Παγκόσμιος Θόρυβος: Ένα βιβλίο για το heavy metal

image description

Με σχέδια – κείμενα του Γ. Αναγνωστόπουλου

Υπάρχει μια μορφή τέχνης που έχει προκαλέσει γενική πολεμική και εκδηλώσεις απέχθειας: Το heavy metal. Ένα μουσικό παρακλάδι της rock μουσικής, το οποίο εκφράζει μια μειονότητα “οπαδών”, των οποίων η ιδιοσυγκρασία δεν συμβαδίζει με τη στερεοτυπική κανονικότητα.  Το βιβλίο-λεύκωμα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ πραγματεύεται 50 σημαντικά θέματα (όσα και τα χρόνια του heavy metal δηλαδή, καθώς συμπληρώνει σε λίγο καιρό μισό αιώνα ζωής), που σημάδεψαν αυτή τη μουσική και ―κατ’ επέκταση― τον πολιτισμό και την κοινωνία. Τα θέματα ποικίλουν: Δολοφονίες, ακραίες συμπεριφορές και μουσικές εκφράσεις, θρησκευτικά συγκροτήματα, ασύλληπτα ρεκόρ!

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει στόχο να γράψει ξανά την ιστορία του heavy metal. Προσπαθεί μέσα από κριτική καταγραφή γεγονότων/στοιχείων, να παρουσιάσει πώς κατάφερε αυτή η μουσική να επιβιώσει, να εξελιχθεί και να επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της παγκόσμιας κοινότητας.
Τα πρωτότυπα σχέδια του βιβλίου έχουν σχεδιαστεί με τη μέθοδο dot drawing, ― όλα έχουν γίνει με το χέρι και στη συνέχεια έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

“Η δύναμη και η πολυπλοκότητα που αποπνέουν τα φαντασιακά τοπία των εξωφύλλων του Dan Seagrave με εντυπωσίαζαν σε βαθμό ανάλογο με την «κυκλική» ανάπτυξη του concept του Operation Mindcrime των Queensryche” λέει ο συγγραφέας “. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η ενιαία ιστορία του δίσκου που ξεκινάει μέσα σε ένα νοσοκομείο και ολοκληρώνεται πάλι εκεί με το πέρας των 60 λεπτών, νομίζω θα με ακολουθεί σε όλη την πορεία της ζωής μου. Όμως το ενδεχόμενο να καταφέρω κάποια στιγμή να αποτυπώσω την αγάπη μου για αυτή τη μουσική σε σχέδια, ανήκε για χρόνια αποκλειστικά στον χώρο της φαντασίας.

Η ιδέα όμως τριγύρναγε συνέχεια στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που έλειπε ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσα να συνδυάσω την αγάπη μου για τον ακραίο ήχο με την αισθητική της αποτύπωση. Το σημαδιακό, λοιπόν, γεγονός ότι το heavy metal συμπληρώνει σε λίγο καιρό 50 χρόνια ζωής ήταν η

αφορμή για την επιλογή του περιεχομένου του βιβλίου και η ευκαιρία για τη διαμόρφωσή του. Έπρεπε λοιπόν να είναι 50. Τι 50 όμως; 50 τραγούδια, 50 δίσκοι, 50 συγκροτήματα; Τελικά κατέληξα ότι πρέπει να είναι 50 κεφάλαια, τα οποία θα περιγράφουν γεγονότα και χαρακτηριστικά που σημάδεψαν τον μισό αιώνα ακραίου ήχου.

Όντας οπαδός αυτής της μουσικής εδώ και τρεις δεκαετίες, προσπάθησα να την αντιμετωπίσω και να την αποτυπώσω με τον σεβασμό που της πρέπει. Για εμένα δεν είναι ένα εφηβικό καπρίτσιο ή μια ψευτο-επαναστατική επιλογή, αλλά ο προσωπικός μου τρόπος έκφρασης και έμπνευσης. Τελικά, το heavy metal δεν είναι απλώς ένα είδος μουσικής. Είναι το μοναδικό ίσως κομμάτι της τέχνης το οποίο δεν έχει κανέναν απολύτως περιορισμό. Δεν είχε ποτέ, άλλωστε. Θα εξελίσσεται και θα πηγαίνει σε αχαρτογράφητες μουσικές περιοχές αέναα. Γιατί αυτή είναι η φύση του”.

Εκδόσεις Δίαυλος – 240 σελ. -email: [email protected]