«Κλειδί» για το μέλλον του πολιτικού συστήματος οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες τον Οκτώβριο

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Εάν ο χάρτης βαφτεί και πάλι «μπλε», στις δημοτικές εκλογές, ο Μητσοτάκης θα βάλει τις βάσεις για μια ακόμα θητεία – Κρίσιμη η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Σημείο-κλειδί για την πορεία του πολιτικού συστήματος αναμένεται να αποτελέσουν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση τον προσεχή Οκτώβριο.

Η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, καθίσταται απολύτως κυρίαρχη και ηγεμονεύουσα πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορούν να απειλήσουν ενόψει της νέας τετραετίας.

Καθοριστικό ρόλο για τους συσχετισμούς δυνάμεων και την προοπτική των κομμάτων αναμένεται να παίξουν τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο. Εάν ο χάρτης βαφτεί και πάλι μπλε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστεί αναμφίβολο φαβορί και για νέα θητεία, τρίτη κατά σειρά, με την αντιπολίτευση να μην αποκτά κυβερνητική προοπτική, τουλάχιστον με την έννοια του φαβορί. Επιπλέον ο Μητσοτάκης, σε μια τέτοια περίπτωση, θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή της αντιπολίτευσης ενόψει των ευρωεκλογών, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τα κόμματα στο σύνολό τους.

Μια ακόμα παρατήρηση: Είναι σαφές πως έως τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024 ο Μητσοτάκης θα αποφύγει να αναβάλλει δυσάρεστα μέτρα, ελπίζοντας πως αποδυναμώνοντας και θέτοντας σε νέα κρίση την αντιπολίτευση θα τα περάσει αμέσως μετά με λιγότερες αντιδράσεις.

Η αντιμετώπιση της ηγεμονίας Μητσοτάκη μπορεί να αμφισβητηθεί στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με συμπόρευση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Οι μετεκλογικές σφοδρές αντιπαραθέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς δεν δημιουργούν κλίμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο που οι προσωπικότητες του χώρου αυτού που μπορούν να διεκδικήσουν νικηφόρα μεγάλους δήμους και περιφέρειες είναι λιγοστές, ενώ και η Νέα Δημοκρατία με τον αέρα της 21ης Μαΐου θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο ευνοϊκό για αυτήν κλίμα.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR