Του Νίκου Γαλάτη
Πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές για τον νέο κεντροαριστερό φορέα; Όταν μπορέσει η Wind! Oι εκλογές που είχαν οριστεί για τις 5 και 12 Νοεμβρίου μάλλον βαίνουν προς αναβολή για τις 26 Νοέμβρη- όπως θέλει ο κ. Αλιβιζάτος, τις 3 Δεκέμβρη, όπως θέλει το Ποτάμι ή στις 10 Δεκέμβρη- όπως θέλει ο Κ. Σωτηρέλης.
Από την άλλη η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην ανάγκη η διαδικασία να γίνει όπως έχει προγραμματιστεί –δηλαδή στις 5 και στις 12 Νοεμβρίου– και οποιαδήποτε αναβολή να κριθεί αφού μιλήσουν οι πλέον αρμόδιοι. Δηλαδή οι τεχνικοί των δύο εταιρειών, οι οποίοι θα κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση για να πουν εκείνοι πότε θα γίνουν οι εκλογές.
“ Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει η Επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τις αποφάσεις της, να τελειώνουμε με τη συζήτηση αυτή και να έρθει στο προσκήνιο η πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια. Σε όλη την Ελλάδα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρωτοστατούν. Είμαστε η ατμομηχανή του εγχειρήματος και το κάνουμε για τον τόπο. Δεν το κάνουμε για το ΠΑΣΟΚ. Δυνατό ΠΑΣΟΚ για δυνατή Κεντροαριστερά”.
Για το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας η Επιτροπή δεν πήρε απόφαση- παραπέμποντας το θέμα στους υποψήφιους, αλλά οι εκπρόσωποι της Φώφης Γεννηματά αντιδρούν- με τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιμένει- σε μια θυελλώδη συνεδρίαση. Ήταν μια ευκαιρία να σχηματισθούν δύο στρατόπεδα και να φανούν οι πρώτες συμμαχίες- που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου.
Οι εκπρόσωποι της Φώφης Γεννηματά, του Οδ. Κωνσταντινόπουλου και του Απ. Πόντα, απέρριψαν την εισήγηση Θεοδωράκη επικαλούμενοι την αδυναμία να διασφαλισθεί η ταυτοπροσωπία όσων θελήσουν να νοθεύσουν τη διαδικασία. Οι εκπρόσωποι των Γ. Ραγκούση, Ν. Ανδρουλάκη, Γ. Μανιάτη, Γ. Καμίνη, Κ. Γάτσιου, αλλά και ο Δημ. Ρέππας που αντιπροσωπεύει το ΚΙΔΗΣΟ, θέλουν την εξ αποστάσεως ψηφοφορία- δηλαδή την διεύρυνση της εκλογικής βάσης.
Στη γραμμή «το ΠΑΣΟΚ είναι πρωταγωνιστής» τα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη χαρακτήριζαν λήξασα τη σχετική συζήτηση, αλλά συμφώνησαν σε ότι αφορά τα debates να γίνουν δύο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,-που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. “Κανένα διαδικαστικό ζήτημα δεν πρόκειται ν’ ανακόψει τη δυναμική που υπάρχει. Η απήχηση που έχει αυτή τη στιγμή το εγχείρημα δεν επιτρέπει σε κανέναν να κάνει ούτε δεύτερες σκέψεις ούτε να συνεχίσει την εσωστρέφεια. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά” έσπευσε να δηλώσει η Φώφη Γεννηματά.
Από την άλλη πλευρά ο Γιώργος Καμίνης έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξή του στον Γιάννη Ραγκούση- για το εξώδικο που του έστειλε η …Εκκλησία για τις δηλώσεις του για τους “ομοφυλόφιλους μητροπολίτες που το κρύβουν”. Με το εξώδικο, η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά από από τον κ. Ραγκούση να καταθέσει εντός πέντε ημερών στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το εξώδικο «ο κ. Ραγκούσης θα υποστεί την ανάλογη δικαστική βάσανο».
Την ίδια ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης έσπευδε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ να συναντήσει τον πρόεδρό της Θανάση Θεοχαρόπουλο: «Με τη Δημοκρατική Αριστερά είμαστε μαζί. Είναι πολύ σημαντικό ότι η ΔΗΜΑΡ τόλμησε από την πρώτη στιγμή και τάχθηκε και υπέρ της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την έγκριση βέβαια των τεχνικών, ώστε να μη γίνει κανένα λάθος και να διασφαλιστεί η αδιάβλητη ψήφος».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος –που δεν είναι υποψήφιος- δήλωσε πως «η επιτροπή Αλιβιζάτου που έχει συσταθεί από εκπροσώπους των κομμάτων και των υποψηφίων είναι υπεύθυνη για τα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί, και για το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα μπορούσε να γίνει εφόσον όμως διασφαλιστούν το αδιάβλητο της διαδικασίας και υπάρξουν εγγυήσεις από τους τεχνικούς, τις εταιρείες και την ίδια την επιτροπή. Οι ημερομηνίες έχουν καθοριστεί, δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις. Πρέπει τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στάθηκε σε πολύ πιο πρακτικά θέματα όπως «η ανάγκη ενός νέου ενιαίου φορέα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων» και η « ανάγκη μιας κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας».
Προφανώς όλα δείχνουν πως η αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο θα αφορά την Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Καμίνη- με τον Σταύρο Θεοδωράκη ασθμαίνοντα να διεκδικεί μια θέση εκεί- και οι υποψήφιοι μετράνε τους ψήφους τους. Αν η ψηφοφορία είναι διευρυμένη θα ευνοηθούν υποψήφιοι εκτός της ΔΗΣΥ, αλλά αν είναι η στενή η πρωτοκαθεδρία της Φώφης Γεννηματά είναι ακλόνητη.
Μια μικρή ανάγνωση των δημοσκοπήσεων δείχνει πως ενώ η μισή δύναμη του νέου φορέα –και πλέον- προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ η πρόεδρός του δεν συσπειρώνει όλο το κόμμα. Αυτό άλλωστε υποδηλώνουν και οι υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Μανιάτη, Κωσταντινόπουλου κ.α. –που εκφράζουν μια μεγάλη εσωκομματική αντιπολίτευση.
Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι τελικά πότε θα γίνουν οι εκλογές- αν και όσοι θέλουν να τρενάρουν την διαδικασία θέλουν να αγοράσουν χρόνο για να μπουν με τον προεκλογικό τους αγώνα στο κάδρο που ευνοεί λόγω δημοσιότητας τη Φώφη Γεννηματά. Στη διάρκεια αυτού του αγώνα που άρχισε ήδη -με περιοδείες και ομιλίες- μπορεί να έχουμε ανατροπές με ευδιάκριτες τις παρουσίες των Γιάννη Ραγκούση και Νίκου Ανδρουλάκη- στο πρόσωπο του οποίου μπορεί να βλέπουμε τον επόμενο πρόεδρο του …ΠΑΣΟΚ.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιες συμμαχίες θα γίνουν στον δεύτερο γύρο- και ποιοι θα ψηφίσουν την πρόεδρο της ΔΗΣΥ –και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τι θα κάνουν κυρίως οι ψηφοφόροι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, της ΔΗΜΑΡ και του ευδιάκριτου ΚΗΔΙΣΟ- που δεν διεκδικεί την ηγεσία στηρίζοντας έτσι την Φώφη Γεννηματά.
«Είχαμε επισημάνει εγκαίρως τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την διαδικασιολογία και τον στείρο οργανωτισμό για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» ανέφερε το «κίνημα» σε πρόσφατη ανακοίνωσή του. «Η όποια μελλοντική μετεξέλιξη της προοδευτικής παράταξης, δεν είναι παρά υπόθεση του συνόλου των μελών των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν καθώς και όλων εκείνων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής και θα δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους στις δράσεις της. Οι διαθέσεις, οι προθέσεις και οι στοχεύσεις του καθενός μας, δεν μπορούν να αποτελούν δεσμεύσεις της παράταξης προς τον Ελληνικό λαό».
Είναι σαφές πως όσο άλλοι ασχολούνται με την ημερομηνία των εκλογών, άλλοι βλέπουν την επόμενη μέρα. Αν η Φώφη Γεννηματά χάσει οι επόμενες εκλογές με ενδιαφέρον θα είναι αυτές στο ΠΑΣΟΚ- το μεγαλύτερο και βασικό κόμμα του νέου φορέα -που πλέον και η πρόεδρος του αντί για διάλυση το θέλει “δυνατό”.
Κατά τα άλλα, η εκλογή της Φώφης Γεννηματά δεν είναι δεδομένη. Η συμμαχία Καμίνη- Θεοδωράκη δημιουργεί δυο στρατόπεδα στα οποία πρέπει αναπόφευκτα να ενταχθούν όσοι ψηφίσουν άλλους υποψήφιους- όπως ο Ανδρουλάκης, ο Ραγκούσης, ο Μανιάτης- και οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ και του ΚΗΔΙΣΟ. Αν ο προεκλογικός αγώνας αποχτήσει πλήρη μορφή θα έχει ενδιαφέρον- όχι τόσο για το 60% των ψηφοφόρων που δεν τους ενδιαφέρει τι γίνεται με τον νέο φορέα, αλλά για το 36% που τους ενδιαφέρει, το 27% που θα μπορούσαν να τον ψηφίσουν και το 11%- με βάση τις δημοσκοπήσεις- που θα το ψηφίσουν.