Η φάτνη για τα “ζώα”! 

Του Ιωάννη Δαμίγου

Στην πόλη του Βόλου, την επίγεια “μαύρη τρύπα” του παραλογισμού επιλογής και της αισθητικής παρακμής της χώρας, η δημοτική αρχή, μετατρέπει ακόμη και την φάτνη των “χριστιανών” σε τσίρκο με ελεύθερη είσοδο. Ο εκλεγμένος “τσοπάνης” έχοντας τον πλήρη έλεγχο της μεγάλης στάνης της πόλης, προσφέρει, τι άλλο παρά προκλητικό θέαμα, τηρώντας ως σκηνοθέτης την πιστή εν μέρει, αναπαράσταση της φάτνης. Εν μέρει γιατί τα προβατάκια στην μία φάτνη και τα πόνυ στην άλλη, είναι τα μόνα ζωντανά στο ντεκόρ που πλαισιώνουν το όλον θέαμα. Ίσως την επόμενη χρονιά αντικρύσουμε ζωντανούς πρωταγωνιστές και κομπάρσους, σε αντίστοιχους ρόλους Ιωσήφ, Μαρίας, βρέφους και Μάγων, προς τέρψη των “εκπαιδευμένων” πλέον δημοτών, σε αδηφάγο κοινό κιτς θεαμάτων. Και πως να μη χαρούν άλλωστε, σαν ελεύθερα ακόμη ζώα, να παρακολουθούν έγκλειστα πρόβατα και πόνυ! Δια δραστικό τσίρκο απαράλαχτο θαρρείς, αρκεί να θυμίζει κάπως και στο πολύ βάθος λίγες χριστιανικές παρακαταθήκες.

Ανησύχησαν κάποιοι διαμαρτυρόμενοι για τα ζώα, τα εντός φάτνης και δικαίως, αλλά ουδείς για τα εκτός και περιφερόμενα “ευλαβικώς”, ελεύθερης βοσκής, με επιστροφή όμως στην στάνη. Ο καθόλα χριστιανικός χαρακτηρισμός “κοπρίτες”, αφορά τους εκτός φάτνης και στάνης πολίτες πέρα του δήμου Βόλου. Η φράση ακριβώς: “Παραχώρησα τον χώρο σε έναν βοσκό, τον βάφτισα στάνη γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα. Δεν ντρέπεστε κοπρίτες: ” 

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, καθιστά υπεύθυνο τον Εισαγγελέα, για το πότε εξασφαλίζεται η ευζωία των ζώων στην φάτνη, στάνη ή όπως. Για την ευζωία των έννοων (:) “ζώων” εκτός, δεν υπάρχει αρμόδιος να επιληφθεί, μια που η ευθύνη όπως και η συνείδηση έχουν εκλείψει από καιρό, εξαγορασμένα. 

Οι λέξεις, οι έννοιες και τα νοήματα ευτυχώς ποικίλουν στον τόπο μας. Δεν έχει κανείς παρά να επιλέξει ανάμεσα σε φάρμα, στάνη, εκτροφείο βοοειδών, στάβλων και προσφάτως σε Βολιώτικη φάτνη. Η ευζωία γενικώς των ζώων όμως, προς το παρόν εναπόκειται στην επίβλεψη του βοσκού της φάτνης και την επιμέλεια του γενικού τσοπάνη της ευρύτερης στάνης.