Κάτι θυμίζει αυτό το σταυροδρόμι για τον Αλέξη Τσίπρα…

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣΤο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει με εκείνο στο οποίο βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στις αρχές του 2010, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο άρτι εκδοθέν βιβλίο του με τίτλο «Game Over” (εκδόσεις Παπαδόπουλος), ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προβληματισθεί πραγματικά με το ενδεχόμενο της προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε επιφυλάξεις, όπως γράφει ο ίδιος, αλλά υπήρχαν υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι παρότρυναν τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να αναβαπτισθεί με την νέα λαϊκή εντολή για την εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο ανέτρεπε κάθε προεκλογική του δέσμευση και υπόσχεση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε τελικώς την επιλογή της προσφυγής στις κάλπες και, όπως ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει διακριτικά, αλλά σαφώς, αυτή η απόρριψη σήμανε όχι μόνον την αρχή του τέλους για την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά και την αρχή μίας πρωτόγνωρης εκλογικής «κατηφόρας» για το κόμμα.

Τι έχει να συνυπολογίσει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας; Το εξής: Εάν δεχθεί να θεσμοθετήσει 4ο μνημόνιο και τα συνεπαγόμενα μέτρα του απειλείται να βρεθεί ως ακραιφνής μνημονιακός στο τέλος του τρέχοντος εκλογικού κύκλου, όταν θα έχει έρθει κανονικά η ώρα για τις εθνικές εκλογές, με την Ν.Δ. στην ασφάλεια και την ευχέρεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτά τα χαρακτηριστικά  θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές της ολοκλήρωσης του παρόντος εκλογικού κύκλου. Το θέλει;

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να συγκρουσθεί με το ΔΝΤ και αρνηθεί κάθε θεσμοθέτηση του 4ου μνημονίου και των συνεπαγόμενων μέτρων του, τότε η μόνη λύση για εκείνον είναι η προκήρυξη εκλογών. Θα προκύψει τότε μία προεκλογική εκστρατεία με «αντιστασιακό» και αρκούντως «αντιμνημονιακό» λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ένας λόγος ο οποίος θα έδινε τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να μην εισπράξει εκλογικά το σύνολο των επιχείρων για την καθαρά μνημονιακή διακυβέρνησή του και θα έφερνε τη Ν.Δ. ενώπιον της αναγκαιότητας να προτείνει εναλλακτικές στο 4ο μνημόνιο επιλογές, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί το πιο εύκολο εγχείρημα στις παρούσες συνθήκες.

Εάν χάσει τις πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, θα αναμένει, ασφαλώς, να κλείσει η «δεξιά παρένθεση». Εάν κερδίσει τις εκλογές, θα έχει αναβαπτίσει το κόμμα του σε μία νέα λαϊκή εντολή, θα μπορούσε να ξεκινήσει μία νέα τετραετία, ακόμη και με τη θεσμοθέτηση 4ου μνημονίου και των συνεπαγόμενων μέτρων…