Λάουρα Κοβέσι: Σύγκρουση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, είναι, με πολλές ομοιότητες, η πρώην Ελένη Τουλουπάκη της Ρουμανίας.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται η δικαστική λειτουργός από τη Ρουμανία, που ενεργεί ως εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κράτους Δίκαιου και κατ’ εξουσιοδότηση οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει δηλαδή εξουσίες επί των κρατών μελών και συνεπώς και επί ελληνικών υποθέσεων.

Είναι, με πολλές ομοιότητες, η πρώην Ελένη Τουλουπάκη της Ρουμανίας. Ως Εισαγγελέας καταπολέμησης διαφθοράς στη χώρα της, τσουβάλιασε για κομπίνες έναν Πρωθυπουργό, υπουργούς και βουλευτές, που προσπάθησαν την εξοντώσουν με τη γνωστή μέθοδο της παραπομπής σε… δίκη!

Δεν τους βγήκε – αργότερα τη δικαίωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – και το 2019 ορίσθηκε Γενική Εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ ότι η κυβέρνηση της Ρουμανίας το… πολέμησε!

Στην Ελλάδα πρωτακούσαμε γι’ αυτήν όταν κάτι δικολάβοι απέτυχαν να την εμποδίσουν στην άρση ασυλίας της ημέτερης Εύας Καιλή για την υπόθεση αμοιβών των συνεργατών της.

Δεν ξέρουμε από πότε ακριβώς πήρε στα χέρια της φακέλους με ελληνικό ενδιαφέρον. Αλλά τον περασμένο Μάρτιο έσπευσε αυτοπροσώπως στην Αθήνα για την κακοδιαχείριση στη χρηματοδότηση του ελληνικού σιδηροδρόμου, που υπήρξε η πραγματική αίτια για την τραγωδία των Τεμπών.

Η κυβέρνηση δεν την διευκόλυνε, αλλά η κυρία δεν μασάει: «Εάν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, τα Τέμπη δεν θα είχαν συμβεί. Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη».

Και μαζί τους ξεμπρόστιασε: «Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια».

Επισήμως η κυβέρνηση, δια του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, το έριξε στον Τραμπισμό για να την αναχαιτίσει: «Είμαστε κυρίαρχο κράτος, δεν θα μας πει τι θα κάνουμε, να την τιμωρήσουν»! Η αγνοία και ο αντι-ευρωπαϊσμός πακέτο…

Από κοντά και τα καλυτέρα παιδιά του Μητσοτάκη στα ΜΜΕ, να τη βρίζουν ως… ύποπτη και οι πρόθυμοι του Αρείου Πάγου να τη θεωρούν αναρμόδια. Ματαιοπονούν. Υπάρχουν εισαγγελείς εις τας Βρυξέλλας.

Η Κοβέσι πιάνει τον ταύρο της ελληνικής ατιμωρησίας από τα κέρατα. Με βάση τη γενική αρχή ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο επικρατεί του εθνικού, ζητάει να παρακαμφθεί η ελληνική πρωτοτυπία του «νόμου περί ευθύνης υπουργών», που εξασφαλίζει ποινική ασυλία σε υπουργούς.

Αυτή είναι η μια πλευρά: ο ευρωπαϊκός νόμος.

Η άλλη είναι μια κυβέρνηση χωμένη στην αδιαφάνεια, τη σκανδαλώδη διαχείριση και την προβολή της ατιμωρησίας ως εθνικό δικαίωμα. Αλλά αυτή τη φορά πιάστηκε στο δόκανο- για πολλά.

Το έγκλημα των Τεμπών, η επιλεκτική διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε ημετέρους, οι υποκλοπές και η «δέσμη» παραβιάσεων που καταδίκασε το Ευρωκοινοβούλιο, η δημιουργική λογιστική για παραποίηση δημοσιονομικών στοιχείων, η διευκόλυνση της ακρίβειας με προστασία των ολιγοπωλίων, η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, η τραπεζική από-επένδυση και άλλες υποθέσεις, βρίσκονται τώρα κάτω από τον μεγεθυντικό φακό της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης.

Η σύγκρουση τώρα αρχίζει: Κοβέσι vs συστήματος Μητσοτάκη, «Μάξιμου ΑΕ» και παραφυάδων. Ποιος λέτε να επικρατήσει;

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR