ΚΥΡΙΑΚΟ μου, μήπως τελικά η γαλοπούλα είσαι εσύ;

Toυ Νίκου Καραχάλιου

Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή τον πρωθυπουργό στην 85η ΔΕΘ, όπως κάνω αδιαλείπτως από το 1996 και μετά. Δεν έχω ξαναδεί λοιπόν τα τελευταία 26 χρόνια τόσο ατομοκεντρική, αλαζονική και αμετροεπή εμφάνιση. Γι’ αυτό και πιστεύω πως θα είναι η 3η και τελευταία του.

Για τα 24 μέτρα των 7 δις ή 400 εκ., σας τα ανέλυσαν ήδη οι οικονομολόγοι. Εγώ θα πω για τα πολιτικά, πόση εντύπωση μου έκανε η ταχύτητα με την οποία πέρασε από την συνεννόηση στην πόλωση. Υιοθέτησε το παλιό δόγμα του «σκληρού ροκ», που κατά πληροφορίες μου του εισηγείται το Αμερικανολαλιώτικο δίδυμο (Stan Greenberg και κυρίου Τάκη). Στομφωδώς τράβηξε μια κατακόκκινη γραμμή με το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αν δεν μας θέλει μια δεν τον θέλουμε δέκα. Δηλώνουμε λοιπόν πως με τον σημερινό Πρόεδρο της ΝΔ μας χωρίζει και εμάς «πολιτικό πολιτισμικό και αξιακό χάσμα». Και όταν λέω «μας», δεν χρησιμοποιώ πληθυντικό μεγαλοπρέπειας (δεν ψωνιστήκαμε ακόμη, όπως την έπαθαν πολλοί νεοKyriakistas), αλλά εννοώ τους απλούς ψηφοφόρους της Παράταξης και σχεδόν όλα τα ανώτερα και μεσαία στελέχη της ΝΔ, που συναντώ περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, εδώ και μήνες. 

Παρότι κινούμαστε πολιτικά εντός της Παρατάξεως και κομματικά -προς το παρόν- εντός της ΝΔ, εμείς της «ορθόδοξης» και εκείνος (περιέργως εκλεγείς) της «υβριδικής ΝΔ», (γι’ αυτό και τα εισαγωγικά), γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο φανερό πως μας χωρίζει χάσμα, που τείνει μετά τον τελευταίο Σημιτοανασχηματισμό να γίνει άβυσσος.

Δεν καταλαβαίνουμε μία σειρά από επιλογές/αποφάσεις/σταθερές τις οποίες μέχρι πρότινος θεωρούσαμε αυτονόητες και αδιαπραγμάτευτες. Γιατί να πάμε  σε εκλογές όταν πήραμε 39,8%  πριν από 27 μήνες και διαθέτουμε 158 βουλευτές; 

Ισχύουν ή δεν ισχύουν οι δημοσκοπήσεις που μας φέρνουν να προηγούμαστε από 10 έως 20 μονάδες; Εκτός αν ξέρουν στο Μαξίμου κάτι άλλο και δεν το λένε… εδώ λοιπόν είναι η πολιτική μας διαφορά.

2) Εδώ λοιπόν έγκειται η 2η και ακόμη πιο σημαντική, η αξιακή μας διαφορά. 

Γιατί παρακάμψατε και προσβάλατε κύριε Πρωθυπουργέ το θεσμό που λέγεται ΔΕΘ; Επί 85 χρόνια υπάρχει ένα πρωτόκολλο και εσείς το καταργήσατε, απλοποιώντας για πρόσκαιρους επικοινωνιακούς λόγους τη χωροταξία, που δεν είναι «αγκύλωση», είναι ουσία. 

Σωστά δώσατε προτεραιότητα στη νέα γενιά! Θα μπορούσατε όμως σε μια -έστω άκρη της πρώτης σειράς- να τοποθετήσετε τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο των τοπικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, τους θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλονίκης. Η Έκθεση γίνεται για την Πόλη και τη Μακεδονία. Όχι για τον εκάστοτε κομματικό Πρόεδρο. Γι’ αυτό ακολουθούν οι επικεφαλής όλων των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, όχι ως συγκεντρωσιάρχες όπως ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ως καλεσμένοι της ΔΕΘ.

Άρα, η διαδικασία αντικατοπτρίζει την ουσία. Και εδώ έγκειται η συγκεκριμένη διαφορά μας. Πολιτισμικά σεβόμαστε τους θεσμούς, και πάνω απ΄ όλα τη Δημοκρατία και τη λειτουργία του Πολιτεύματος. Δεν τους παρακάμπτουμε γιατί τους θεωρούμε ξεπερασμένους. Αν είναι δυσλειτουργικοί (που είναι) τους αλλάζουμε, δεν τους σνομπάρουμε. Και σίγουρα δεν τους βάζουμε απέναντι με απειλές (όπως έκανε ο νεόκοπος με τον Γραμματέα του ΚΚΕ, τον πάντα σοβαρό, τον κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα, στα σκαλιά της Μητρόπολης Αθηνών. Και βέβαια δεν ασεβούμε με τη στάση του σώματός μας μπροστά  στη σορό του Εθνικού μας Συνθέτη, του Μίκη Θεοδωράκη.

3) Γιατί κόβεις τις γέφυρες με τους άλλους πολιτικούς χώρους (ενώ ο ίδιος λες ότι δεν έχεις «ούτε δεξιόμετρο, ούτε αριστερόμετρο»), επικαλούμενος προσωπικούς λόγους -«τις επιθέσεις στην οικογένειά σου».

Εμένα οι αρχηγοί που υπηρέτησα, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κώστας Καραμανλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ακόμη και η ίδια η αδελφή σου, η Ντόρα Μπακογιάννη, με έμαθαν πως η σειρά των προτεραιοτήτων μας είναι αδιαπραγμάτευτη:

Πρώτα βάζουμε το Έθνος.

Μετά ακολουθεί η Πατρίδα.

Ακολουθεί το πολίτευμά μας η Δημοκρατία.

Έπεται η Παράταξη.

Υπηρετούμε την Κυβέρνηση (όταν βρισκόμαστε στην εξουσία).

Αγωνιζόμαστε για το Κόμμα (όχι ως μηχανισμό, αλλά ως ένωση δυνάμεων οργανωμένων πολιτών). 

Οι παραπάνω δεν έβαζαν ως προτεραιότητα το «εγώ» και «την οικογένειά τους», γιατί οικογένειά τους ήταν η ΝΔ και «παιδιά τους» όλοι οι Έλληνες.

Εδώ λοιπόν έγκειται και η 3η πολιτική μας διαφορά.

Πέτυχες λοιπόν κύριε Πρωθυπουργέ ένα ανεπανάληπτο 0/3 που λένε και στο τόσο αγαπημένο σου μπάσκετ…

Να αστοχήσεις και αξιακά και πολιτισμικά και πολιτικά. Γι’ αυτό πολύ «φοβάμαι» πως στη θέση της «γαλοπούλας» αντί για τον Τσίπρα που ονειρεύεσαι, θα ζήσεις τον εφιάλτη και θα βρεθείς εσύ!

Νίκος Καραχάλιος/ dimokrates.gr