Κυριάκος Μητσοτάκης: Ρέστα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έθεσε κανένα θέμα για τους Τούρκους και δεν αντέδρασε σε καμία από τις συμφωνίες που εξασφάλισαν μπροστά στα μάτια του.

Η Ελλάδα υποχωρεί διαρκώς τα τρία τελευταία χρόνια . Είναι ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση να μην αφήσει λίθον επι λίθου.

Από τις δυο πιο πιστές εφημερίδες στον Μητσοτάκη μάθαμε το συμπέρασμα από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη: όλα καλά στο Αιγαίο.

«Σταθερότητα» βρήκαν τα ΝΕΑ. «Ηρεμία» η Καθημερινή. Ως οιονεί εντολή του Μπάιντεν στον Ερντογάν. Για τα μάτια του Μητσοτάκη, είναι το υπονοούμενο.

Είχαν προηγηθεί εμετικοί σχολιασμοί στα φιλοκυβερνητικά κανάλια: ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απλώς βοήθησαν τον Ερντογάν να κάνει κωλοτούμπα.

Πάλι αφήνοντας να εννοηθεί ότι έβαλε το χέρι του και ο Μητσοτάκης.

Ντράπηκε και η ντροπή με την παρουσίαση – από την εγχώριο σύστημα ενημέρωσης- μιας εμφανούς ελληνικής ήττας, περίπου ως θρίαμβο.

Τα κανονικά ΜΜΕ, άλλα κατάλαβαν: ο Ερντογάν, με τον κυνισμό του, χόρεψε πολλούς στο ταψί στη Μαδρίτη.

Διέσυρε τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φιλανδίας,που υπέγραψαν εναντίον των αξιών των λαών τους επί δεκαετίες.

Έπαιξε κομπολόι τους υποταγμένους Ευρωπαίους, ανοίγοντας από την πίσω πόρτα διάδρομους που του επιτρέπουν να έχει λόγο στα εσωτερικά τους.

Υποχρέωσε τον Μπάιντεν να του δώσει όσα ζητάει: από σύγχρονα αεροσκάφη μέχρι τον Γκιουλέν.

Τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να κάνει , αν η ελληνική παρουσία δεν ήταν διακοσμητική.

Ο Κυριάκος Μητσοτακης δεν έθεσε κανένα θέμα για τους Τούρκους και δεν αντέδρασε σε καμία από τις συμφωνίες που εξασφάλισαν μπροστά στα μάτια του.

Στην ισπανική πρωτεύουσα βρικολάκιασε το πνεύμα του μοιραίου Σημίτη, το 1997: αφού τον προηγούμενο χρόνο αποδέχθηκε τη γκριζοποίηση στα Ίμια, αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα» των Τούρκων στο Αιγαίο- και παραλίγο να πέσει η κυβέρνηση του.

Ως επίγονός του σ αυτή την πολιτική ο Μητσοτάκης, τον ξεπερνάει με τις διαδοχικές παρουσίες του στις συνόδους του ΝΑΤΟ.

Στη Νέα Υόρκη το 2019 δεν είπε λέξει για την τουρκική παραβατικότητα σε βάρος της Ελλάδας.

Στο Λονδίνο τον επόμενο χρόνο βρήκε ότι οι ελληνοτουρκικές «διαφορές θα λυθούν με αμοιβαία καλή θέληση».

Τώρα πήγε στη Μαδρίτη, απλώς για να χειροκροτήσει τη διεύρυνση της Συμμαχίας.

Δεν μίλησε για όσα έγιναν σε βάρος της Ελλάδας, της Ευρώπης και των αρχών του διεθνούς Δικαίου.

Παρακολουθούσε, χαζογελώντας, τους άλλους να κλείνουν συμφωνίες και την αμερικανική ενίσχυση της Τουρκίας στον αέρα, να διαμορφώνει συνθήκες σε βάρος μας στο Αιγαίο.

Μετά τη σιωπή και τη ανοχή του, συμπεριφέρεται σαν τον χαρτοπαίκτη, που τα έχασε όλα και παίζει τα ρέστα του: παραγγέλνει στους Αμερικανούς αεροπλάνα- με λεφτά που δεν υπάρχουν.

Είναι η ίδια παραγγελία που έχει καταθέσει αυτοπροσώπως στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν εμπόδισε όσα επακολούθησαν, υπέρ των Τούρκων.

Η Ελλάδα υποχωρεί διαρκώς τα τρία τελευταία χρόνια . Είναι ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση να μην αφήσει λίθον επι λίθου.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR