Μέση Ανατολή: Με αγωνία και κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα – Τι θα σημάνει ένας γενικευμένος πόλεμος

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όλος ο πλανήτης καθώς η επίσκεψη του Στρατηγού Κουρίλα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού και το μήνυμα είναι ένα για ένα μήνυμα αποτροπής αλλά και στήριξης στο Ισραήλ.

Τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ να αντιδράσει μετρημένα σε ένα χτύπημα, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες στοχεύουν στο να αποτραπεί μία απάντηση του Ιράν, όμως η Τεχεράνη διαμηνύει πως η επίθεση είναι επιβεβλημένη.

Οι Φρουροί της επανάστασης, με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν πως  έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν «ενημέρωσε τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι τα αντίποινα του Ιράν μπορεί να γίνουν τη Δευτέρα (05/08) ή την Τρίτη (06/08)», αναφέρει η Washington Post.

Παράλληλα, το Ιράν εξέδωσε ΝόΤΑΜ, με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του, ενώ για αύριο, Τετάρτη, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση ενός από τους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς του 103FM λέει πως το 48% των πολιτών ευνοεί προληπτικό χτύπημα. Η ίδια δημοσκόπηση παρουσιάζει πρώτο στο ερώτημα για την καταλληλότητα για Πρωθυπουργό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μόλις όμως με 28% και δεύτερο τον Γοάβ Γκάλαντ, τον υπουργό Άμυνας με 21%.

Το Ιράν, που κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη, διαμηνύει πως θα υπάρξει «σκληρή τιμωρία» του εβραϊκού κράτους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και αυτήν ηγετικού στελέχους της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη.

Στις δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο κ. Μπλίνκεν απηύθυνε ξανά έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να «σπάσουν αυτόν τον κύκλο» της βίας και να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας — παρά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, βασικού παράγοντα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις. «Επείγει τα μέρη να κάνουν ορθές επιλογές τις ώρες και τις ημέρες που έρχονται», τόνισε, καλώντας τα να κλείσουν συμφωνία και όχι να «αναζητούν τρόπους να καθυστερήσουν ή να αρνηθούν».

Την τελευταία φορά που το Ισραήλ οδηγήθηκε σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006, απείλησε να «γυρίσει το ρολόι του Λιβάνου 20 χρόνια πίσω» και να διώξει τη μαχητική οργάνωση από τα σύνορα. Όταν η σύγκρουση τελείωσε ένα μήνα αργότερα, η Χεζμπολάχ είχε δεχτεί ανυπολόγιστο πλήγμα, αλλά οι μαχητές της παρέμειναν στη θέση τους.

Οι αλλεπάλληλες δολοφονίες ανώτερων στελεχών της Χεζμπολάχ και της συμμάχου της Χαμάς αυτή την εβδομάδα έχουν εντείνει τους φόβους ότι οι δύο πλευρές, μετά από σωρεία εκατέρωθεν χτυπημάτων και την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου,  ολισθαίνουν για άλλη μια φορά προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Η δυναμική έχει αλλάξει από το 2006. Αυτό που θα την έκανε αυτή τη φορά χειρότερη είναι ότι ένας πόλεμος σήμερα δεν θα ήταν μια σύγκρουση μόνο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ», αλλά και με άλλα μέλη του «Άξονα της Αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν να εμπλέκονται, σύμφωνα με τον Σανάμ Βακίλ, επικεφαλής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο think-tank Chatham House, ο οποίος μίλησε στους Financial Times.

Αυτή η ομάδα που περιλαμβάνει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και τις πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και τη Χαμάς, «λειτουργεί και συντονίζεται με διεθνικό τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας πόλεμος δεν θα περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη γεωγραφία και θα επηρεάσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές διαθέτει 20.000 έως 40.000 μαχητές, παρουσιάζει επίσης μια πολύ πιο ισχυρή δύναμη από ό,τι το 2006. Πλέον, διαθέτει ένα πολύ πιο ογκώδες και εξελιγμένο οπλοστάσιο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μεγάλο μέρος του οποίου παρέχεται από το Ιράν, για να δημιουργήσει μια μαχητική δύναμη που είναι σημαντικά ανώτερη από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το think tank CSIS με έδρα τις ΗΠΑ, η Χεζμπολάχ διαθέτει μεταξύ 120.000 και 200.000 βλημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ακριβείας και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων. Είναι, επίσης, πλέον σε θέση να χτυπήσει σε όλο το Ισραήλ και στρατηγικούς στόχους με ακρίβεια, που σημαίνει ότι καμία πόλη δεν θα ήταν ασφαλής.

Όπως αναφέρουν πάντα οι Financial Times, το Ισραήλ παρουσιάζει επίσης μια διαφορετική εικόνα από το 2006, με νέα τεχνολογία και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα που έχει σκληρύνει από την αγριότητα της 7ης Οκτωβρίου. Οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος, οι στρατιωτικές του ενέργειες θα ήταν πολύ πιο σκληρές και βαθύτερες από ό,τι στην 2006, με καταστροφικές συνέπειες για τον Λίβανο.