Θεοδώριανα Άρτας: Πέρασαν 70 χρόνια και δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν δρόμο

Από το … 1948 όταν ξεκίνησε από το Στρατό η χάραξη και η κατασκευή του δρόμου Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και τον Αύγουστο του 1949 έφτασε το πρώτο αυτοκίνητο, ένα στρατιωτικό Τζαίημς τα Θεοδώριανα Άρτας προσπαθούν να αποκτήσουν δρόμο.

Αυτό επισημαίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κωστηλάτα με ανοιχτή επιστολή του στους βουλευτές του νομού στην οποία αναφέρει:

” Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Πέρασαν 70 χρόνια περίπου και τα Θεοδώριανα δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν δρόμο αντάξιο της ιστορίας τους. Το έτος 1948 ξεκίνησε από το Στρατό η χάραξη και η κατασκευή του δρόμου Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και τον Αύγουστο του 1949 έφτασε το πρώτο αυτοκίνητο, ένα στρατιωτικό Τζαίημς.

Το 1958 έγινε πάλι από το Στρατό νέα χάραξη η οποία είναι και η σημερινή, δηλαδή Θεοδώριανα – Αθαμάνιο μήκος 15 χιλιόμετρα. Κατά καιρούς διατέθηκαν αρκετά κονδύλια αλλά δρόμος δεν έγινε ποτέ για διαφόρους λόγους. Και φτάνουμε στο έτος 2018 όπου με προσωπική εντολή του Αλέξη Τσίπρα και απόφαση του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη(αρ. απόφασης 3419-10/7/2018 ) αποφασίσθηκε η έγκριση ποσού 8.849.000 ευρώ, ενώ παράλληλα έγινε και η μελέτη ολοκλήρωσης του έργου.

Στις 20-3-2019 το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΑΤΕΒΕ (αρ. απόφασης ΔΟΥ 1368/20-3-2019) και στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 εγκαταστάθηκε η εταιρεία και άρχισε η κατασκευή του έργου. Η εταιρεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ εργάσθηκε όλο τον περασμένο διάστημα των 10 μηνών και κατασκεύασε σχεδόν την παράκαμψη Αθαμανίου μήκους 2.680 μέτρων η οποία είναι καλυμμένη και από πλευράς σωλήνωσης του υδραγωγείου Βρυζοκαλάμου, αφού τα χρήματα ήταν στη μελέτη και το οποίο υδραγωγείο ακολουθεί τον δρόμο.

Έχουμε όμως πρόβλημα με το υδραγωγείο Βρυζοκαλάμου όπου 1 υδρεύονται 20 Κοινότητες και οικισμοί και συγκεκριμένα σε μήκος 5.500 μέτρα (από κατασκήνωση Αθαμανίου) πρέπει να αντικατασταθούν σωλήνες 11 χιλιομέτρων οι οποίες έχουν καταστραφεί αφού το υδραγωγείο αυτό κατασκευάσθηκε το έτος 1985. Ο εργολάβος δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο εάν δεν αλλαχθούν οι σωλήνες οι οποίες ακολουθούν σ’ όλο το μήκος του τον δρόμο. Απαιτείται λοιπόν μια δαπάνη 900.000 ευρώ η οποία πρέπει να εξευρεθεί το γρηγορότερο για να αρχίσει η εκτέλεση του σημαντικού για την περιοχή έργου.

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Σας παρακαλούμε θερμά τόσο εμείς όσο και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να δείτε το πρόβλημα αυτό και να εξευρεθούν τα χρήματα αυτά των 900.000 ευρώ από κάποιο πρόγραμμα – Π.Δ.Ε. – «Αντώνης Τρίτσης» – ώστε να πάρει τέλος η κατάρα αυτή που δυσφημεί τα Θεοδώριανα, ένα χωριό που δίνει έσοδα στην εθνική οικονομία – Εργοστάσιο εμφιάλωσης- Νομαδική κτηνοτροφία – Πάρκο δραστηριοτήτων στο «Σταυρό» κ.λ.π.

Πιστεύουμε ότι θα δείτε την έκκλησή μας αυτή και ως υπόθεση όλης της περιοχής γι’ αυτό σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος, Γιάννης Παπαγιάννης

Η Γενική Γραμματέας, Ευαγγελία Μητρογιάννη”