Η … καλή πλευρά

Του Ιωάννη Δαμίγου

Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. αν σκεφθεί κανείς τις αρνητικές οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κληθεί να κυβερνήσει η Ν.Δ. Που είναι και όχι θα είναι, ένα απαρέγκλιτο σκληρό και αυστηρό μνημόνιο και που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό, ανεξάρτητα με κομματικές συμπάθειες και ανοχές από πρόσκαιρους ψηφοφόρους.

Και καθώς θα υπάρχει συνεχής και αυστηρή επιτήρηση των οικονομικών θεμάτων και χειρισμών από την Ε.Ε., θα καταστεί από δύσκολη έως αδύνατη η κυβερνητική ενίσχυση των ΜΜΕ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ενημέρωση. Αφού ούτως ή άλλως η επιβίωση των ιδιωτικών καναλιών,θα καταστεί δύσκολη, λόγο υψηλού κόστους λειτουργίας και σε συνδυασμό με την ραγδαία επιδείνωση της αγοράς και ιδιαίτερα του κλάδου διαφήμισης της κινητήριας οικονομικής τροφοδότησης της τηλεόρασης. Χωρίς να υπολογίσουμε τον αστάθμητο παράγοντα των γεωπολιτικών εντάσεων, πέραν του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας και μάλιστα στην γειτονιά μας στα Βαλκάνια.

Αυτά και άλλα, συμβάλλουν στο δυσοίωνο μέλλον που θα αντιμετωπίσει η πιθανή κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση της Ν.Δ. Θα κληθεί δηλαδή να πράξει, ίσως και στο επιπλέον, αυτά για τα οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που είναι ικανός τόσο για τα χειρότερα, όσο και για τα καλύτερα, εφόσον διατηρήσει το ποσοστό του 20%, υπηρετήσει την αλήθεια, αποκτήσει ταυτότητα και σοβαρότητα, μπορεί να περιμένει ενεργός πάντα, τυχερός ον, την κατάλληλη στιγμή να επιστέψει , προσοχή, ως διαχειριστής προσπαθώντας για το καλύτερο και το εφικτό.

Αυτή είναι η καλή πλευρά της ήττας, αν μπορεί κανείς να το ισχυριστεί αυτό. Εύκολα αντιληπτός ο χαρακτηρισμός “τυχερός”. Χωρίς να απαλλάσσεται της ευθύνης της μεγάλης αποτυχίας και αστοχίας του, της απαράδεκτα επιπόλαιης και ορφανή υπαιτιότητας.  Η προσπάθεια διατήρησης του ποσοστού 20%, με τις σημερινές συνθήκες και τα ημίμετρα άνευ ουσίας δύσκολη, θα βαίνει μειούμενο. Το θετικό πρόσημο το έχουν τα κόμματα που είχαν ανοδικά ποσοστά συνήθως, σε αντίθεση με αυτό που έχασε ποσοστά.

Το παραπάνω σενάριο της δύσκολης διακυβέρνησης από την Ν.Δ. είναι σίγουρο. Το δεύτερο όμως που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με task force, και την φρεσκάδα της κυρίας Λινού (μόνο ως μαύρο χιούμορ μπορώ να το εκλάβω), λυπάμαι αλλά δύσκολα βλέπω να προχωρά. Και βέβαια δεν πρόκειται για μια επιπόλαιη και σκοπούμενη πρόβλεψη, μα για λογικό συνειρμό σκέψης και στάθμισης του πραγματικού της κατάστασης και όχι του ποθητού.

Η ευκαιρία θα υπάρξει σίγουρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα βρίσκεται εκεί και ικανός να την αδράξει; Κάνει ελάχιστα για να πείσει, λες και το αποφεύγει σκόπιμα. Πιπέρι στην γλώσσα μου, για την ανάγκη ύπαρξης της … καλής πλευράς.