Τα θεσμικά ατοπήματα της Προέδρου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Όσο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου οδηγεί τον θεσμό που εκπροσωπεί σε απαξίωση, τίθεται ένα θέμα: Έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Πολύ κακούς συμβούλους έχει η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αν και ως πρώην ανώτατη δικαστικός δεν θα έπρεπε να τους χρειάζεται για να καταλάβει ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα, και την πολιτικη τάξη. Σίγουρα δεν είναι να λειτουργεί ως προέκταση της κυβέρνηση – ως οιονεί υφυπουργός του Μητσοτάκη.

Ο θεσμός του αρχηγού του κράτους και του εγγυητή του Πολιτεύματος τής επιβάλει κάποια όρια προσωπικής συμπεριφοράς, που δεν μπορεί να υπερβαίνει. Κυρίως δεν νοείται να κάνει δημοσίως προτιμήσεις πολιτικών προσώπων και κομμάτων.

Επί της Προεδρίας του, ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν πήγε ποτέ να διασκεδάσει με τον ομοϊδεάτη του, τον Καραμανλή, ή τον Τσίπρα που τον πρότεινε. Κανείς Πρόεδρος δεν έκανε παρέα με τον πρωθυπουργό και υπουργούς!

Η Σακελλαροπούλου άρχισε να δείχνει την προτίμησή της στο Μητσοτακέικο από την αρχή. Λίγο μετά την εκλογή της, που δεν οφείλεται μόνο στον Μητσοτάκη, ο Τσίπρας άνετα μπορούσε να την απορρίψει, εθεάθη σε βραδινή έξοδο – μετά συντρόφου – με το ζεύγος Μητσοτάκη. Δεν το έκανε με κανέναν άλλον πολιτικό αρχηγό, αν υποθέσουμε ότι ήθελε να τους γνωρίσει καλυτέρα.

Σε επίσημη τελετή ορκωμοσίας άφησε στην άκρη το πρωτόκολλο και άρχισε οικειότητες με την κόρη Μητσοτάκη που ήταν παρούσα. Η προτίμηση δεν είναι μόνο κοινωνική. Έχει στοιχεία πολιτικής υποταγής καθ’ υπέρβαση θεσμικών ορίων. Αντί από τη θέση της να εκφράζει την ενότητα του έθνους, ακολουθεί τις σκληρές κυβερνητικές επιλογές, ως μη όφειλε. Μέχρι τον φράχτη του Έβρου έφτασε η χάρη της. Και σε καταφανείς παραβιάσεις του Συντάγματος – υποκλοπές, ΑΕΙ – που έχει ορκιστεί να υπερασπίζεται, δρα ως συνήγορος των παρανομούντων κυβερνητικών.

Αυτά και άλλα οδηγούν σε υποβάθμιση του αξιώματος δια της προκλητικής ταύτισής της με ένα κόμμα και έναν πολιτικό – εξ ου και δεν είναι συμπαθής στην κοινωνία – δημοσκοπικά τουλάχιστον.

Τα χειρότερα δεν τα είχαμε δει. Η κυρία Σακελλαροπούλου «γιόρτασε» την ψήφιση του νομοσχέδιου για τα ομόφυλα ζευγάρια σε γνωστό μπαρ. Πρόεδρος Δημοκρατίας να… γιορτάζει την ψήφιση νόμου δεν εχει ξανατύχει σε αυτή τη δύσμοιρη χωρα. Ήταν, μάλιστα, παρέα με τους Άκη Σκέρτσο, Αλέξη Πατέλη, Ντόρα Μπακογιάννη και Ζέτα Μακρή – άπαντες Νεοδημοκράτες. Ο ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και ο απλώς μετακλητός υπαλληλος, του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο ημέτερος Α. Ο. επεσήμανε στη στήλη Red Carpet: «Λησμονώντας προφανώς τον θεσμικό της ρόλο που της επιβάλλει να κρατά διακριτές αποστάσεις από τα κόμματα και να περιορίζεται σε όσα απορρέουν από τα προεδρικά της καθήκοντα».

Η κυρία εξελίσσεται σε πολιτειακό πρόβλημα. Βλέπει τις παραβιάσεις τους Συντάγματος να περνούν μπροστά της – αν δεν τις συνυπογράφει – και αδιαφορεί για τον Καταστατικό Χάρτη, επιδεικνύοντας στην κοινωνία δουλική συμπεριφορά προς το κυβερνητικό σύστημα. Όσο οδηγεί τον θεσμό που εκπροσωπεί σε απαξίωση δια του συγχρωτισμού της με την κυβέρνηση και την οικογένεια Μητσοτακη τίθεται ένα θεμα: Έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Υ.Γ.: Είναι δικαίωμα της Προέδρου να «είναι συγκλονισμένη» από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι και να συλλυπηθεί την οικογένειά του. Αλλά όταν σπεύδει να «υπενθυμίζει την καταπιεστική φύση του καθεστώτος που δεν μπορεί να ανεχθεί καμία αντιφρονητική (!) φωνή» ασκεί πολιτική και μάλλον διάολου προνοητική: Παραβλέπει ότι, παρά τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ελλάδα διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Πότε μίλησε για τους μεσαιωνικούς συνομιλητές του Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία ή το φασιστικό καθεστώς στην Αίγυπτο και τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα;

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR