Κώστας Βεργόπουλος: Ο οικονομολόγος, συγγραφέας και διανοητής

Του Στέφανου Τζουμάκα

Μεγάλη απώλεια  για όλους  μας, για τη χώρα, για το προοδευτικό κίνημα  για την  ευρωπαϊκή  διανόηση. Έφυγε σήμερα ένας σπουδαίος  φίλος  μου ο Κώστας Βεργόπουλος.Τον γνώρισα στο Παρίσι το 1975 σε δημόσιες συζητήσεις  για τη προοδευτική πολιτική στην Ελλάδα  μετά τη χούντα, για το  ρόλο της αριστεράς  εφτά χρόνια μετά το Μάη του 68 στη  Γαλλία και για το ρόλο του προοδευτικού κινήματος απέναντι  στη διαρκή αναμέτρηση των δύο υπερδυνάμεων  με τον αείμνηστο  Πουλαντζά, τον Κ.Τσουκαλά,  τον Ε.  Μπιτσάκη  και άλλους Έλληνες που διακρίθηκαν στις επιστήμες και στη προοδευτική   ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ξαναβρεθήκαμε στις συγκεντρώσεις για τη Γαλλική Πρωτομαγιά κοντά στη Ντολόρες Ιμπαρούρι -τη θρυλική Πασιονάρια  του ισπανικού εμφύλιου -που ζούσε εξόριστη στο Παρίσι, μαζί με τον Ζώρζ Μαρσαί, το Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ. Γαλλίας , τον αείμνηστο  βουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Ευφραιμίδη  και πολλούς άλλους  αγωνιστές  Έλληνες, Ισπανούς, Γάλλους  καθώς και από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Κώστας Βεργόπουλος  έλεγε  τα πράγματα με το όνομά τους  και η συνεισφορά του – διαχρονικά-  στη προοδευτική σκέψη, αλλά και  στην  ανάλυση και αντιμετώπιση  της κρίσης είχε τη ταυτότητα  της γνώσης, της  προοδευτικής κατεύθυνσης και της εγκυρότητας. Κώστα, θα είσαι πάντα στις παρέες μας, στις συζητήσεις μας, στην αναζήτηση των κειμένων σου.

…………………………………………………………………..

Πέθανε ο Κώστας Βεργόπουλος οικονομολόγος, συγγραφέας και διανοητής

Ο Κώστας Βεργόπουλος, γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα και στη συνέχεια σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας.

Το 1974 εξελέγη καθηγητής οικονομολογίας στην Σορβόννη και αργότερα το 1992 καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 ήταν καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 8, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της βόρειας και της νότιας Αμερικής. Παράλληλα εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπήρξε διευθυντής του προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNITAR) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απορρύθμιση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Την περίοδο 1997-1999 διετέλεσε επικεφαλής του Vision Group του ASEM που είχε σκοπό την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώ ήταν μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Επίσης είχε γράψει και συμμετάσχει στη συγγραφή διάφορων επιστημονικών έργων, πολλά εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες. Μεταξύ αυτών: Το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, 1975. Η απο-ανάπτυξη σήμερα;, 1986. Εθνισμός και οικονομική ανάπτυξη, 1993. Κράτος και οικονομική πολιτική στον 19ο αιώνα, 1994. Παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη χίμαιρα, 1999.
Ποιος φοβάται την Ευρώπη – Ανατομία ενός μύθου, 2000. Το τέλος του κύκλου, 2002. Η αρπαγή του πλούτου, 2005. Το μεγάλο ρήγμα, 2007. Οι αμετανόητοι, 2010. Μετά το τέλος, 2011. Η ανάρμοστη σχέση, 2012. Το μαύρο και το κόκκινο, 2014. Η νέα παγκόσμια αναταραχή, 2017.