Νίκος Ανδρουλάκης: Διασκεδάσεις

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης προτίθεται να ορίσει ως κεντρικό προεκλογικό στόχο του τον ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσει την αντιπαράθεση σε προσωπική σύγκριση με τον Κασσελάκη, μάλλον ζημιωμένος θα βγει.

Λίγες εβδομάδες πριν από μια νέα εκλογική αναμέτρηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στον διμέτωπο – δηλαδή σε προσφορά υπηρεσιών στον Μητσοτάκη που τρίβει τα χέρια του: αν δεν κινδυνεύει από κάτι είναι από την αντιπολίτευση του Ανδρουλάκη.

Παρένθεση. Όχι πως ο Κασσελάκης πάει πίσω: είναι νωπές οι μνήμες από τη σπουδή και του δανείσουν τους βουλευτές τους – στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων – για να μην κλονιστεί η κυβέρνηση και να τον διευκολύνουν στη συσπείρωση, με την πρόταση μομφής. Κλείνει η παρένθεση.

Τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει την προτίμησή του να «είναι χρήσιμος για την πατρίδα, παρά ευχάριστος διασκεδαστής». Αντιπαράθεση ιδιαίτερου πολιτικού βάθους δεν το λες.

Κάποια στιγμή θα εκδοθεί η μονογραφία: «Η συμβολή του 6ου κατά σειρά προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του 2023».

Το υλικό υπάρχει χωρισμένο σε κεφάλαια.

Κεφάλαιο πρώτο: Η άρνηση συνδιαμόρφωσης κυβερνητικής προοπτικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη δυναμική που της προσέδιδε η απλή αναλογική.

Κεφάλαιο δεύτερο: Η διαχείριση της προσωπικής πλευράς του σκανδάλου των υποκλοπών, κατά τρόπο που επέτρεψε στον Μητσοτάκη να οργανώσει τη συγκάλυψή του.

Χαρακτηρίζοντάς όμως τον Κασσελάκη «διασκεδαστή» – αντί να αποδώσει χαρακτηρισμούς στην πολιτική του – υποδηλώνει την πρόθεσή του να αρχίσει αντιπαράθεση με υλικό που θα απευθύνεται σε κατώτερα αισθήματα της κοινωνίας.

Ίσως πρέπει να το ξανασκεφθεί. Αν η πλευρά Κασσελάκη αντεπιτεθεί με το ίδιο ύφος και ανταποδώσει το «διασκεδαστής», με τον όρο που χρησιμοποιείται στα καφενεία για τον ίδιο, δεν θα του είναι διόλου ευχάριστο.

Αν προτίθεται να ορίσει ως κεντρικό προεκλογικό στόχο του τον ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσει την αντιπαράθεση σε προσωπική σύγκριση με τον Κασσελάκη, μάλλον ζημιωμένος θα βγει.

Ανατρέχοντας στην πρόσφατη κομματική ιστορία, θα διαπιστώσει ότι στις αρχαιρεσίες του 2007 ήταν πλήγμα για τον Βαγγέλη Βενιζέλο ότι η πλευρά Γ. Παπανδρέου τον χαρακτήρισε – δια του Νίκου Κοτζιά – «βλαχοδήμαρχο», σε αντίστιξη με τον κοσμοπολιτισμό του αντιπάλου του.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο ευτελής βερμπαλισμός του – μάλλον ανασφαλούς πλέον – επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, υπαγορεύεται από την ιδέα ότι δεν θα αναδειχθεί «αξιωματική αντιπολίτευση» – όπως ισχυρίζεται ότι θα συμβεί, αν πάρει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Αυτός ο ιδιότυπος μικρομεγαλισμός παραπέμπει στον αντίστοιχο κατά την προεκλογική περίοδο του 2023, όταν με τις προσωπικές επιθέσεις του στον Τσίπρα, υποδήλωνε ότι θα γίνει Πρωθυπουργός ο ίδιος, ή έστω πρόσωπο της επιλογής του.

Με διασπασμένες κομματικές δυνάμεις, αποδυναμωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα και χωρίς διακριτή συμβατότητα με την πολιτική και την ιδεολογία του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάει τις καλύτερες στιγμές του.

Αλλά αν διασκεδάζει κάποιος τον Μητσοτάκη δεν είναι ο Κασσελάκης. Είναι αυτός που τον ρωτάει «γιατί με παρακολουθούσες;» – σαν να έχει ιδιαίτερη σημασία μετά την «επισύνδεση» από την ΕΥΠ – και όχι: «σε ποιων τα χέρια βρίσκεται το υλικό της παρακολούθησης»;

Όποιος θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR