Η συγκάλυψη στις υποκλοπές, η σπουδή της  εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και οι παλιές συνήθειες της Δεξιάς που δεν κόβονται 

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πόση έκθεση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης υπέρ της κυβέρνησης αντέχει η Δημοκρατία;

Πρώτα  η δήλωση της προέδρου του Αρείου Πάγου για το ψήφισμα του  Ευρωκοινοβουλίου που καταδίκαζε την κυβέρνηση. Τώρα η ανακοίνωση της  Εισαγγελέως του, που αρχειοθετεί το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η προϋπηρεσία της  Γεωργία Αδειλίνη ως εισαγγελέως στην ΕΥΠ θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα στη έρευνα. Αλλά, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι έδρασε ενοχικά.

Αντί η εμπειρία της να οδηγήσει στη διαλεύκανση των παρακολουθήσεων τα πράγματα πήραν το δρόμο που επιθυμούσε η κυβέρνηση- στην οποία οφείλει το διορισμό της.

Σε συνθήκες φυσικής άσκησης των προνομίων του ρόλου της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα προκαλούσε πειθαρχικό έλεγχο του αντιεισαγγελέα Ζήση- στον οποίο η ίδια ανέθεσε το φάκελο. Υπάρχουν λόγοι.

Τι είδους έρευνα διενήργησε χωρίς μάρτυρες όσους παρακολουθούσε η ΕΥΠ; Η «νομιμότητα» που διακήρυξε ο  Πρωθυπουργός- εμπλεκόμενος εκ της αρμοδιότητάς του- αποτυπώθηκε στο πόρισμα  ως θέσφατο- η ως υπόδειξη;

Πόση αξία έχει ένα πόρισμα που απαλλάσσει τον παρα-κρατικό ιστό από την- αναδειχθείσα με πλήθος στοιχείων ,συνέργειά του με τους ιδιώτες διαχειριστές του παράνομου λογισμικού;

Με ποια μέθοδο βρήκε απλώς «ενδείξεις»  ανώδυνου πλημμελήματος- με … πολιτικό υπονοούμενο σε βάρος άλλης κυβέρνησης – για την αξιολόγησητων πράξεων τους; Χωρίς να έχει ερευνηθεί για λογαριασμό τίνος τις διέπραξαν.

Τηρήθηκε “απαρέγκλιτα» ο νόμος

Η κυρία Αδειλίνη το κάλυψε συστήνοντας εμμέσως την  επιβολή ..προστίμων- όπως κάνουν και αλλού!

Σε βάρος του κύρους του αξιώματός της, αντί να προβληματιστεί νομικά  για το περιεχόμενο του πορίσματος που παρέλαβε, η προσωπική της ανακοίνωση το επιχρωματίζει με χαρακτηρισμούς που μόνο απόσταση και ψύχραιμη κρίση δεν δείχνουν.

Ποιο  «πλούσιο αποδεικτικό υλικό» – όταν βοά ο νομικός κόσμος ότι είναι ελλιπές; Ποιων ακριβώς «μπλεκομένων, όλα τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν; Πώς προκυπτει το «αναντίλεκτα» -όταν είναι βουνό οι ενστάσεις; Ποια νομιμότητα,  όταν η ΕΥΠ, παρανόμως, δεν ενημερώνει τους  «επισυνδεθέντες», με  πρώτον τον Ανδρουλάκη;

Εντυπωσιάζει η εισαγγελική έμφαση: «δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή» της ΕΥΠ και του κράτους με το Predator. Και πως στις «νόμιμες» παρακολουθήσεις πολιτικών -που … συνεχίζονται!- «τηρήθηκε απαρέγκλιτα» ο νόμος. Συν τον ισχυρισμό ότι …δεν χρειάζονταν καν «αιτιολογία»- όχι αιτιολόγηση…

«Ουδεμία ανάμειξις της κυβερνήσεως διεπιστώθη»

Κείμενο «καθαρά επικοινωνιακό και όχι όπως έπρεπε νομικό», που εκδόθηκε εκ του περισσού, είπε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. Αντί για το στερεότυπο «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις»,περιέχει κατηγορηματικές διατυπώσεις που προδίδουν προκατάληψη απαλλαγής.

 Αν ο αντιεισαγγελέας που το συνέταξε εκθέτει την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, γενικά, με την  ανακοίνωση της η  Γεωργία Αδειλίνη αυτό-εκτίθεται: δείχνει σπουδή υποστύλωσης ενός πορίσματος που δεν πείθει  ούτε πρωτοετή της Νομικής.  

Η κυβέρνηση την προστάτευσε, με την πλειοψηφία της στη Βουλή- όχι με επιχειρήματα. Η πρόσκλησή της από την αντιπολίτευση, δεν αφορούσε την ουσία, αλλά τις διαδικασίες. Η πρώτη εισαγγελέας της χώρας δεν αντελήφθη ότι δεν τηρήθηκαν και χρεώθηκε αυτοβούλως ένα πόρισμα παρωδία.

Η Σία Αναγνωστοπούλου υπενθύμισε ένα άλλο πόρισμα – πριν την έρευνα Σαρτζετάκη  -στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη: «Ουδεμία ανάμειξις της κυβερνήσεως διεπιστώθη»

Ούτε στο σκάνδαλο, ούτε στο πόρισμα… Ο αείμνηστος  Σπύρος Λιναρδάτος θα έλεγε: «Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει  Δεξιά».