Μάκης Βορίδης: Τεστ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στο ενδοκυβερνητικό τοπίο ο καλύτερος στα εκλογικά θεωρείται ο Θ. Λιβάνιος. Αλλά στο μέγαρο Μαξίμου τον πρώτο λόγο έχει ο αναβαθμισθείς Μάκης Βορίδης.

Δυο βασικοί κανόνες στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία: οι δικαστές δικάζουν κατά τον νόμο και αποφασίσουν κατά συνείδηση – και οι νόμοι πρέπει να είναι γενικοί και πάντως να μην περιέχουν προσωποποιήσεις.

Από αυτή την άποψη, η νομοθετική ρύθμιση που οδήγησε στην απόφαση του Αρείου Πάγου για αποπομπή των 12 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» από τη Βουλή και τις Ευρωεκλογές, πάσχει – σύμφωνα με εγκύρους νομικούς.

Αλλά αυτό είναι μια συζήτηση που δεν πρόκειται να ανοίξει αυτή την περίοδο. Έχει ανοίξει όμως η συζήτηση για την αναμενόμενη απόφαση του Εκλογοδικείου, που θα ορίσει την αντικατάστασή τους.

Πέραν της δικαστικής κρίσης, υποκρύπτεται και πολιτικό παιχνίδι, με την κυβέρνηση να καιροφυλακτεί για να νοθεύσει υπέρ της, τα ενδεχόμενα της δικαστικής ετυμηγορίας, που είναι συγκεκριμένα, παρ’ ότι οι συνήθεις – τέσσερις – «υπηρεσιακοί» συνταγματολόγοι που συνεπικουρούν την κυβέρνηση, δεν έχουν γνωματεύσει ακόμη.

Πρώτο, να επαναληφθούν οι εκλογές σε όλη τη χώρα – όπως είναι συνταγματικά ορθό – αλλά πέραν της πρακτικής πλευράς, ευλόγως δεν ενθουσιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή την περίοδο.

Δεύτερο – και κατά σειρά ορθότερο – να κατανεμηθούν από το Εκλογοδικείο οι 12 έδρες των «Σπαρτιατών» στα κόμματα, με εκ νέου εφαρμογή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου.

Η ΝΔ θα αυξήσει την κοινοβουλευτική της δύναμη κατά 6 έδρες και θα φτάσεις στις 164, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 3 και θα πάει στις 50 – μείον τους 11, που έφυγαν για τη Νέα Αριστερά – και από μια έδρα θα πάρουν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας.

Υπάρχει βέβαια η «διαχείριση» των 243.922 ψήφων των «Σπαρτιατών». Θα τις «εξαφανίσει» το δικαστήριο; Θα τις επιμερίσει στα κόμματα – στα κοινοβουλευτικά ή και στα εκτός Βουλής; Θα εντάξει τους «Σπαρτιάτες» στα «Λοιπά κόμματα», που μένουν εκτός Βουλής;

Πέραν των νομικών και πολιτικών ζητημάτων που θα εγερθούν, θα υπάρξει και αναδρομική «ποσοστοποίηση» των αποτελεσμάτων; Θα προκύψουν αλλαγές στους υπολογισμούς του εκλογικού μέτρου ανά Περιφέρεια και της σειράς των κατά τόπους αχρησιμοποίητων ψήφων του κάθε κόμματος και με ποιες καραμπόλες στην κατανομή;

Μένει η τρίτη εκδοχή: οι αναπληρωματικές εκλογές στις αντίστοιχες περιφέρειες που χάνουν βουλευτή. Ήτοι στις 12 μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, στις οποίες τον Ιούνιο του 2023 ψήφισαν συνολικά σχεδόν 2,5 εκ. ψηφοφόροι, δηλαδή το μισό σχεδόν ενεργό εκλογικό σώμα.

Με αυτή την εξέλιξη φλερτάρει το μέγαρο Μαξίμου. Υπολογίζοντας – με βάση την δημοσκοπική πρωτοκαθεδρία του – ότι ο πλειοψηφικός χαρακτήρας της εκλογής κατά Περιφέρεια, θα του προσπορίσει και τις 12 έδρες.

Ποντάρει – κάποιοι λένε: «φροντίζει» – στο ότι, παρά τη διόλου φιλική προς την κυβέρνηση περιρρρέουσα ατμόσφαιρα της συγκυρίας, δεν θα συνασπιστούν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σε κοινούς υποψήφιους – κατά το μοντέλο του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στο ενδοκυβερνητικό τοπίο ο καλύτερος στα εκλογικά θεωρείται ο Θ. Λιβάνιος. Αλλά εν προκειμένω στο μέγαρο Μαξίμου τον πρώτο λόγο έχει ο αναβαθμισθείς Μάκης Βορίδης, που από υπουργός Επικρατείας του Τίποτε, βρέθηκε οιονεί «Πρωθυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ».

Είναι ο εμπνευστής των τροπολογιών περί «αχυρανθρώπων» και το μπλόκο του έγκλειστου πρωτοπαλίκαρου των εγχώριων Νεοναζί. Οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω – αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ξανά – μη δηλωθείσα αυτή τη φορά – εύνοια του Κασιδιάρη, σε κάποιο από τα κόμματα των ευρωεκλογών. Αλλιώς θα κατέβαινε ο ίδιος ως πρόσωπο: δεν έχει πρόβλημα εκλογιμότητας και η ενιαία περιφέρεια τον ευνοεί.

Ο Βορίδης είναι νομικός, πρώην υπουργός Εσωτερικών, ισχυρός κυβερνητικός παράγων πλέον και προέρχεται από την Ακροδεξιά. Ευλόγως η διαχείριση της εξελισσόμενης – νομικής και πολιτιστικής – «περιπλοκής» που προκάλεσε ως νομοθέτης, έχει πλέον χαρακτήρα τεστ δεξιοτήτων του.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR