Με αφορμή την αποσταθεροποίηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Toυ Στέφανου Τζουμάκα

Ασφαλώς ο ιμπεριαλισμός  έχει κάνει εγκλήματα στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο αρκετές φορές του ανοίγει τη πόρτα  και ο Βοναπαρτισμός.

 Μια ακόμα απόπειρα επέμβασης σε  χώρα της Λατινικής Αμερικής  από την κατ’ εξοχή χώρα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπως οι ΗΠΑ. Δύο αιώνες  τώρα οι ΗΠΑ θεωρούν  τις χώρες της Λατινικής Αμερικής ως » Πίσω  αυλή τους» που εισβάλλουν, επεμβαίνουν, ανατρέπουν, προκαλούν εμφύλιους, αρπάζουν πλουτοπαραγωγικούς πόρους, όπως το πετρέλαιο.

Ο Ρήγκαν χρηματοδοτούσε  την επέμβαση και τις ανατινάξεις στη Νικαράγουα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Σιγά τη «Δημοκρατία»! Είχε συμμαχία και από κοινού με τη κυβέρνηση  του Ισραήλ , ναι το Ισραήλ,  χρηματοδότησε και συμμετείχε  στην Αμερικάνικη επέμβαση  στη Νικαράγουα, στα πλαίσια των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ρήγκαν   για την ανατροπή του Ορτέγκα και εν αγνοία του Κογκρέσου.

Γιατί όμως οι αλλεπάλληλες  επεμβάσεις; Γιατί βρίσκουν έδαφος οι ιμπεριαλιστές  και τρίτοι ακόλουθοι όπως τώρα ο Τουσκ της ΕΕ; Ασφαλώς και για τις ζώνες επιρροής γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού χαρακτήρα .

Για δεκαετίες  ο ΒΟΝΑΠΑΡΤΙΣΜΟΣ  ηγετών σε πολλές χώρες της λατινικής Αμερικής διευκολύνει τις συγκρούσεις και τις επεμβάσεις .Και παράγωγο του ΒΟΝΑΠΑΡΤΙΣΜΟΥ  είναι ΔΥΑΡΧΙΑ που οδηγεί σε σύγκρουση εξουσιών . Όταν από το ίδιο  εκλογικό σώμα εκλέγονται  διπλές εξουσίες  ανοίγουν το δρόμο. Και δεν εννοώ τις επαναστατικές περιόδους που υπήρχαν σε μια σειρά από χώρες  απέναντι σε αλλεπάλληλα πραξικοπήματα και χούντες  που τελειωμό δεν έχουν.

Μιλάω για τη δυαρχία που ορισμένοι ήθελαν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Σε κάθε αναθεώρηση των συνταγμάτων  εμφανίζονται  βοναπάρτες πολιτικοί  και συνταγματολόγοι που θέτουν και ξαναθέτουν το θέμα της εκλογής του Προέδρου από το λαό, ρίχνουν και μερικές δημοσκοπήσεις όπου ο λαός «θέλει να εκλέγει  το πρόεδρο», που θα διορίζει  τους κηπουρούς του Υπουργούς  έξω από τη θέληση του κοινοβουλίου (βλέπετε  τα έργα και τις ημέρες του Τραμπ), διατηρούν και τις διατάξεις  για τη δυαρχία  και προετοιμάζουν τη σύγκρουση. ΧΩΡΙΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ  ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΧΩΡΙΣ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Ασφαλώς ο Ιμπεριαλισμός  έχει κάνει εγκλήματα. Ωστόσο αρκετές φορές του ανοίγει τη πόρτα και ο Βοναπαρτισμός.