Θαν. Θεοχαρόπουλος: “Το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας έχει μείνει πίσω”

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

«Το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας πράγματι έμεινε πίσω, εν μέρει ίσως δικαιολογημένα λόγω της πρωτοφανούς κρίσης, εν μέρει όμως και αδικαιολόγητα λόγω πολιτικών και οργανωτικών επιλογών», επισημαίνει με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και προειδοποιεί πως «τώρα πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».

Χρειάζεται περισσότερη αποφασιστικότητα και όχι άλλη αναβλητικότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ τάσσεται υπέρ της πρότασης διαλόγου από την Κουμουνδούρου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. «Εξάλλου, στην Ελλάδα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συνέβη και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει.«Παρά τη σημερινή άρνηση του ΚΙΝΑΛ οφείλουμε να επιμείνουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας εκ νέου διακυβέρνησης της χώρας από τη Δεξιά».

-Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις με …νταμπλ σκορ! Μήπως τελικά τα κάνει καλά ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, κ. Θεοχαρόπουλε, και δεν αφήνει έδαφος ουσιαστικής αντιπολίτευσης για το κόμμα σας;

«Τα κάνει “τόσο καλά” ώστε να φέρει την ύφεση πριν την πανδημία, να κάνει “δουλειές” εν μέσω κρίσης τύπου κατάρτισης – voucher, να προχωρεί σε αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις, τροφοδοτώντας τα πελατειακά δίκτυα στα οποία παραδοσιακά στηρίζεται η ΝΔ, και να τοποθετεί “άριστους” χωρίς καν πτυχίο σε κρίσιμες θέσεις όπως αυτή του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού. Αυτά ακριβώς αποτελούν παραδείγματα ουσιαστικής αντιπολίτευσης, πέρα από το όραμα και το σχέδιο που έχουμε για την χώρα. Όσον αφορά τώρα τις δημοσκοπήσεις, χρειάζεται καταρχάς ένα ικανό διάστημα ώστε αυτές οι αδιέξοδες πολιτικές να αφήσουν το αρνητικό τους αποτύπωμα στην κοινωνία. Γιατί με την πολιτική της ΝΔ θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας που θα οδηγήσει σε λουκέτα και φτωχοποίηση. Επίσης, σε περιόδους τέτοιας κρίσης, όπως η υγειονομική, οι πολίτες συνήθως συσπειρώνονται αρχικά γύρω από την εκάστοτε ηγεσία, με δεδομένο μάλιστα ότι η πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης αντιμετωπίσθηκε σχετικά επιτυχώς από την χώρα μας λόγω της υπεύθυνης στάσης που επέδειξαν οι πολίτες αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Η δημοσκοπική εικόνα όμως αυτή θα ανατραπεί το επόμενο διάστημα, επειδή ακριβώς δεν τα «κάνει καλά» η κυβέρνηση

Η δημοσκοπική εικόνα όμως αυτή θα ανατραπεί το επόμενο διάστημα, επειδή ακριβώς δεν τα “κάνει καλά” η κυβέρνηση. Ο τρόπος που γίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων δείχνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρισμό, ενώ η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση εν τη γενέσει της με εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Συνεπώς όχι απλά υπάρχουν περιθώρια, αλλά καθίσταται αναγκαία μια δυναμική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

-Φαντάζομαι θα συμφωνείτε, το δέλεαρ για εκλογές τέλη καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι μεγάλο. Γιατί να μην προχωρήσει;

«Πράγματι έχετε δίκαιο, με τον τρόπο που σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας το μικροκομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον, το κίνητρο λόγω της πρόσκαιρης δημοσκοπικής εικόνας είναι υπαρκτό. Εξάλλου το σενάριο για πρόωρες εκλογές διακινείται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα από την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης κι ενώ θρηνούσαμε καθημερινά ανθρώπινες απώλειες. Τέτοιος κυνισμός. Και συνεχίζει να διακινείται, χωρίς να έχουμε βγει από αυτή και με την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος πανδημίας. Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να προχωρήσει σε αυτή την καιροσκοπική κίνηση, προκειμένου να αποκομίσει, όπως νομίζει, πολιτικά οφέλη από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, προτού αυτά εξανεμιστούν από τη ζοφερή κατάσταση που αναμένεται στην οικονομία λόγω και των επιλογών της κυβέρνησής του. Αναφερθήκατε όμως προηγουμένως στις δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες είναι αντίθετοι σε πρόωρες εκλογές και λόγω του υγειονομικού ρίσκου και λόγω του επιπλέον πλήγματος που θα δεχθεί η οικονομία. Λογική συμπεριφορά απέναντι στο μικροκομματικό τακτικισμό. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση ανήκει στον κ. Μητσοτάκη αλλά αν προχωρήσει, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, τον ελληνικό λαό, που θα τον κρίνει αυστηρά και για τον καιροσκοπισμό του. Εμείς σε κάθε περίπτωση εδώ είμαστε και θα τον εκπλήξουμε με την ετοιμότητα μας, όπως και ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του».

-Στα ελληνοτουρκικά τι πρέπει να γίνει;

«Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτούν υπευθυνότητα μακριά από κάθε μικροκομματική σκοπιμότητα. Για αυτό εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που ακολούθησε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σαφή στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν δείχνει να επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Εμείς, για παράδειγμα, είπαμε ότι η υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία για την ΑΟΖ, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, είναι θετική εξέλιξη και ότι θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με την Αίγυπτο. Θα πρέπει, όμως, οι κινήσεις αυτές να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική, η οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζει. Η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενός επεισοδίου λόγω της στάσης του Ερντογάν. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζει η χώρα μας αυτή την κατάσταση και τι κινήσεις κάνει σε διπλωματικό επίπεδο για να μην φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις. Η χώρα μας πρέπει να πείσει τον διεθνή παράγοντα ότι επιδιώκει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Εξάλλου αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να ακυρωθεί και το τουρκολυβικό, ανυπόστατο και παράνομο, σύμφωνο. Απαιτείται ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα, μακριά από πολεμικές ιαχές, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Αν δεν υπάρξει κοινό έδαφος, πρέπει να αρχίσουμε συνομιλίες για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Στόχος μας ήταν, είναι και παραμένει ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία αλλά το εάν αυτό θα γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και το εάν θα γίνει χωρίς ή μετά από ένα ενδεχόμενο επεισόδιο. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει όσο ο Ερντογάν αφήνει το “όπλο” πάνω στο τραπέζι. Ταυτοχρόνως, πρέπει να αναληφθούν εκ νέου πρωτοβουλίες για να κλείσει η ανοιχτή πληγή του Κυπριακού με την επίλυση του στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έδειξε τον δρόμο της ευθύνης που πρέπει να χαράσσεται η εξωτερική πολιτική της χώρας, με την Συμφωνία των Πρεσπών η οποία αποτέλεσε μία δίκαιη λύση του Μακεδονικού. Από αυτό τον δρόμο της πατριωτικής ευθύνης οφείλουμε να μην παρεκκλίνουμε».

-Κατά κοινή ομολογία, η Προοδευτική συμμαχία, πέραν του Αλέξη Τσίπρα, δεν φαίνεται να πολυπροωθείται από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοχαρόπουλε. Συμφωνείτε;

«Η Προοδευτική Συμμαχία αποτέλεσε πρωτοβουλία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και το κάλεσμα έγινε προεκλογικά από τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνάμεις που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα θεωρούμε ότι η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί στρατηγική επιλογή για το αύριο της χώρας και όχι εργαλείο του χθες, κάτι που και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει επανειλημμένα.

Το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας πράγματι έμεινε πίσω, εν μέρει ίσως δικαιολογημένα λόγω της πρωτοφανούς κρίσης, εν μέρει όμως και αδικαιολόγητα λόγω πολιτικών και οργανωτικών επιλογών. Τώρα πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο

Στην πράξη όμως οφείλουμε καθημερινά να επιβεβαιώνουμε αυτό που εκφράζεται σε επίπεδο ρητορικής. Και το λέω αυτό γιατί το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας πράγματι έμεινε πίσω, εν μέρει ίσως δικαιολογημένα λόγω της πρωτοφανούς κρίσης, εν μέρει όμως και αδικαιολόγητα λόγω πολιτικών και οργανωτικών επιλογών. Τώρα πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ειδικά σε συνθήκες κρίσης και με σοβαρή την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, η ανάγκη για έναν ποιοτικό μετασχηματισμό είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Με στόχο την μέγιστη δυνατή συστράτευση και συμμετοχή όλων των προοδευτικών πολιτών για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ».

-Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει, ώστε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να προχωρήσει αποτελεσματικά και με δυναμική;

«Η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην πορεία προς ένα Συνέδριο που στόχο είχε τον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Το γεγονός ότι οι κομματικές διαδικασίες καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για να υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο από αυτό τον στόχο. Στην ελληνική κοινωνία έχει διαμορφωθεί μία νεοσυντηρητική πλειοψηφία την οποία πρέπει να σπάσουμε. Για να αλλάξουμε τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας χρειάζεται να προχωρήσουμε με ταχύτερα και πιο γενναία βήματα στον ποιοτικό μετασχηματισμό σ’ ένα ανοιχτό κόμμα που θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Και μετασχηματισμός σημαίνει νέες δομές, σύγχρονο πρόγραμμα και σύγχρονες μέθοδοι πολιτικής συμμετοχής. Σημαίνει νέο μοντέλο κόμματος, συμμετοχικού και ανοιχτού σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, μακριά από προσωπικές ή συλλογικές ανασφάλειες. Χρειάζεται περισσότερη αποφασιστικότητα και όχι άλλη αναβλητικότητα».

-Βλέπετε θετικά μια πρόταση διαλόγου προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Με τι αντικείμενο και ποιον οδικό χάρτη;

«Ναι, γιατί είναι ευθύνη πάντοτε της μεγαλύτερης δύναμης η διαμόρφωση των προϋποθέσεων και μίας πρότασης συνεργασίας. Με αντικείμενο ένα προοδευτικό πρόγραμμα και με οδικό χάρτη που θα καταλήγει στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν. Η πανδημία, εκτός των άλλων, απέδειξε ότι οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για το κοινωνικό κράτος και την οικονομία δεν μπορούν να δώσουν λύσεις για την κοινωνία. Αντιθέτως, οι θέσεις της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και για δημόσιες παρεμβάσεις στην οικονομία, όταν αυτό είναι αναγκαίο, γίνονται και πάλι επίκαιρες απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λογική για ιδιωτικοποίηση της Υγείας και αυτορρύθμιση της αγοράς.

Στην Ελλάδα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συνέβη και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Η νέα κατάσταση φέρνει την Αριστερά και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Ελλάδα μπροστά στην ανάγκη να παρουσιάσουν ένα πειστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα και να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συμμαχίες, ώστε αυτό να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Συνεπώς, είναι αναγκαία και η συνεργασία των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στη βάση προγραμματικών θέσεων. Εξάλλου, στην Ελλάδα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να προΚύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συνέβη και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Παρά τη σημερινή άρνηση του ΚΙΝΑΛ οφείλουμε να επιμείνουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας εκ νέου διακυβέρνησης της χώρας από τη Δεξιά. Η κοινωνική δυναμική είναι εξάλλου αυτή που θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

-Τι εκτιμάτε ότι χρειάζεται περισσότερο το κόμμα σας, ώστε να αποτελέσει ορατή εναλλακτική κυβερνητική λύση;

«Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι να εμπνεύσουμε πολιτικά τους προοδευτικούς πολίτες απαντώντας στα νέα πολιτικά επίδικα. Με τρόπο, όμως, που θα εκφράζει την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών της χώρας και όχι ένα μέρος μόνο του κομματικού μας ακροατηρίου. Η ΝΔ δεν θα πέσει ως ώριμο φρούτο και βέβαια δεν είναι δεδομένο ότι όσοι θα δυσαρεστούνται από τη ΝΔ θα έρχονται αυτομάτως στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι να εμπνεύσουμε πολιτικά τους προοδευτικούς πολίτες απαντώντας στα νέα πολιτικά επίδικα. Με τρόπο, όμως, που θα εκφράζει την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών της χώρας και όχι ένα μέρος μόνο του κομματικού μας ακροατηρίου

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, για να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την κοινωνική πλειοψηφία, οφείλει να προωθήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στα πιο αδύναμα στρώματα και τη μεσαία τάξη. Με μέτρα στήριξης των ανέργων, προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, καθώς και ένα σύγχρονο κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών με προτεραιότητα στην Υγεία και στην Παιδεία. Μόνο έτσι θα πείσουμε τους πολίτες σε ποσοστά ευρύτερα και του 32% ότι έχουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα».

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR