Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων: παραπληροφόρηση, ελαφρότητα και σκάνδαλα – Όλα για όλα από τον Μητσοτάκη για την επιβίωσή του

Του Γ. Λακόπουλου

Στα κρατικά νοσοκομεία η Ελλάδα αναστενάζει. Η οικονομία φλέγεται, η κοινωνία βρισκεται σε  απελπισία, τα επιμέρους συστήματα καταρρέουν, η τουρκική απειλή ενισχύεται. 

Αλλά η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει: σχέδια αποδιάρθρωσης του κοινωνικού ιστού, εύνοια σε ιδιώτες σε βάρος του δημοσίου, εμπέδωση του αυταρχισμού και  επιχειρήσεις επικοινωνιακής διάσωσης του Πρωθυπουργού. Τυχοδιωκτισμός και μικροπολιτική που δεν θα βρει κανείς πουθενά στην Ευρώπη.

Με την πανδημία εκτός ελέγχου, λόγω και των λανθασμένων χειρισμών από τους αρμοδίους και με την οικονομία σε τροχιά  πρόσκρουσης με την ολική καταστροφή, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην υλοποίηση   νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διοχέτευσε στην έκθεση Πισσαρίδη  προκειμένου να την χρησιμοποιήσει ως άλλοθι.

Κι εδώ θα ακούσει τους… επιστήμονες για να προωθήσει με ιδεοληπτική επιμονή επιλογές αποδιοργάνωσης του δημοσίου τομέα υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, στην Οικονομία, την Παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και το ΕΣΥ.  

Μεταφέρει την πρακτική της αδιαφάνειας και στη διαχείριση της πανδημίας. Πλην των άλλων το σκάνδαλο του ΕΟΔΥ με την παραπλάνηση όχι μόνο της κοινής γνώμης, αλλά και των επιστημόνων που καλούνται  να αποφανθούν με λανθασμένα -ή μαγειρεμένα- στοιχεία, απειλεί σοβαρά την κυβέρνηση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι αποκαλύψεις.

Από την πλευρά του ο  Πρωθυπουργός δείχνει να ενδιαφέρεσαι πρωτίστως για την… προσωπική  του επιβίωση. Αυτή τη φορά επιχειρεί αβασάνιστα να ταυτίσει τον εαυτό με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ώστε να εμφανιστεί ως σωτήρας στις πιο εύπιστες κοινωνικές ομάδες. 

Η εμμονική ενασχόληση του Πρωθυπουργού με το εμβόλιο, βάσει πολιτικών, αν όχι προσωπικών επιδιώξεων, φαίνεται να προκαλεί την οργή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που εκδηλώθηκε δημόσια.

Ενώ ο Πρωθυπουργός βεβαιώνει ότι «στις αρχές του 2021 αρχίζει εμβολιασμός» ο υπουργός αρνείται να τον παρακολουθήσει.

 Ερωτηθείς στο «OPEN» αν θα υπάρχουν τα εμβόλια ως τον Ιανουάριο, όπως λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει και απάντησε: “Θα τα έχουμε όταν θα έρθουν” και «ρωτήστε τις εταιρείες, υπάρχει μία διαδικασία».

Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός χάνει τον έλεγχο και στα ελληνοτουρκικά. Καθώς η χώρα βρίσκεται πάντα αντιμέτωπη με την τουρκική επιθετικότητα , εμφανίζονται σημάδια πανικού και η κυβέρνηση να στρέφεται εναντίον της… Ευρώπης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο «Politico» άνοιξε μέτωπο με τη… Μέρκελ: “H Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία».

Απερίσκεπτο, όσο και η περίφημη δήλωση Πάγκαλου προ ετών «η Γερμανία είναι γίγαντας με μυαλό νάνου» και εκτός πραγματικότητας, όσο η πρόσφατη ελληνική πρόταση για το… εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.  

Η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια

Οι διασταυρούμενοι τραγέλαφοι που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική εντός και εκτός της επικράτειας, έφεραν στον αφρό προϋπάρχουσες κυβερνητικές αδυναμίες και μεγιστοποιούν τους κινδύνους για τη χώρα.

Αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου αρκούνται σε σκηνοθετημένες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού- όπως συνήθως, αχαλίνωτη παραπληροφόρηση και υπονόμευση του εσωτερικού μετώπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτει τον συντονισμό τουλάχιστον με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντιλαμβανόμενος όσα θα του καταλογισθούν με τη λήξη της πανδημίας από όλες τις πλευρές, ενισχύει τους δεσμούς του με μιντιακά και οικονομικά κέντρα, με εργαλείο το δημόσιο χρήμα.

Η διαχείριση των κρατικών πόρων είναι εξ αρχής σκανδαλώδης και σ’ αυτό προστέθηκε και η χρηματοδότηση της σχεδόν μονοπωλιακής «Aegean», χωρίς  κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση. Η επιλεκτική ενίσχυση μεγάλων επιχειρηματιών και ψίχουλα για τους μικρούς είναι πάγια.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την δημοσκοπική ασυδοσία: κρύβει την αλήθεια και επεξεργάζεται ως και σενάρια για εκλογές. Όταν ο Πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να κάνει ούτε ανασχηματισμό, παρότι ο κατάλογος των κραυγαλέα αποτυχημένων υπουργών μεγαλώνει.

Πολιτικοί παρατηρητές συγκλίνουν ότι η κυβερνητική λειτουργία είναι κατώτερη των περιστάσεων. Με την εξέλιξη της πανδημίας  άδηλη και την πορεία της οικονομίας απολύτως προβλέψιμη η κυβέρνηση επιμένει στην διχαστική και αντικοινωνική πολιτική της και την ελαφρότητα στο χειρισμό της πανδημίας. Μονίμως προσηλωμένη σε ό,τι φιλοτεχνεί το πρωθυπουργικό προφίλ, κατά τον τρόπο που είδαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση διαψεύδει τον Πρωθυπουργό

Τα πιο πρόσφατα δείγματα αυτής της  νοοτροπίας – που τον οδηγεί διαρκώς σε ψεύδη και παραποίηση των στοιχείων- έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη συνέντευξη, που παραχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm.

Ενώ όλοι οι φορείς υγείας τον καταγγέλλουν για παραμέληση του ΕΣΥ, ο ίδιος επέμενε: “Έχουμε πάνω από 1230 κλίνες ΜΕΘ». Τον διαψεύδει.. η κυβέρνηση που ανακοινώνει ότι οι 606, που νοσηλεύονταν την ίδια μέρα, κάλυπταν το 88% της υφιστάμενης δυναμικότητας.

 Ο Πρωθυπουργός έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον να καλύψει  τις πρόσφατες ανοησίες Γεραπετρίτη, λέγοντας ότι «διαστρεβλώνουν με χυδαίο τρόπο λεγόμενα στενών συνεργατών του». 

Στην Οικονομία έκανε επίδειξη διαστρέβλωσης και παραλογισμού:.«Αυτό, που κάποιοι αποκαλούν «μαξιλάρι ΣΥΡΙΖΑ» δεν υπάρχει πλέον καθώς από τα διαθέσιμα τα μισά είναι δεσμευμένα και τα άλλα μισά έχουν αντληθεί στην περίοδο της ΝΔ».

Σα να μην έχει επαφή με τα πράγματα δήλωσε ότι «δεν τον προβληματίζει τόσο η αναμενόμενη ονομαστική αύξηση του χρέους,  μετά την πανδημία θα υπάρξει απότομη αύξηση του ΑΕΠ». 

Δηλώσεις εκτός τόπου και χρόνου και εκτός ευθύνης. Σαν αυτές που έκανε πρόσφατα για τους Έλληνες που… αποταμιεύουν και την εξάρτηση των πολιτών από το μισθό τους.

 Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη απέναντι στα προβλήματα και ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται πρωτίστως να μην πληρώσει το κόστος της πολιτικής που προωθεί και τα ολέθρια λάθη του στην πανδημία.  Συνδυασμός καταστροφής…