Τα στοιχεία καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Του Γ. Λακόπουλου

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λέει ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την ελληνική κυβέρνηση, προκύπτουν δυο «θρίαμβοι»: 

Πρώτο, ότι η Ελλάδα πέρασε ελαφρά την πανδημία χάρη στα μέτρα που πήρε έγκαιρα η κυβέρνηση.  Δεύτερο, ότι είναι “πρώτη” στην Ευρώπη σε αντίδραση και η πιο ασφαλής περιοχή.  Και τα δυο καταρρίπτονται από τα στοιχεία.

Να αρχίσουμε από το δεύτερο: Μελέτη του κονσόρτσιουμ επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών εταιρειών Deep Knowledge Group -που βασίστηκε σε 130 ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους και σε πάνω από 11.400 δεδομένα για διάφορες κατηγορίες, όπως,  η αποτελεσματικότητα που είχαν τα lockdowns, η ανίχνευση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η ετοιμότητα των συστημάτων υγείας και οι χειρισμοί της εκάστοτε κυβέρνηση- κατατάσσει την Ελλάδα στην 34η θέση της λίστας με τις πιο ασφαλείς χώρες σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό.

Στην αρχή της πανδημίας θεωρήθηκαν πιο ασφαλείς οι χώρες που μπορούσαν να αντιδράσουν γρήγορα σε κρίσεις και είχαν υψηλά επίπεδα ετοιμότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Όπως προκύπτει  από τους πίνακες που έχει δημοσιεύσει το ΑΠ η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρώτο ανατρέπεται από τις νέες προσεγγίσεις των επιστημόνων  που συγκρίνουν κρούσματα και θανάτους σε σχέση με την αντιμετώπιση που επέλεξαν οι χώρες. Σύμφωνα με το Politiko η Σουηδία, που δεν πήρε μέτρα,  είχε ανά εκατομμύριο κατοίκων 5.045 κρούσματα, 483 θανάτους, έχοντας κάνει 32.1290 τεστ ανά  εκατομμύριο. Η Δανία που έκανε ό,τι οι λοιπές χώρες είχε  αντίστοιχων 2,096 κρούσματα, 103 θανάτους και 135,756 τεστ ανά εκατομμύριο.

Αλλά το επιχείρημα ότι τα μέτρα αναχαίτισαν το ίδιο δεν ισχύει αν συγκρίνουμε την Ολλανδία με το Βέλγιο που έχουν ίδια χαρακτηριστικά.

Οι Ολλανδοί χωρίς αυστηρά μέτρα είχαν ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους  2.839  κρούσματα, 354 θανάτους,  με 26.561 τεστ.  Στο Βέλγιο όμως, που εφαρμόσθηκαν πολύ νωρίς και πολύ εκτεταμένα μέτρα σε σχέση και με την Ολλανδία και με την υπόλοιπη Ευρώπη, καταγράφηκαν ανά εκατομμύριο 5.171  κρούσματα, 833 θάνατοι, με 87.169 τεστ.

Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα και στις συγκρίσεις με άλλες χώρες  και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν και άλλοι παράγοντες πέρα από τα μέτρα που διαμόρφωσαν τις επιπτώσεις της επιδημίας. Όπως π.χ. το ποσοστό φιλοξενίας στα γηροκομεία και ο τρόπος καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων, η συμπεριφορά του πληθυσμού και η διέλευση αλλοδαπών.

Για την Ελλάδα με 299 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, μόλις 183 θανάτους και 23.734 τεστ είναι αυθαίρετο, ή πάντως όχι τεκμηριωμένο το -πολιτικό-συμπέρασμα ότι επειδή η κυβέρνηση έσπευσε έγκαιρα, πρόλαβε την εξάπλωση.

Ασφαλώς έπαιξαν ρόλο τα μέτρα, αλλά περισσότερο φαίνεται ότι έπαιξε η μικρή επισκεψιμότητα από το εξωτερικό . Υπάρχουν ολόκληρες περιφέρειες  χωρίς ούτε ένα κρούσμα.

Το κυβερνητικό επιχείρημα καταρρίπτεται και  με την κατάταξη ασφάλειας. Χώρες της Ευρώπης  με πολύ περισσότερα κρούσματα και θανάτους βρίσκονται πάνω από την 34η θέση ης Ελλάδας.  Μεταξύ τους η Ελβετία , η Γερμανία, η Αυστρία, η Νορβηγία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Φιλανδία και η Πολωνία..

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κορονοϊός έπληξε ελαφρά την Ελλάδα για λόγους που υπερβαίνουν τα μέτρα, που δεν ήταν διαφορετικά από άλλες χώρες που έχουν βαρύτερες συνεπείς. Τα υπόλοιπα θα τα βρουν οι επιστήμονες.