Φώφη Γεννηματά: Μπερδέματα

Του Γ. Λακόπουλου

Πρώτα τα αδιαμφισβήτητα: η Φώφη Γεννηματά ήταν επιβάτης στην πτήση 621 της Aegean από Βρυξέλλες για Αθήνα που προσγειώθηκε στις 15.30 περίπου της 20 Μαΐου. Καρατσεκαρισμένο.

Μετά τα κατανοητά.  Προβεβλημένος αρθρογράφος των ΝΕΩΝ, από την εκπομπή του σε ραδιοφωνικό σταθμό άλλου -αν και όχι και τόσο-  ομίλου σχολίασε  τις απουσίες της Φώφης Γεννηματά, του  Γ. Παπανδρεου και του Χ. Καστανίδη από την ψηφοφορία για τη διεύρυνσή του κατηγορητηρίου κατά Παπαγγελόπουλου.

Για να γίνει σαφής ο σχολιασμός του πρέπει να σημειωθεί ότι ανήκει σ’ αυτούς που θεωρούν ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν επικεφαλής  παραδικαστικού κυκλώματος. Του ζητούν μάλιστα να πει και ποιοι ήταν οι συνεργοί  του.  Το καλό θα ήταν βέβαια να πει ότι ήταν ο Τσίπρας.  Αλλά και οποιοσδήποτε άλλος θα γίνει δεκτός.

Για άλλους σχολιαστές   αυτα είναι απλως  προσπάθεια να μετατραπεί ένα καραμπινάτο σκάνδαλο σε σκευωρία  που οργάνωσε τάχα η κυβέρνηση Τσίπρα κατά των πολιτικών αντιπάλων της. Η γνωστή εμπλοκή των δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο Νοβάρτις.

 Οι δεύτεροι σχολιαστές λένε για τους πρώτους, ότι δεν τους ενδιαφέρει η έρευνα για να τιμωρηθούν όσοι ενδεχομένως αποδειχθούν εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, αλλά να τιμωρηθούν όσοι το κατήγγειλαν και όσοι το ερεύνησαν.

Εν πάση περιπτώσει ο καθένας έχει τη θεωρία του. Η ουσία είναι ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη – που έχει και την στήριξη της Ολομέλειας Εφετών- έψαξε ως όφειλε. Αδιαφορώντας αν πρόκειται για  πολιτικούς.

Για εφτά δεν βρήκε αδιάσειστα στοιχεια και έβαλε τις υποθέσεις στο αρχείο. Τον Λοβέρδο -που θα όφειλε να απόσχει από την ψηφοφορία για τον Παπαγγελόπουλο- τον τύλιξε  σε μια κολλά χαρτί για δωροδοκία. Για τον Αβραμόπουλο και τον Άδωνι η έρευνα συνεχίζεται. Κανείς δεν τους κατηγορεί για τίποτε. Νόμιμη έρευνα γίνεται.

Αυτή είναι η εικόνα. Αυτή ήταν και με κυβέρνηση Τσίπρα, αυτή είναι και με κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και τέλος τα ακατανόητα.  Ούτως εχόντων των πραγμάτων,  ο   συγκεκριμένος σχολιαστής αναφέρθηκε στην απουσία των τριών απο το Κινάλ, Και  πρόταξε δηκτικά ένα ενδεχόμενο:

“…Είχαν  δίκιο οι άνθρωποι και δεν μπορούσαν να πάνε. Δεν ξέρω, για κάποιο λόγο, που δεν ξέρω εγώ. Μπορεί να είχαν ταξίδια, τι να πω. Η Φώφη να είχε και κομμωτήριο».

Εδώ ανοίγουμε παρένθεση: Παλαιοτέρα στο ΠΑΣΟΚ ο μακαρίτης Γ. Παναγιωτακόπουλος, κάθε φορά που γίνονταν λόγος για την κόρη του Γ. Γεννηματά έλεγε απαξιωτικά: “Η  κομμώτρια”.  

Δεν το είπε ποτέ στον αέρα. Αλλά κυκλοφορούσε δίκην αστεϊσμού στο ΠΑΣΟΚ. Το ξέρουν όλοι. Αυτό δεν σημαίνει οτι το υιοθετούν Κλείνει η παρένθεση.

Το ήξερε ο σχολιαστής και μίλησε για κομμωτήριο;  Μπορεί. Αλλά αλλο “κομμώτρια” και άλλο “πήγε στο  κομμωτήριο”. Στη μια περίπτωση κάποιος χτενίζει, στην άλλη χτενίζεται.

Μειώνει τη Φώφη, το σχόλιο “μπορεί να πήγε κομμωτήριο;» Μάλλον οχι. Είναι ενοχλητικό, άκομψο, μοβόρικο, ψιλοαγενές- ή αδιάφορο. Είναι  δυσάρεστο για πολιτικό. Αλλά ως εκεί.

 Με αφορμή αυτό το αμφιλεγόμενο σχόλιο η επικεφαλής του Κινάλ έσπευσε να βγάλει προεκλογικό λόγο σε αντίπαλη συχνότητα. (Δημοσιεύεται σε άλλη στήλη).

Είναι τεκμήριο  “σεξιστικής στοχοποίησης” της  κυρίας, ότι – ένας σχολιαστής σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι μπορεί να πήγε στο κομμωτήριο; Δείχνει ότι  έγινε “για να πλήξει το Κίνημα Αλλαγής”, γιατί “ενοχλεί πολύ»;  Σε τι ακριβώς ενοχλεί τον συγκεκριμένο σχολιαστή το Κινάλ ή η πρόεδρός του; Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.  

Είναι λόγος να τοποθετηθούν τα άλλα κόμματα και η ΕΣΗΕΑ, όπως  ζήτησε η Γεννηματά; Πότε άλλοτε το ζήτησε για βουλευτές άλλων κομμάτων ;

 Κι άλλες φορές η Φώφη έχει αρπαχθεί από μια τρίχα για την κάνει τριχιά αυτοπροβολής της.   Κατ’ επιλογήν όμως. Π.χ. δεν απάντησε ποτέ στον Θ. Πάγκαλο που την κατηγορούσε για “αργομισθία”. Πολύ βαρύτερο. Ούτε σ’ αυτούς που έγραψαν οτι διορίσθηκε τραπεζουπάλληλος πριν πάρει το πτυχίο της από το Πολιτικό της Νομικής.

Εν προκειμένω ήταν αρκετό να εξηγήσει την απουσία της απο τη χώρα. Αντε, να δηλώσει και ενοχλημένη. Χωρίς τα υπόλοιπα. Ότι τα μπερδεύει -με πρόφαση τα περί κομμωτηρίου- ίσως υποδηλώνει εξελίξεις στα παρασκήνια.

Οι προσωπικές επιθέσεις που προφασίζεται μπορεί να είναι απλώς αντιπερισπασμός. Εκατέρωθεν.