Δυσάρεστες εκπλήξεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αξιωματική αντιπολίτευση με την κατάθεση νέου νομοσχέδιου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα συγκεντρώσει τα 2/3 της Βουλής ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ολομέλεια και πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων, ή στις αρχές Οκτωβρίου με την επαναλειτουργία της Ολομέλειας.
Θα πρόκειται για επανάληψη του νομοσχεδίου που υπερψηφίσθηκε τον Ιούλιο του 2016, αλλά όχι με τον απαιτούμενο από το Σύνταγμα αριθμό των 200 ψήφων και η απλή αναλογική θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Για λόγους τυπικής διαφοροποίησης το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και ενδεχομένως για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.
Άλλωστε ένα από τα κυβερνητικά σενάρια των εξελίξεων περιλαμβάνει τη διενέργεια τριπλών εκλογών το 2019: εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές.
Ο νόμος που ισχύει σήμερα είχε υπερψηφιστεί με 179 ψήφους τον Ιούλιο του 2016. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη ότι έκτοτε τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί και ο νόμος μπορεί να επιστρέψει στη Βουλή διεκδικώντας πλέον την ψήφο των βουλευτών της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.
Για τη ακρίβεια υπολογίζουν ότι το νέο νομοσχέδιο μπορεί να υπερψηφιστεί από 206 βουλευτές και να ισχύσει ο νόμος αμέσως, χωρίς να χρειάζονται καν οι ψήφοι των 17 Χρυσαυγιτών και του ενός που έχει αποσχισθεί από την ομάδα τους.
Συγκεκριμένα αθροίζουν τις 153 ψήφους των της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τους 19 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – από την οποία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν.Θεοχαρόπουλος ειχε ψηφίζει και πέρυσι -τους 9 του ΚΚΕ , τους 8 της Ένωσης Κεντρώων κι τους 6 του Ποταμιού, συν τους πέντε από τους έξι ανεξάρτητους βουλευτές.
Το σχέδιο είναι καλά μελετημένο και η επιδίωξη είναι να αποφέρει πολιτικά οφέλη στην κυβερνητική παράταξη ακόμη και αν δεν υπερψηφιστεί.
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης – ακόμη και αν καταγγείλουν ως μεθόδευση την κυβερνητική πρωτοβουλία – θα βρεθούν στο δίλημμα: είτε να διορθώσουν την ψήφο του περασμένου καλοκαιριού κατά της απλής αναλογικής- που επικρίθηκε στο εσωτερικό των κομμάτων τους υπερψηφίζοντας αυτή τη φορά, είτε να ταυτιστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εκτιμούν πάντως ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν το πρώτο και στην επιχειρηματολογία τους συμπεριλαμβάνονται και τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφια της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής.
Εφόσον οι υπολογισμοί τους αποδειχθούν σωστοί το πλήγμα για τον πρόεδρο της ΝΔ θα είναι καταλυτικό. Ο αποκλεισμός της προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης- είτε αυτοδύναμα, είτε με την συνεργασία ενός ακόμη κόμματος- θα αποδυναμώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντίστοιχες συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό, καθώς όλα θα αλλάξουν και οι σχεδιασμοί των κομματικών επιτελείων θα πρέπει να γίνουν εξ αρχής.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η ισχύς της απλής αναλογικής –ακόμη και όπως είναι σήμερα τα πράγματα- είναι ενταγμένη στη νέα στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει το μεγαλύτερο κεντροαριστερό κόμμα στην Ευρώπη και να ενταχθεί στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακόμη και αν χρειαστεί να κανει μια σύντομη κουρά στην αντιπολίτευση .
Με την ενδεχόμενη υπερψήφιση του νέου νόμου για την απλή αναλογική δεν θα χρειαστεί η πίεση για την διενέργεια νέων εκλογών, εφόσον η αμέσως επόμενη αποτύπωση της λαϊκής ετυμηγορίας το επιτρέψει.
Για τη ΝΔ και τον σημερινό επικεφαλής της το ενδεχόμενο να ισχύσει αμέσως η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε στρατηγική κατάρρευση που μπορεί να πυροδοτήσει και ακόμη και εσωκομματικής διεργασίες για αλλαγή ηγεσίας.
Αντίθετα τα μικρά κόμματα, αλλά και η υπό διαμόρφωση σχηματισμοί όπως η “Ώρα Αποφάσεων” -από την οποία ο πρώην υπουργός Εσωτερικόν Γιάννης Ραγκούσης έχει εκφραστεί από καιρό υπέρ της απλής αναλογικής –θα ευνοηθούν από την αναλογική αποτύπωση της βούλησης των πολιτών.
Αντιστοίχως ικανοποιημένος θα είναι και ο Παν. Καμμένος καθώς η απλή αναλογική διευκολύνει την παραμονή του στη Βουλή, παρότι στην ουσία θα σημάνει και το τέλος της σύμπραξης του με τον Αλέξη Τσίπρα –ως προϋπόθεση ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωσοσιαλιστές.