Της Φώφης Γεννηματά
Ο νέος ιστορικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ συνίσταται σε μια δυναμική πρωτοβουλία ικανοποίησης της ανάγκης μίας νέας πολιτικής έκφρασης του χώρου. Μέσα από διάλογο, συνεργασία και συμπόρευση με τις πολιτικές δυνάμεις που προσδιορίζονται στον ίδιο χώρο.
Αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να είναι μία ιστορία πολιτικών μεταμφιέσεων, αλλά η ουσιαστική επανασύνδεση με την κοινωνική βάση και παράδοση της δημοκρατικής παράταξης, η ανανέωσή της, και η δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτικού φορέα που θα αποκτήσει κυρίαρχα χαρακτηριστικά στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Η συντριπτική ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου , είναι αποτέλεσμα μιας πορείας λαθών στρατηγικού χαρακτήρα , που η αφετηρία τους βρίσκεται αρκετά χρόνια πριν και τα οποία κορυφώθηκαν την τελευταία πενταετία.
Το ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη επί πολλά χρόνια πέτυχε τον Εκδημοκρατισμό της Κοινωνίας και της Πολιτείας, την Εθνική συμφιλίωση, τη θεμελίωση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους, την κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού, μέσω πολιτικών αναδιανομής. Κατοχύρωσε τη συμμετοχή της Ελλάδας, στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης με τη συμμετοχή στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Όμως το ΠΑΣΟΚ, επέδειξε στην πορεία και αδυναμίες. Αδυναμίες όπως η υποχώρηση σε λαϊκίστικες και πελατειακές λογικές, ο κυβερνητισμός και κρατικοποίησή του, τα φαινόμενα διαφθοράς. Εδώ και αρκετά χρόνια έπαψε να είναι ένα συλλογικό υποκείμενο παραγωγής πολιτικής και μετατράπηκε σε άθροισμα συντεχνιακών διεκδικήσεων, σε μηχανισμό κινητοποίησης ψηφοφόρων, συλλογής ψήφων και νομής εξουσίας.
Στην τελευταία πενταετία, το ΠΑΣΟΚ, πλήρωσε ένα δυσανάλογα μεγάλο κόστος, υιοθετώντας τη μόνη πατριωτική στρατηγική που υπήρχε, προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα αλλά κυρίως η κοινωνία τις συνέπειες μίας ασύντακτης κατάρρευσης.
Συνετέλεσαν βέβαια στο να καταβάλλουμε αυτό το βαρύ τίμημα και οι αδυναμίες μας, βρεθήκαμε ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά ανέτοιμοι, για τη διαχείριση μίας πολύπλευρης κρίσης. Απομακρυνθήκαμε από την κοινωνική μας βάση, δώσαμε την εντύπωση μιας πολιτικής ελίτ με θαμπό στίγμα. Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι ταυτιστήκαμε με τη δεξιά, επιτρέψαμε να αμφισβητηθούν οι προθέσεις μας και τα κίνητρά μας και δεν υπερασπιστήκαμε την ιστορία μας και τις επιλογές μας.
Όμως παρά το κλείσιμο ενός ολόκληρου ιστορικού κύκλου, σήμερα, ακόμα περισσότερο από ότι πριν τις εκλογές, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το αίτημα για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και την ανάγκη δημιουργίας ενός μεταρρυθμιστικού προοδευτικού πόλου μέσα από μια νέα προγραμματική σύγκλιση που θα προτάσσει και ένα εθνικό προοδευτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, στη μετά την κρίση εποχή.
Η ισχυρή παρουσία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας συνδέεται με την αποτελεσματική λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της οικοδόμησης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν εκφράζει κυρίαρχα τον πολιτικό χώρο αναφοράς του, τουλάχιστον με βάση τα εκλογικά ποσοστά, η ύπαρξή του όμως αποτελεί προϋπόθεση και εγγύηση επανένωσης και μετεξέλιξης του.
Αποτιμώντας σοβαρά τις αδυναμίες, αλλά και αναζητώντας τις δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας, μπορούμε αποτελεσματικά να χαράξουμε μία νέα πορεία για την διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ταυτότητας που:
· Οριοθετείται ιδεολογικά και πολιτικά, ως ένα κόμμα πατριωτικό, ευρωπαϊκό, σοσιαλιστικό, που φιλοδοξεί να συγκροτήσει και να εκφράσει την νικηφόρα και πλειοψηφική συμμαχία των υγιών και δυναμικών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Όλους εκείνους που θέλουν να δουλέψουν, να παράξουν ζώντας σε μία οργανωμένη χώρα σεβόμενοι και υπηρετώντας δημοκρατικές αρχές και αξίες. Όλους εκείνους που σήμερα ‘’πνίγονται’’ από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, θορυβώδεις οργανωμένες μειοψηφίες, συντεχνιακές αντιλήψεις. όσους αναζητούν ζωτικό χώρο έκφρασης στο πολιτικό επίπεδο και ασφυκτιούν από το θεσμικό και εν τέλει δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα.
· Θα δίνει αξιόπιστη προοδευτική απάντηση που αφορά καταρχήν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής αλλαγής στη χώρα. Ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού κομματικού συστήματος της χώρας, είναι η μητέρα όλων των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Εκεί βρίσκεται η μήτρα που γέννησε όλα τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να συνεχίζει να αναπαράγεται μέσα από διαδικασίες είτε παραδοσιακών πελατειακών σχέσεων με το εκλογικό σώμα είτε με σχέσεις εξάρτησης και χειραγώγησης από λόμπυ συμφερόντων
· Θα προτάσσει ένα σχέδιο ολοκληρωμένων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγούν την χώρα σε ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μία δηλαδή εναλλακτική πολιτική πρόταση για απαλλαγή από το μνημόνιο, μέσω της απόκτησης δημοσιονομικής ανεξαρτησίας, η οποία διασφαλίζει μία ανταγωνιστική οικονομία, που παράγει πλούτο, του οποίου σημαντικό τμήμα θα διατίθεται για αναδιανεμητικές πολιτικές και για την λειτουργία ενός σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους.
· Θα έχει ως κοινή μας κατάκτηση ένα κόμμα μαζικό, συλλογικό, με περιφερειακή συγκρότηση και δημοκρατική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα. Με συγκροτημένα όργανα που η λειτουργία τους δεν θα είναι συγκυριακή αλλά μια ουσιαστική, τακτική και συστηματική διαδικασία, καταστατικά και θεσμικά προβλεπόμενη. Θα δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης αποφάσεων σε νέα αλλά και στα έμπειρα στελέχη. Μια ζωντανή οντότητα παραγωγής πολιτικής που δεν θα ασφυκτιά από αρχηγισμούς, κλειστές επετηρίδες, γραφειοκρατίες και κατεστημένα. Μακριά από αυθεντίες, αξιωματούχους, φθαρμένες δόξες. Που θα ξανακτίσει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία στη βάση της ειλικρίνειας, της αλήθειας, της κοινής μέριμνας αλλά και της ευθύνης για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Έχουμε τις δυνάμεις, τους ανθρώπους, τις ιδέες, τα στελέχη, τη γνώση, την εμπειρία αλλά και την δύναμη της απόφασης για μια νέα αρχή.
ΑΥΡΙΟ: Γράφει ο Ανδρέας Λοβέρδος.