Στράτος Φαναράς: Μαζοχισμός

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο ΣΥΡΙΖΑ κοιμάται και η τύχη του Μητσοτάκη δουλεύει – δημοσκοπικά τουλάχιστον.

Ακόμη στη Βουλή οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι -Ραγκούσης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης- και ο αρμόδιος τομεάρχης -Κάτσης- δεν ζήτησαν από την Επιτροπή Θεσμών και από το -σχολάζον ΕΣΡ, του ανεκδιήγητου Κουτρουμάνου- να θέσουν στην εταιρία Metron Analysis, απλά ερωτήματα για την τελευταία δημοσκόπηση που κοινοποίησε, από το Mega.

Ποιος την παρήγγειλε και πόσο κόστισε; Πού βρίσκονται τα ερωτηματολόγια και ποιοι συγκέντρωσαν και επεξεργάσθηκαν τα στοιχεία τους; Ποιος έχει ελέγξει ότι τα κοινοποιηθέντα ευρήματα ταυτίζονται με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων; Ποιες δουλειές έχει πάρει η εταιρία από το κράτος;

Αυτονόητα πράγματα, όταν πρόκειται για ζητήματα κοινοβουλευτικής τάξης και δημοκρατικής διαφάνειας.

Ο καθένας δικαιούνται να παραγγέλνει όσες δημοκοπήσεις θέλει στον δημοσκόπο της αρεσκείας του.

Αλλα όσες δημοσιεύονται πρέπει να έχουν εγγυήσεις ότι είναι πραγματικές. Για προστασία της κοινωνίας από ενδεχόμενη παραπλάνηση- που ισούται με απόπειρα νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος..

Όπως προστατεύεται ο καταναλωτής από παραπλανητικές διαφημίσεις προϊόντων, έτσι πρέπει να προστατεύεται και ο ψηφοφόρος από παραπλανητικές απεικονίσεις των διαθέσεων του.

Οι εταιρίες πολιτικών ερευνών στις δημοσκοπήσεις που κοινοποιούν, πρέπει να ελέγχονται για τις επιστημονικές μεθόδους που ισχυρίζονται ότι ακολουθούν και τη φερεγγυότητα των ευρημάτων που αναφέρουν.

Δεν νοείται να μην υπάρχει θεσμική εποπτεία για να αποκλειστούν κατασκευασμένα ευρήματα.

Όπως δεν νοείται να προβάλλεται ως αποτέλεσμα δημοσκόπησης η… γνώμη του δημοσκόπου.

Τι άλλο είναι η λεγόμενη «εκτίμηση ψήφου» και η «αναγωγή» επί των… «εγκύρων» (!!!).

Ο αναδειχθείς επί Σημίτη, δημοσκόπος Στράτος Φαναράς -συμπαθής κατά τα λοιπά- παρουσίασε έρευνα στην οποία ερωτηθέντες -τον αριθμό των οποίων δεν ανέφερε- βρίσκονται σε κατάσταση πολιτικού μαζοχισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περίοδο που απαξιώνεται εσωτερικά και διεθνώς με τις υποκλοπές, η ακρίβεια τσακίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η διαφθορά βγαίνει από τα παράθυρα του μεγάρου Μαξίμου και των υπουργείων, η κοινωνία βοά εναντίον του, πλειοψηφεί στην… εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων.

Ακόμη και ως «εγγυητής της καλής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών» (sic)!

Παρότι οι ίδιοι ερωτηθέντες έχουν στην πλειοψηφία τους αρνητική γνώμη για τον Πρωθυπουργό και πιστεύουν ότι πράγματα «πάνε λάθος», στην πρόθεση ψήφου -αν οι κάλπες στηθούν τώρα- η ΝΔ θα βρίσκεται κοντά την αυτοδυναμία. Δώσε πόνο…

Όσο για τον Τσίπρα μαύρο χάλι. Τέταρτος και καταϊδρωμένος σε δημοφιλία, το κόμμα του κολλημένο. Οι μετέχοντες στο συγκεκριμένο σώμα ερωτηθέντων, έχουν καλύτερη γνώμη για τον Πρωθυπουργό από βουλευτές της ΝΔ!

Επειδή κατά την ίδια δημοσκόπηση, όσο χειρότερος γίνεται ο Μητσοτάκης τόσο περισσότερο τον λατρεύει η κοινωνία, να μην ξεχάσει ο Τσίπρας να πει στα στελέχη του να αλλάξουν πλευρό…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR