Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη: Μεσιτεία

Του Γ. Λακόπουλου

Είναι, όπως λένε, ευφυής και ικανή γυναίκα. Μάνατζερ και προβεβλημένη επιχειρηματίας, αν και με αμφιλεγόμενα οικονομικά αποτελέσματα .

Α και με ροπή σε εξωχώριες εταιρίες. Γούστο της και καπέλο της – αν δεν παραβιάζει τον νόμο.

Αλλά η κυρία Μαρία – Εύα / Βιργινία Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι και σύζυγος του Πρωθυπουργού. Κατά το εγχώριο θεσμικό σύστημα απλή ιδιώτης.

Δεν είναι «πρώτη κυρία της χώρας», όπως προβάλλεται. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιος θεσμός και το εξήγησε στον… Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχει επίσης βάση συγκυβέρνησης των Πρωθυπουργών με τις συζύγους τους.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου – που είχε επιβάλει εσωτερικό καθεστώς πρώτης κυρίας – το κάλυπτε ως επικεφαλής μιας κομματικής οργάνωσης γυναικών και ζητούσε ποσοστώσεις στο κόμμα και την κυβέρνηση.

Για τη Δήμητρα Λιάνη καλύτερα να μην μιλάμε, αλλά τυπικά ήταν διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη απλώς μπορούσε να ανοίξει με το μπαστούνι της το κεφάλι κανενός υπουργού – αν δεν τον έβρισκε «ηλίθιο».

Κατά τα λοιπά οι σύζυγοι των εκλεγμένων μεταπολιτευτικών Πρωθυπουργών μένουν μακριά από την εξουσία – αρκούμενες στο πρωτόκολλο.

Η Δάφνη Σημίτη, η Γεωργία Σαμαρά, η Νατάσα Καραμανλή, η Άντα Παπανδρέου, η Μπέτυ Μπαζιάνα, δεν έδωσαν αφορμές σχολίων για παρεμβάσεις.

Στην κυρία Μητσοτάκη αποδίδονται ρόλοι που δεν νομιμοποιείται να έχει. Πάντως επισκέπτεται υπουργούς κι αναφέρθηκε ως «μεσολαβήτρια» του οίκου Dior.

Γενικώς «εκτίθεται». Αντικατέστησε, κατά το γούστο της, τον διάκοσμο του μεγάρου Μαξίμου – που αποτελεί δημόσια περιουσία – χωρίς άδεια κρατικής αρχής.

Τώρα ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται και ως «φιλάνθρωπος», εξιστόρησε ότι «καθάρισε» για να βγάλει εκατοντάδες γυναίκες από το Αφγανιστάν.

«Έστειλα μήνυμα στη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, τη Μαρέβα, παλιά μου φίλη και της είπα ότι αντιμετωπίζω αυτή την κατάσταση… Σε μια ώρα η Ελλάδα τις δέχθηκε».

Θεάρεστο. Αλλά με ποια ιδιότητα μεσίτευσε στο αίτημα ενός αλλοδαπού για θέματα ιδιαίτερης ευαισθησίας για την κυβέρνηση του συζύγου της; Και τι ακριβώς έκανε;

Αν η κυβέρνηση ήθελε να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες, γιατί δεν το έκανε χωρίς την παρέμβασή της; Παρανομούσαν οι υπουργοί;

Ο Πρωθυπουργός έσπευσε – κατά το Politico – να παραχωρήσει στις Αφγανές άσυλο, χωρίς να το ζητήσουν. Δεν είναι περίεργο;

Ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε όσους βγάζει από το Αφγανιστάν ο εν λόγω επιχειρηματίας και όσους θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, παλεύοντας με τα κύματα, τη Frontex και την ελληνική ακτοφυλακή;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται προστατευτικός στη σύζυγό του – «χτυπήστε εμένα» – αν και η κυρία δεν δείχνει αδύναμη. Στην Πάρνηθα οδηγούσε μηχανή «κρος» κι αυτός ποδήλατο.

Καθώς η χώρα κυβερνάται με νόμους – και όχι με οικογένειες- θα ήταν καλύτερα να εξηγήσει αυτή τη «μεσιτεία» – που της δίνει τριτοκοσμική απόχρωση.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR