάνε όλοι οι υπουργοί γι΄αυτό. Η πατριωτική ρητορεία ποτέ δεν ωφέλησε την πατρίδα, ακόμα κι αν αύξησε τη δημοτικότητα ορισμένων πολιτικών -συνήθως πατριδοκάπηλων. Ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, όπως η σημερινή, που κάθε δήλωση δεν πρέπει να γίνεται με στόχο  τα δελτία ειδήσεων.