Του Μελέτη Ρεντούμη
Οι εκλογές στην Τουρκία ολοκληρωθήκαν με αδιαμφισβήτητο νικητή τον νυν πρόεδρο Ερντογάν, δίνοντάς του το δικαίωμα, να ανανεώσει την προεδρική του θητεία για ακόμη πέντε έτη.
Μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου, παρουσία πλήθους ξένων ηγετών, ακολούθησε και η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, που περιείχε αρκετές εκπλήξεις.
Πιο συγκεκριμένα είχαμε αλλαγές, τόσο στα υπουργεία εξωτερικών όσο και άμυνας, κάτι που σηματοδοτεί για πολλούς μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης, τόσο της Ελλάδας με ένα σχέδιο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όσο και της Δύσης για οικονομικούς αλλά και γεωπολιτικούς λόγους.
Είναι γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, έχει συνέχεια και διαχρονικότητα και διέπεται από στρατηγικές κατευθύνσεις, που δύσκολα μεταβάλλονται όταν αλλάζει ένας υπουργός.
Αυτό όμως που πιέζει σε σημαντικό βαθμό τον Τούρκο πρόεδρο, είναι ο καλπάζων πληθωρισμός, αλλά και η ακρίβεια και η ύφεση της οικονομίας, που πλήττουν τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης που τον στηρίζουν εδώ και χρόνια.
Επίσης, επειδή επιθυμεί να κερδίσει και τις δημοτικές περιφερειακές εκλογές το επόμενο διάστημα, κερδίζοντας σημαντικούς δήμους όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, δεν μπορεί να εγείρει νέο κύμα δυσαρέσκειας, όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη των πολιτών, γι’αυτό αναμένεται να ακολουθήσει μία πιο ορθόδοξη δημοσιονομική αλλά και νομισματική πολιτική, γεγονός που θα έχει επίπτωση και στην εξωτερική πολιτική, εφόσον έχει ανάγκη την δυτική χρηματοδότηση, αλλά και τους ξένους οίκους αξιολόγησης για την τουρκική οικονομία.
Αυτό σημαίνει, ότι ενώ η Τουρκία θα παραμείνει σταθερή στις γεωπολιτικές επιδιώξεις της γαλάζιας πατρίδας, χωρίς να απωλέσει την ρητορική περί γκρίζων ζωνών, θα προσπαθήσει παρόλα αυτά, να είναι λιγότερο προκλητική και περισσότερο συμβιβαστική στις θέσεις της με την Ελλάδα, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα επιθυμία για διάλογο, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Δύση για διάφορα ζητήματα που αφορούν την ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τις όποιες αναλύσεις μπορούν να γίνουν σε αυτό το στάδιο μέσα από τον συμβολισμό των προσώπων, που έχουν την ευθύνη σε συγκεκριμένα κυβερνητικά πόστα, θα περάσει αρκετός καιρός για να φανεί η πλήρης ατζέντα της Τουρκίας σε όλα τα επιμέρους θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, όπως οι διμερείς σχέσεις για το θέμα της ΑΟΖ, το μεταναστευτικό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς και ο στρατηγικός της ρόλος τόσο στην Μέση Ανατολή, ιδίως στο θέμα της Συρίας, όσο και ο διττός αλλά και αντιφατικός ρόλος που θέλει να διαδραματίσει εντός του ΝΑΤΟ, ως διαμεσολαβητικός πυλώνας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης όσον αφορά την σύρραξη στην Ουκρανία.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός