Ποιος φοβάται την εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία;

Του Θανάση Χειμωνά

Έχω γράψει και άλλη φορά για την εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία στις εκλογές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Έχω ξανά αναφερθεί σε εκείνους που δεν την θέλουν, που ουσιαστικά την φοβούνται και έχω αναλύσει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Εσχάτως όμως έχει ξεσπάσει και μιας άλλης μορφής  παραφιλολογία:  Πως τελικά πρόκειται για θέμα ήσσονος σημασίας, πως οι υποψήφιοι ασχολούνται με σαχλαμάρες αντί να καταθέτουν προτάσεις για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Προφανώς και υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα από την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την ίδια την ΔΗΣΥ. Ακόμα δεν γνωρίζουμε καν πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές ούτε τι θα ακολουθήσει. Θα έχουμε ένα κόμμα ή συνασπισμό πολλών; Ωστόσο, η διαβούλευση για την  ηλεκτρονική  ψηφοφορία δεν εμποδίζει την συζήτηση  για όλα τα υπόλοιπα. Εξάλλου, όλοι οι υποψήφιοι έχουν αναπτύξει μια χαρά τις απόψεις και τις θέσεις τους σε μια προεκλογική καμπάνια η οποία, ευτυχώς, χαρακτηρίζεται από εντιμότητα και ήθος (αν εξαιρέσεις κάποιους, ελάχιστους, διαδικτυακούς ταλιμπάν συγκεκριμένων υποψηφίων).

Στην τελική πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο να προχωρήσει σε μια καινοτομία που ενδεχομένως να αλλάξει γενικότερα τον τρόπο που διεξάγονται οι εκλογές στη χώρα μας. 

Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η διεξαγωγή ή μη εξ αποστάσεως  ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι ζωτικής σημασίας για όλη την διαδικασία. Ο αποκλεισμός χιλιάδων συμπατριωτών μας που ζουν στο Εξωτερικό (εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκλογικά κέντρα σε ορισμένες χώρες αλλά και πάλι) καθώς και όλων εκείνων που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν θα είναι σε θέση να μεταβούν στους τόπους ψηφοφορίας προφανώς και θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Όσο πιο μαζική θα είναι η συμμετοχή τόσο μικρότερη θα είναι η επήρεια των κομματικών μηχανισμών σε αυτήν. Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως όλοι αυτοί που υποβιβάζουν το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας ανήκουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στην πλευρά που είναι παντελώς αντίθετη με αυτήν. Γιατί άραγε; Αν όντως πρόκειται για κάτι ασήμαντο ποιος ο λόγος που δεν κάνουν πίσω; Ρητορική ερώτηση…

Τόσο οι εγγυήσεις των εκπροσωπών του συστήματος Ζευς όσο και η πρόταση  που κατέθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης παρέχουν, θεωρώ, όλες τις  εγγυήσεις που χρειάζονται. Όλοι οι υποψήφιοι (εκτός από την Φώφη και έναν-δύο «δορυφόρους» της) είναι αναφανδόν υπέρ. Ρίσκα προφανώς και υπάρχουν- είναι όμως  περισσότερα από εκείνα μιας παραδοσιακής ψηφοφορίας; Στην τελική πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο να προχωρήσει σε μια καινοτομία που ενδεχομένως να αλλάξει γενικότερα τον τρόπο που διεξάγονται οι εκλογές στη χώρα μας. Μια εξέλιξη που θα δώσει νέα πνοή σε έναν φθαρμένο και γερασμένο ιδεολογικό χώρο. Και φυσικά άλλη δυναμική θα αποκτήσει ένας ηγέτης που θα έχει ψηφιστεί από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο παρά εκείνος  που απλώς θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία σε μια κλειστή ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί σε στενά κομματικά πλαίσια.

ΑΠΟ ΤΟ LIBERAL.GR