Η οιονεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη… ΝΔ και τι σημαίνει

Tου Γ. Λακόπουλου

Είναι θαύμα από αυτά που σπανίως γίνονται την πολιτική; Είναι οφθαλματάπη και τρικ κάποιου μάγου;  Είναι επίδειξη αντιπολιτευτικής υπευθυνότητας; Είναι η φώτιση του πνεύματος των Χριστουγέννων; Ό,τι κι αν είναι πάντως τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα απίστευτο φαινόμενο τη Βουλή: ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ σχεδόν συγκυβερνούν!

Δεν είναι πλάκα. Η ΝΔ ψηφίζει το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση. Ακόμη και εκείνα για τα οποία προέβλεπε ότι ποτέ δεν θα υπάρξουν. Ή εκείνα για τα οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην υπάρξουν.

Τώρα τα ψηφίζει -με τα δυο χέρια. Υιοθετεί τα μέτρα που προβλέπουν όσα έλεγαν οι Συριζαίοι, εν γνώσει του ότι τους ωφελούν. Ένα δράμα.

Φυσικά ψηφίζει με βαριά καρδιά. Οι βουλευτές του θα προτιμούσαν να τους κοπεί το χέρι -ο ίδιος την κοπανάει συνήθως την ώρα της ψηφοφορίας, καθώς δεν το αντέχει προσωπικά- αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ο Τσίπρας παίρνει το ψωμί από τα χέρια του Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από καιρό προετοίμαζε την κοινή γνώμη  για παροχές που θα κάνει όταν έλθει εν τη βασιλεία του. Από φοροαπαλλαγές μέχρι διορθώσεις σε εισοδήματα που συμπαρέσυραν τα Μνημόνια. Αλλά όχι εξ αρχής. Θα άρχιζε από το δεύτερο μισό της θητείας του. Τα δυο πρώτα χρόνια θα «αγοράζει εμπιστοσύνη».

Αιφνιδίως – όχι και τόσο όμως – εμφανίζεται στη σκηνή ο Τσίπρας και δίνει εδώ και τώρα, αυτά που υπόσχεται ο επικεφαλής της ΝΔ να δώσει σε… τρία χρόνια, αν τον ψηφίσουν για Πρωθυπουργό. Δηλαδή του παίρνει την ατζέντα και μετατρέπει τα ταξίματα του Μητσοτάκη σε δικό του χειροπιαστό έργο. Από τις συντάξεις μέχρι το φόρο στο κρασί και τη μείωση του ΦΠΑ. Και μάλιστα με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφού τα ψηφίσει και η ΝΔ και άλλα κόμματα.

Έτσι αφαιρεί και από τους ψηφοφόρους κάθε λόγο να ψηφίσουν Μητσοτάκη. Αφού αυτά τα οποία θα τους έδινε η ΝΔ τα παίρνουν ήδη γιατί να τον προτιμήσουν; Και ο έρμος ο Νεοδημοκράτης βουλευτής τι να λέει τώρα στα καφενεία που αγόρευε για την αποτυχία της κυβέρνησης και τώρα ψηφίζει τα νομοσχέδιά της με καμάρι…

Ήθελες τα και παθές τα. Όπως έστρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κοιμάται. Το ΑΠ είχε επισημάνει πολλές φορές ότι πολιτεύεται χωρίς λογική. Αν αυτά που τάζει είναι δυνατόν να δοθούν με βάση τι δυνατότητες της οικονομίας γιατί να μην τα δώσει ο Τσίπρας; Αν δεν μπορούν να δοθούν, τότε απλώς κοροϊδεύει.

Τώρα που ήλθε η ώρα της αλήθειας μένει σύξυλος. Ψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια της «πιο κακής και αποτυχημένης κυ κυβέρνησης». Αλλά ταυτόχρονα μένει… χωρίς προεκλογικό υλικό και προσπαθεί να το αντικαταστήσει με τις ακρότητες στο…Μακεδονικό. Χουνέρι…

Την πάτησε γιατί δεν έχει επαφή με την κοινή λογική. Καμιά κυβέρνηση δεν θα έφτιαχνε κουμπαρά με τόσο κόπο για να τον διαθέσει η επόμενη -ακόμη και αν είναι του δικού της κόμματος. Τι περιμένει ο Μητσοτάκης να του εκχωρήσει ο Τσίπρας αυτό που ο ίδιος δημιούργησε;

Όπως και να το κάνουμε ότι στο τέλος της τετραετίας ο Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και την ευχέρεια να αποκαθιστά αδικίες και να ενισχύει το εισόδημα των αδυνάμων – έστω εν μέρει- με συγκατάθεση των δανειστών, είναι κατάκτηση της κυβέρνησής του.

Ότι είναι ταυτόχρονα και Βατερλό της ΝΔ είναι μια κατάσταση που ο ίδιος ο Μητσοτάκης δημιούργησε για τον εαυτό του.

ΥΓQ: Ο επικεφαλής της ΝΔ δημιούργησε και κάτι άλλο σε βάρος του τις τελευταίες μέρες. Το τι χαρά κάνουν οι Ευρωπαίοι  στους οποίους καταλόγισε συναλλαγή με την ελληνική κυβέρνηση και δεν έκοψαν τις συντάξεις με αντάλλαγμα τη λύση στο Μακεδονικό, δεν περιγράφεται. Τον είχαν που τον είχαν σε καραντίνα…