Κιβωτός του Κόσμου: Δεκάδες ακίνητα, μεζονέτες, καταθέσεις

Το πλήθος περιουσιακών στοιχείων της Κιβωτού του Κόσμου έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών, μετά και από σωρεία καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών από στελέχη της οργάνωσης και από τον ίδιο τον επικεφαλής της τον πατέρα Αντώνιο.

Οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό όσα σχετίζονται με την ΜΚΟ, προκειμένου να εντοπίσουν τον τρόπο λειτουργίας της παράλληλα με την έρευνα για τις κακοποιήσεις και τους υπαίτιους αυτών.

Αρχικά, τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, έδειξαν ότι ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του διαθέτουν 130.000 ευρώ σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ εξονυχιστικές είναι και οι έρευνες που αφορούν την αγοραπωλησιών ακινήτων της Οργάνωσης, καθώς από έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο όμως έμενε αναξιοποίητο.

Πρόκειται για ακίνητα που αποκτήθηκαν με δύο τρόπους, είτε από δωρεές, είτε από αγορές.

Ορισμένα από τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε Άνοιξη Διονύσου, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Παγκράτι, Ηλιούπολη, Ζεφύρι, Πετρούπολη, Νίκαια, Πεύκη και Νέα Ιωνία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το ακίνητο στην Άνοιξη Διονύσου είναι μια μεζονέτα με εμπορική αξία 600.000 ευρώ. Στην Αγία Παρασκευή, η Οργάνωση διαθέτει, μετά από δωρεά, τρία διαμερίσματα, δύο αποθήκες και δύο θέσεις πάρκινγκ, με εμπορική αξία 550.000 ευρώ.

Στο Παγκράτι έχουν δύο καταστήματα και τέσσερα διαμερίσματα με εμπορική αξία 230.000 ευρώ, ενώ στην Γλυφάδα ένα διαμέρισμα με εμπορική αξία 200.000 ευρώ.

Η λίστα όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς η ΜΚΟ έχει ακίνητα και σε άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδος. Χαρακτηριστικά, στη Χίο, διαθέτει οικόπεδο 2.372 τ.μ. με αξία 400.000 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη στο Νέο Ρύσιο, υπάρχει μια μεζονέτα 303 τ.μ. αξίας 1.000.000 ευρώ.

Οι Αρχές και συγκεκριμένα η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ερευνούν εξονυχιστικά τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς τα ποσά από δωρεές και χορηγίες ακούγονται υπέρογκα.

Οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022, κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία. Αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να αφήσουν την περιουσία τους στην «Κιβωτό», επιθυμώντας να βοηθήσουν τα παιδιά, όπως η δωρεά στο Ζεφύρι, οικοπέδου 183 τμ. και αξίας 40.000 ευρώ ή τα δύο οικόπεδα στο Τρίλοφο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, συνολικής έκτασης 4.200 τ. μ. με αξία 55.000 ευρώ.

Ακόμα δύο διαμερίσματα βρέθηκαν στα χέρια της Κιβωτού από κληρονομιά. Το πρώτο είναι ένα υπόγειο διαμέρισμα 38 τ.μ. στην Ηλιούπολη, αξίας 20.000 ευρώ, κι ένα δεύτερο, στη Νίκαια, 55 τ. στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, με αξία σήμερα τα 65.000 ευρώ.