Καταδίκη Τραμπ: Οι υποστηρικτές του καλούν σε ένοπλη εξέγερση -“Να ξεκάνουμε μερικούς αριστερούς”

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπεξοργισμένοι από την καταδίκη του από σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη για το σύνολο των 34 κατηγοριών που τον βάρυναν, γέμισαν ιστότοπους που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο με εκκλήσεις για ταραχές, εξέγερση και βίαια αντίποινα. Κάποιοι ζήτησαν να γίνουν επιθέσεις εναντίον των ενόρκωντην εκτέλεση του δικαστή Χουάν Μέρτσαν ή κάλεσαν σε εμφύλιο πόλεμο και ένοπλη εξέγερση.

«Κάποιος στη Νέα Υόρκη που δεν έχει τίποτα να χάσει πρέπει να κανονίσει τον Μέρτσαν», έγραψε ένας σχολιαστής στο Patriots.win. «Ας ελπίσουμε να έρθει αντιμέτωπος με ‘λάθρο’ με ματσέτες», έλεγε μια άλλη ανάρτηση αναφερόμενη σε παράτυπους μετανάστες.

Στο Gateway Pundit ένας χρήστης πρότεινε να αρχίσουν να πυροβολούν φιλελεύθερους ψηφοφόρους. «Έχει έρθει η ώρα να αρχίσουμε να ξεκάνουμε μερικούς αριστερούς», έγραφε η ανάρτηση. «Αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί με τις εκλογές».

Οι απειλές για τη χρήση βίας και η ρητορική μίσους αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την ήττα του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020, στις οποίες καταγγέλλει, χωρίς στοιχεία, ότι υπήρξε νοθεία.

Υπενθυμίζεται πως οι  οπαδοί του πρώην προέδρου είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ενώ το Κογκρέσο αναμενόταν να συνεδριάσει για την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν.

Δωδεκαμελές σώμα ενόρκων έκρινε χθες, Τρίτη, τον Ρεπουμπλικάνο ένοχο για παραποίηση εγγράφων προκειμένου να καλύψει την καταβολή χρημάτων σε πορνοστάρ ώστε να εξαγοράσει τη σιωπή της, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Μετά τη χθεσινή ετυμηγορία, πολλοί από τους υποστηρικτές του δισεκατομμυριούχου δήλωσαν ότι η καταδίκη του είναι απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι προβληματικό και ότι μόνο η βίαιη δράση μπορεί να σώσει τη χώρα.

«1.000.000 (ένοπλοι) άνδρες πρέπει να πάνε στην Ουάσινγκτον και να τους κρεμάσουν όλους. Αυτή είναι η μόνη λύση», σύμφωνα με ανάρτηση στο Patriots.win. Άλλος χρήστης έγραψε: «Ο Τραμπ θα πρέπει να γνωρίζει ότι διαθέτει έναν στρατό διατεθειμένο να πολεμήσει και να πεθάνει για εκείνον, αν το ζητήσει (…) Θα πάρω τα όπλα, αν το ζητήσει».

Ο δικαστής Juan Merchan θα ανακοινώσει την ποινή του Τραμπ στις 11 Ιουλίου στις 10:00 (ώρα Ελλάδας). Ο Merchan θα μπορούσε να καταδικάσει τον Τραμπ σε αναστολή ή σε φυλάκιση έως και 4 χρόνια για κάθε κατηγορία, σε πολιτειακή φυλακή, με ανώτατο όριο τα 20 χρόνια. Προς το παρόν ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει εκτός φυλακής καθώς αναμένει την καταδίκη του. Οι εισαγγελείς δεν ζήτησαν από τον Τραμπ να καταβάλλει κάποια εγγύηση.

Λίγο μετά την καταδίκη του Τραμπ ο δικηγόρος του Τοντ Μπλανς ζήτησε από τον Merchan την απόσυρση των κατηγοριών, παρά την ένοχη ετυμηγορία. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης η νομική ομάδα του Τραμπ έλαβε μέτρα για να διαφυλάξει το δικαίωμά της να ασκήσει έφεση σε μια πιθανή ετυμηγορία ενοχής, εξετάζοντας τις αποφάσεις του δικαστή σχετικά με τις μαρτυρίες και τα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσουν έφεση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, Richard L. Hasen – ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα εκλογικού δικαίου- έχει πει ότι τίποτα στο Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαγορεύει σε έναν καταδικασμένο εγκληματία να θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. «Νομικά, τίποτα δεν αλλάζει με την ιδιότητα του Τραμπ ως υποψηφίου», έγραψε ο Hasen στο blog του.

«Το Σύνταγμα ορίζει τρεις προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα: να είναι κανείς τουλάχιστον 35 ετών, γεννημένος πολίτης και τουλάχιστον 14 χρόνια κάτοικος των ΗΠΑ», συνέχισε ο Hasen.

  • Η καταδίκη θα κοστίσει στον Τραμπ το δικαίωμα ψήφου;

Αν και ο Τραμπ, ως κάτοικος της Φλόριντα, υπόκειται στους δρακόντειους κανόνες της πολιτείας που στερούν το δικαίωμα ψήφου από καταδικασμένους για κακούργημα, μπορεί τελικά να επωφεληθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι νομοθέτες διευκόλυναν τους κακοποιούς να ανακτήσουν το δικαίωμα ψήφου στη Νέα Υόρκη το 2021.

Στη Νέα Υόρκη, χάρη σε νόμο του 2021, άτομα με καταδίκες για κακούργημα ανακτούν το δικαίωμα ψήφου μόλις ολοκληρώσουν τη φυλάκισή τους – ακόμη και αν εξακολουθούν να υπόκεινται σε αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ θα στερηθεί το δικαίωμα ψήφου στη Φλόριντα μόνο αν εκτίει ποινή φυλάκισης για την καταδίκη του Μανχάταν κατά τη στιγμή των εκλογών.