Κ. Σκανδαλίδης: ” Όταν θα πάρουμε την εντολή εμείς θα καθορίσουμε το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα”

Συνέντευξη στον Μιχ. Μιχαήλ’

«Επιλογή μικροκομματικής σκοπιμότητας» και «σενάριο σωτηρίας για την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης το ενδεχόμενο να γίνουν τον Μάιο βουλευτικές εκλογές, μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής της ΔΗΣΥ και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, θεωρεί ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει επιλέξει να εγκαταλείψει τώρα την πρωθυπουργία» αλλά, όπως λέει, «το τοπίο είναι ρευστό και οι εξελίξεις άδηλες, ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να προκύψουν εκλογές». Και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ βρίσκεται οριστικά σε διαδικασία αποδρομής χωρίς επιστροφή ό,τι μέσο και να μετέλθει».

Επίσης υποστηρίζει ότι μετεκλογικά η χώρα χρειάζεται «μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής σωτηρίας και κινητοποίησης, με προοδευτικό σχέδιο ανατροπών και μεταρρυθμίσεων, συμφωνημένο από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και της ευρύτατης δυνατής κοινοβουλευτικής και λαϊκής εκπροσώπησης».

Θεωρεί ότι για το Κίνημα Αλλαγής νίκη θα είναι να αποδεχθεί ο λαός με την ψήφο του τη πρόταση

Μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής σωτηρίας και κινητοποίησης, με προοδευτικό σχέδιο ανατροπών και μεταρρυθμίσεων, συμφωνημένο από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και της ευρύτατης δυνατής κοινοβουλευτικής και λαϊκής εκπροσώπησης. Γι΄ αυτήν αγωνιζόμαστε, για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει εργαζόμαστε συστηματικά.

διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα και να το καταστήσει οδηγό και πρωταγωνιστή στις μετεκλογικές εξελίξεις. Σπεύδει ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πορευτεί ούτε με την ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα γίνει παρακολούθημα κανενός. «Όταν θα πάρουμε την εντολή εμείς θα καθορίσουμε το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα με ποια πολιτική και ποιο κυβερνητικό σχήμα. Και σημειώνω, επειδή όλοι, και συνέχεια, απευθύνονται σε μας. Οι άλλοι δεν έχουν ευθύνη;» τονίζει.

Ο πρώην υπουργός εξηγεί ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή δεν ψήφισε τη απλή αναλογική στον “Κλεισθένη”, λέγοντας πως «χρειαζόταν αναλογικότερο και δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα, όχι όμως σε βάρος της δυνατότητας των δήμων να επιλύουν προβλήματα, να παίρνουν αποφάσεις, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες». «Επειδή πρόκειται για ένα σύστημα ανεφάρμοστο στην πράξη ο νόμος δεν μπορεί να αντέξει για καιρό. Οποιαδήποτε και να είναι η μετεκλογική κυβέρνηση φαντάζομαι θα τον ακυρώσει» προσθέτει.

Σχολιάζοντας τα περί καθαρής εξόδου και τις αποφάσεις του Εurogroup αναφέρει ότι «πρόκειται για οιονεί 4ο Μνημόνιο» και «η προχθεσινή εξέλιξη στο Eurogroup αποκάλυψε αυτό που πρόκειται να συμβεί. Ο μύθος κατέρρευσε».

Τέλος, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα συνοχής του ΚΙΝΑΛ μετά την αποχώρηση του Ποταμιού, ενώ εκτιμά ότι «το ρεύμα αντισυστημικού λαϊκισμού που καβάλησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με το χώρο της πραγματικής Σοσιαλδημοκρατίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κώστα Σκανδαλίδη στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Κύριε Σκανδαλίδη, σε λίγες εβδομάδες η χώρα βγαίνει από το 3ο Μνημόνιο. Είναι καθαρή έξοδος στις αγορές όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση;

Με τα capital controls, με δεσμεύσεις δυσβάσταχτες, με υπονομευμένη τη χώρα και παραδομένη τη δημόσια περιουσία στους ξένους, με ρυθμούς ανάπτυξης κατά πολύ μικρότερους των στόχων των αιματηρών πλεονασμάτων, για ποια καθαρή έξοδο μιλάμε; Προσθέστε σε αυτά και τη φοροκαταιγίδα, τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και έχετε την πραγματική και καθαρή εικόνα. Πρόκειται για οιονεί 4ο Μνημόνιο. Η προχθεσινή εξέλιξη στο Eurogroup αποκάλυψε αυτό που πρόκειται να συμβεί. Ο μύθος κατέρρευσε.

Μήπως το τέλος του 3ου Μνημονίου ανοίγει το δρόμο σε πρόωρες εκλογές;

Για το πραγματικό συμφέρον της χώρας εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει πριν τον Αύγουστο και με κεντρικό διακύβευμα την πολιτική για την επόμενη μέρα, καθώς τα αδιέξοδα αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται σε όλα τα επίπεδα: εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά, και πρόσφατα στο πεδίο των θεσμών και της δημοκρατίας. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι η επιλογή του κ. Τσίπρα είναι να εγκαταλείψει τώρα την πρωθυπουργία. Όμως, επειδή το τοπίο είναι ρευστό και οι εξελίξεις άδηλες ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να προκύψουν εκλογές.

Με την τροπολογία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές το Μάιο, την απλή αναλογική, τον «Κλεισθένη», το σπάσιμο της Β’ Αθηνών, συμμερίζεστε τις εκτιμήσεις ότι ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2019;

Όλα για τον πρωθυπουργό είναι στο τραπέζι. Έχει μάθει να παίζει με τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας με τρόπο επικίνδυνο και τυχοδιωκτικό. Είναι γι΄ αυτόν μια επιλογή μικροκομματικής σκοπιμότητας, ένα σενάριο σωτηρίας, οι τετραπλές εκλογές το Μάιο. Το συνταγματικά και ηθικά ανεπίτρεπτο παιχνίδι με την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, τη λαϊκή ετυμηγορία, στο στόχο να ενσπείρει σύγχυση, χωρίς να υπολογίζει την κατάτμηση και τη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν τον απασχολεί. Όμως, πιστεύω, ότι η κυβέρνηση ό,τι μέσο και να μετέλθει είναι οριστικά σε διαδικασία αποδρομής χωρίς επιστροφή.

Και το Κίνημα Αλλαγής; Με ποια στρατηγική και ποιους στόχους θα πορευτεί σ΄ αυτές τις εκλογές;

Νομίζω ότι η θέση μας είναι κρυστάλλινη. Επιλέξαμε αντί για την πόλωση και το διχασμό την εθνική συνεννόηση, αντί για τις επιλεκτικές συμμαχίες την αυτόνομη πορεία, αντί για την αναπαραγωγή του αδιέξοδου μικρού δικομματισμού την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Νίκη για μας είναι να αποδεχθεί ο λαός με την ψήφο του τη δική μας πρόταση διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα και να μας καταστήσει οδηγό και πρωταγωνιστή στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Κατά τη γνώμη σας τι κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα μετεκλογικά;

Μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής σωτηρίας και κινητοποίησης, με προοδευτικό σχέδιο ανατροπών και μεταρρυθμίσεων, συμφωνημένο από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και της ευρύτατης δυνατής κοινοβουλευτικής και λαϊκής εκπροσώπησης. Γι΄ αυτήν αγωνιζόμαστε, για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει εργαζόμαστε συστηματικά. Θέλουμε να αποδείξουμε και να το πετύχουμε ότι ενωμένοι οι Έλληνες μπορούν να βγάλουν τη χώρα οριστικά από την κρίση.

Επειδή αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή με τον Αλέξη Τσίπρα;

Ούτε με τον ένα, ούτε με τον άλλο. Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Όταν θα πάρουμε την εντολή εμείς θα καθορίσουμε το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα με ποια πολιτική και ποιο κυβερνητικό σχήμα. Και σημειώνω, επειδή όλοι, και συνέχεια, απευθύνονται σε μας. Οι άλλοι δεν έχουν ευθύνη;

Καταψηφίσατε τον «Κλεισθένη». Γιατί δεν αποδέχεστε την απλή αναλογική στους δήμους και τις περιφέρειες; Δεν είναι δημοκρατική και προοδευτική μεταρρύθμιση;

Αντίθετα. Με το κομματικό παραλογισμό και τη μανία της κομματικής παρέμβασης στους ΟΤΑ, η κυβέρνηση προχωρεί σε ουσιαστική διάλυση των δήμων και των περιφερειών. Οξύνει τους άκριτους τοπικισμούς και καλλιεργεί κλίμα συναλλαγής και διαφθοράς στις τοπικές κοινωνίες. Επί πλέον καθιστά εντελώς ατελέσφορη τη λειτουργία του θεσμού. Πράγματι χρειαζόταν αναλογικότερο και δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα, όχι όμως σε βάρος της δυνατότητας των δήμων να επιλύουν προβλήματα, να παίρνουν αποφάσεις, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Επειδή πρόκειται για ένα σύστημα ανεφάρμοστο στην πράξη ο νόμος δεν μπορεί να αντέξει για καιρό. Οποιαδήποτε και να είναι η μετεκλογική κυβέρνηση φαντάζομαι θα τον ακυρώσει.

Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού τι γίνεται με το ΚΙΝΑΛ; Πώς διασφαλίζεται η συνοχή του;

Το Κίνημα Αλλαγής δεν αποτελεί άθροισμα παραγόντων. Είναι από την ιδρυτική του διαδικασία των εκλογών του Νοεμβρίου, Κίνημα βάσης. Την ενότητά του όχι μόνο την διασφαλίζουν, αλλά την επιβάλλουν οι 212.000 συνιδρυτές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα συνοχής γιατί η πολιτική, ιδεολογική, προγραμματική μας οριοθέτηση διαμορφώθηκε με ομόφωνες αποφάσεις. Προχωράμε μπροστά.

Πολλοί, και μεταξύ αυτών αρκετοί Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «νέο ΠΑΣΟΚ» και ήρθε για να μείνει. Εσείς πώς τους αντιμετωπίζετε;

Ανεξάρτητα από κάποιες διάσπαρτες, πρόσκαιρες και αβασάνιστες εκτιμήσεις, εκεί που τελικά κρίνονται οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι στο καμίνι της πράξης. Και εκεί το ρεύμα αντισυστημικού λαϊκισμού που καβάλησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με το χώρο της πραγματικής Σοσιαλδημοκρατίας. Μόδα είναι θα περάσει, γιατί η Ευρώπη άρχισε ήδη να συναισθάνεται το βάρος των πραγματικών εξελίξεων και των κινδύνων που τη συνοδεύουν. Δεν έχω καμία ανησυχία για την τελική κατάληξη. Γρήγορα τα πράγματα θα επανέλθουν στις πραγματικές τους διαστάσεις.

ΑΠΕ ΜΠΕ