Κ. Μητσοτάκης τζούνιορ: Κληροδοσία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Σε αυτή τη φάση, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τζούνιορ φορτίζει εμπειρίες. Αλλά έχει δύο προηγούμενα να υπερβεί: Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου υπήρξε και ο Νικήτας Βενιζέλος.   

Το σπίτι με θέα τον κόλπο της Σούδας έχει εμβληματικό χαρακτήρα για το Μητσοτακέικο. Όταν γραφεί η πραγματική ιστορία της οικογένειας, θα μάθουμε γιατί ο Κώστας Μητσοτάκης δεν το κληροδότησε στην πρωτότοκη Ντόρα, αλλά στον Κυριάκο και στη Μαρέβα.

Προς το παρόν, ήλθε πάλι στο προσκήνιο με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο διπλωματικοί κύκλοι και πρώην στελέχη των εγχώριων μυστικών υπηρεσιών, έχουν αναφέρουν ως «ανθέλληνα». Προς τι μετά την κανονική επίσκεψη του στην Τουρκία ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε και προσωπική επίσκεψη στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Τα περί «καλυτέρων ελληνοαμερικάνικων σχέσεων που υπηρξαν ποτέ» είναι χρυσόσκονη.

Μια εκδοχή είναι ότι επέβαλε προσωπικά στον πρωθυπουργό την αμερικανική απόφαση να πάρει ο Ερντογάν όσα ζητάει. Μια άλλη ότι τον κάλεσε ο Μητσοτάκης για να ζητάει πίεση στο κλαμπ των φιλοαμερικανών της – ανατολικής – Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προεδρία του Συμβουλίου, που ορέγεται. Δίνοντας και διαβεβαιώσεις για τον αντικαταστάτη του στην Αθήνα. Αλλά αυτά ας τα αφήσουμε για τους ημέτερους Σιδέρη, Βερύκιο και Τριαντάφυλλου των αντίστοιχων ρεπορτάζ.

Αυτό που είδαμε – και προβλήθηκε από τον μιντιακό κύκλο της «λίστας Πέτσα» – ήταν κάτι ανάμεσα σε πολιτική, σαπουνόπερα και παρακμιακό σύμπτωμα της εγχώριας κληρονομικής Δημοκρατίας. Πλην της οικοδέσποινας Μαρέβας, μαζί με τον Μπλίνκεν εμφανίσθηκε και ο γιος του πρωθυπουργού.

Ο συνειρμός είναι ότι κατά τον οικογενειακό σχεδιασμό, ο Κωνσταντίνος – όπως τον φωνάζουν – προορίζεται για ΓΑΠ της Δεξιάς: Πρωθυπουργός – γιος και εγγονός πρωθυπουργών. Με υπερατλαντική συνηγορία. Η διαρκής διαδικτυακή προώθησή του, που έχει και μια «σελέμπριτι» πλευρά, συμπληρώνεται με φροντιστηριακή αγωγή στην εγχώρια πολιτική, μετεκπαίδευση στο κοινοτικό κέντρο και παρουσία σε κάδρα, στα οποία δεν έχει θέση.

Τον είδαμε στο ίδιο τραπέζι με τον Νετανιάχου, να υποδέχεται στη Σούδα τον Πομπέο επί Τραμπ και τώρα τον Μπλίνκεν. Τυχαίο δεν το λες. Ειδικά αν ληφθούν υπόψη και κάποιες άλλες αναλογίες με το τρίτο των Παπανδρέου: Η επιμονή της μητέρας Μαρέβας να τον δει στην κορυφή της εξουσίας ξεπερνάει και τη Μαργαρίτα.

Ο Κυριάκος το βλέπει, «αρκεί πρώτα να δουλέψει για μια δεκαετία, όπως εγώ». Τρεις Μητσοτάκηδες πρωθυπουργοί; Γιατί όχι; «Αντέχει ετούτος ο παλιότοπος…», έλεγε ο μακαρίτης Τάσος Σεχιώτης. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

Αφού μπήκαμε στην παραπολιτική, αυτή η προοπτική δεν ενθουσιάζει την Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει – και εν μέρει υλοποίησε – τα ίδια σχέδια για τον δικό της γιο. Την εξοργίζει, όπως λέγεται, ότι εσχάτως κάποιο «σύστημα» έχει στείλει στη γωνία και τα δύο παιδιά της. Ποιο άραγε;

Εν πάση περιπτώσει, η πρώτη αναμέτρηση με στοιχεία Κάιν και Άβελ κρίθηκε υπέρ της μία πλευράς το 2015-16, με τη μορφή Κάμερον εναντίον Κάμερον. Η επανάληψή της έδειχνε υπέρ του Κώστα Μπακογιάννη. Αλλά ο ξάδερφός του έχει ισχυρότερη και πιο επαγγελματική υποστήριξη από τη δική του οικογένεια.

Σε αυτή τη φάση, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τζούνιορ φορτίζει εμπειρίες. Αλλά έχει δύο προηγούμενα να υπερβεί: Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου υπήρξε και ο Νικήτας Βενιζέλος.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR