Του Μελέτη Ρεντούμη
Ο πόλεμος του Ισραήλ στην Γάζα απέναντι στην Χαμάς δεν λέει να κοπάσει, καθώς τόσο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, όσο και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται εναντίον πόλεων στη Νότια Γάζα εξωθώντας χιλιάδες άμαχους στην εκκένωση παλαιστινιακών πόλεων και στην αναζήτηση καταφυγίου σε άλλες περιοχές ακόμη και στην Αίγυπτο.
Την ίδια στιγμή η σύγκρουση έχει ανοίξει στην ευρύτερη περιοχή ιδίως μετά τα ξαφνικά και επιτυχημένα πλήγματα του Ισραήλ τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ιράν εξολοθρεύοντας σε ξένο έδαφος τον αρχηγό, αλλά και ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, με στόχο να αποσυντονίσουν την οργάνωση και να μειώσουν την δυναμική τους.
Τα πλήγματα του Ισραήλ δημιούργησαν μια περιφερειακή συνεργασία των οργάνωσης Χετζμπολάχ αλλά και του ίδιου του Ιράν με στόχο να απαντήσουν στοχευμένα στο Ισραήλ ως αντίποινα στις δολοφονίες των στελεχών τους, ώστε να τους πιέσουν περισσότερο Ισραήλ για να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση στην Γάζα.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετοί παράγοντες τόσο για την κλιμάκωση όσο και για την επίτευξη εκεχειρίας στην ευρύτερη περιοχή κάτι που θα φανεί σύντομα το επόμενο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα το Ιράν δεν έχει επιλέξει μια γρήγορη απάντηση ευρείας επίθεσης απέναντι στο Ισραήλ πάρα τις πρόσφατες επιθέσεις της Χετζμπολάχ με ρουκέτες κοντά στο Τελ Αβίβ που για πολλούς ήταν μια προετοιμασία του εδάφους, για μια σκληρή απάντηση από το Ιράν.
Από την άλλη όμως και το Ισραήλ όχι μόνο απέκρουσε τις επιθέσεις της Χετζμπολάχ αλλά προέβη και σε προληπτικά χτυπήματα στο Νότιο Λίβανο με στόχο να προειδοποίησει τις οργανώσεις που στέκονται εναντίον του, ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για την επίτευξη των στόχων του, που είναι κυρίως η πλήρης εξολόθρευση της Χαμάς.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου του Ισραήλ σε συνεργασία με ακροδεξιούς, επιμένει να θέλει την εξαφάνιση της Χαμάς και την προοπτική στρατιωτικής παρουσίας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, με στόχο την διασφάλιση της ειρήνης αλλά και τον έλεγχο της οποιασδήποτε παλαιστινιακής αρχής, που θα επιχειρήσει να κυβερνήσει στον συγκεκριμένο θύλακα μέσα από την αποδοχή και την σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ.
Αυτή την στιγμή οι συνομιλίες που διεξάχθηκαν στην Αίγυπτο με διάφορους διαμεσολαβητές ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς αξιολογώντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο του Ισραήλ για την Γάζα δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία εκεχειρίας ιδίως από την στιγμή που η αντιπροσωπεία της Χαμάς δεν συμμετείχε άμεσα στις συνομιλίες αλλά ενημερωνόταν γι’ αυτές από την Αίγυπτο και το Κατάρ, με αποτέλεσμα προς στιγμή να υπάρχει για μία ακόμη φορά το απόλυτο αδιέξοδο για την επόμενη μέρα στην Γάζα.
Εκτός αυτού μια μερίδα κυβερνητικών σκληροπυρηνικών αξιωματούχων στο Ισραήλ υποστηρίζει την επίθεση τόσο εναντίον του Ιράν όσο και στο Λίβανο, επιδιώκοντας την περιφερειακή σύγκρουση, με στόχο να προκαλέσουν την συμμετοχή των δυτικών συμμάχων και κυρίως των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν στείλει ήδη ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή με ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις.
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια και ενδεχόμενα είναι ανοικτά καθώς η προοπτική της εκεχειρίας περνά μέσα από την μη απάντηση του Ιράν ή την περίπτωση ενός περιορισμένου χτυπήματος, που μπορεί να επιτρέψει σε όλες τις πλευρές αφενός να σταθμίσουν τις απώλειές τους και αφετέρου να καθίσουν πιο ολοκληρωμένα πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο ένα τελικό σχέδιο ειρήνευσης για την Γάζα και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής χωρίς επιπλέον ανθρώπινες απώλειες.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός