Ανδρέας Σπυρόπουλος: Προσγείωση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Εξ αρχής ο Ανδρουλάκης ξέφυγε σε μικρομεγαλισμούς. Ως Νο2 του, ο Σπυρόπουλος θα προσφέρει υπηρεσίες αν τον προσγειώσει.

Πες μου ποιόν έχεις αρχηγό, να σου πω τι είδους γραμματέας κόμματος είσαι.

Ο συμπαθής πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Σπυρόπουλος , έγινε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ως αυτοκόλλητος του Νίκου Ανδρουλάκη και πρώτος στην σταυροδοσία του συνεδρίου.

Προέρχεται από τη «σέχτα της Θράκης», είναι περισσότερο επικοινωνιακός και συγκροτημένος από τον αρχηγό του, αλλά υπόκειται στις επιλογές του – και παραπαίει εξ ίσου, οσάκις αναπτύσσει τον πολιτικό σχεδιασμό τους.

-«Όταν η ΝΔ καταθέσει την πρώτη εντολή και ο ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη, εμείς θα πάρουμε την τρίτη και θα καλέσουμε σε διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με το πρόγραμμά μας, ώστε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση».

Καταπληκτικό σχέδιο- μόνοι τους το βρήκαν; Είναι κατόρθωμα ότι χώρεσαν σε μια φράση τόσα λάθη.

Πρώτο. Προεξοφλεί – ή μήπως εύχεται;- ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ. Αν όμως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σε κάθε περίπτωση: πώς θα απορρίψει ο Ανδρουλάκης την συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, αλλά ως εντολοδόχος πρωθυπουργός ο ίδιος θα τον καλέσει να συγκυβερνήσουν;

Ο γραμματέας καταπίνει τις μεγαλομανίες του προέδρου: πρωθυπουργός ο Ανδρουλάκης, ή κάποιος που θα υποδείξει ο Ανδρουλάκης. Πάντως όχι ο Τσίπρας.

Ακούγεται σαν απόηχος από νυχτερινές συνάξεις στα βόρεια Προάστια: «Να μην μας ξανασυμβεί ότι το 2015».

Δεύτερο. Προσπερνάει την προϋπόθεση του Τσίπρα από Θεσσαλονίκη: όχι κυβέρνηση ηττημένων.

Ποιόν «θα καλέσει» το ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση, στη βάρδιά του κατά τη φάση των διερευνητικών εντολών; Μόνο το πρώτο κόμμα ή και το δεύτερο; Μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, ή και τη ΝΔ;

Το τρίτο λάθος του Σπυροπούλου είναι η βεβαιότητα ότι ο Ανδρουλάκης θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα μπορεί να θέτει όρους.

Στην πολιτική καλό είναι να μην δένεις κόμπο το εκλογικό αποτέλεσμα. Πάλι καλά που δείχνει πιο σοφός από τον αρχηγό του και δεν παρασύρεται στη χίμαιρα ότι δεύτερο κόμμα μπορεί είναι το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση ο 36άρης Σπυρόπουλος, νέος πολιτικός με θετικό προφίλ και «καλό μυαλό», κρίμα να γίνεται θύμα του αιθεροβάμονος προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι μετεκλογικές προσδοκίες Ανδρουλάκη αντιστρέφουν με αυθαιρεσίες την πραγματικότητα. Κινούνται έξω από το ρεαλιστικό πλαίσιο των εξελίξεων και παραβιάζουν την πολιτική και θεσμική κανονικότητα.

Το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών συμπυκνώνεται στο δίλημμα: Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Ο Ανδρουλάκης, δεν υπάρχει στην εξίσωση.

Τα υπόλοιπα είναι θέμα κοινής λογικής και πολιτικής ανάλυσης: ο θεμιτός ο στόχος του ΠΑΣΟΚ – πρέπει να- είναι η ήττα της ΝΔ. Για να ενταθεί, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, στην προοδευτική κυβέρνηση -υπό τον Τσίπρα.

Εξ αρχής ο Ανδρουλάκης ξέφυγε σε μικρομεγαλισμούς. Ως Νο2 του, ο Σπυρόπουλος θα προσφέρει υπηρεσίες αν τον προσγειώσει.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR