Οι ακροδεξιοί «Γκρίζοι Λύκοι» απειλούν με εκτελέσεις την κοινότητα των Αρμενίων στη Γερμανία

Του Μιχάλη Ψύλου

Δεκάδες απειλητικές επιστολές φτάνουν καθημερινά σε σπίτια των Αρμενίων στη Γερμανία. Αποστολέας η ακροδεξιά τουρκική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» ,καθώς η σύγκρουση Αρμενίων-Αζέρων  για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να έληξε μεν, αλλά αναζωπύρωσε το μίσος της ακροδεξιάς τουρκικής οργάνωσης για τους μετανάστες Αρμενικής καταγωγής, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.  Στο στόχαστρο των Γκρίζων Λύκων έχουν μπει ακόμη και τα μικρά παιδιά των Αρμενίων ,που απειλούνται με θάνατο, προσθέτει η γερμανική εφημερίδα ,κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

“Στεκόμαστε δίπλα στα αδέρφια μας από το Αζερμπαϊτζάν και δεν θα επιτρέψουμε στα άθλια Αρμενικά σκυλιά της Αρμενίας να ζουν ειρηνικά στη Γερμανία” γράφει μία από τις επιστολές που παρέδωσε στις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ο επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας στη Γερμανία, Σερόβπε Ισακανιάν.”Σας γνωρίζουμε, ξέρουμε πού είναι τα παιδιά σας, μέρα και νύχτα” γράφει μια άλλη επιστολή με την υπογραφή «Γκρίζοι Λύκοι» που βρέθηκε σε γραμματοκιβώτια Αρμενίων στο Χανάου. Στο Ανόβερο, μέλη της Αρμενικής εκκλησίας έχουν δεχθεί τόσες απειλές ώστε η λειτουργία να γίνεται με αστυνομική  προστασία.

Τρομοκρατημένοι ,οι Αρμένιοι μετανάστες  έχουν ζητήσει την προστασία των γερμανικών αρχών ,αλλά -όπως γράφει η Die Welt «ανακύπτει το ερώτημα: Πώς γνωρίζουν οι Τούρκοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές  τα σπίτια που κατοικούνται από τους Αρμένιους; Και όχι μόνο στο Χανάου ,αλλά  και στο  Βερολίνο, την Κολωνία και το Αμβούργο ;»

  Η Αρμενικής καταγωγής Γερμανίδα ακτιβίστρια Γεκσά Μπακιρτσιάν λέει ότι δεν είναι καινούριο φαινόμενο  η εγκληματική δράση των Γκρίζων Λύκων κατά των Αρμενίων στη Γερμανία. «Υπήρξαν πολλές επιθέσεις εναντίον Αρμενίων ακτιβιστών ,μετά την έγκριση τον Ιούνιο του 2016 από τη Γερμανική Βουλή του ψηφίσματος για τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915-16» λέει η Μπακιρτσιάν.

Πριν λίγες ημέρες ,τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να τεθούν εκτός νόμου οι Γκρίζοι Λύκοι ,αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση στη Γερμανική Βουλή. Και ούτε αυτό το μέτρο φαίνεται ικανό να αναχαιτίσει την τρομοκρατική δράση τους. Στη Γαλλία τέθηκε εκτός νόμου  η ακροδεξιά οργάνωση και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να διαμαρτυρηθεί . «Είναι απαράδεκτο  αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να περιοριστεί με οποιονδήποτε τρόπο όταν πρόκειται για τον εαυτό τους, να περιορίζουν εύκολα την ελευθερία όταν σχετίζεται με άλλους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ετσι, με τις ευλογίες του Τουρκικού κράτους ,περισσότεροι από 200 υποστηρικτές των Γκρίζων Λύκων έκαναν στη συνέχεια  πορεία  στο κέντρο της Ντιζόν, φωνάζοντας «Αλλάχ Αμπάρ» και απειλώντας επίσης τους Αρμένιους. Οι ηγέτες τους δεν διστάζουν μάλιστα να ανακοινώνουν τις δράσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα. Και να ανεβάζουν φωτογραφίες, όπως το μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων σε μια πόλη κοντά στη Λυών, το οποίο βεβήλωσαν γράφοντας με σπρέι Bozkurtlar ,όπως είναι γνωστή η οργάνωση στην Τουρκία ,αλλά  και τα αρχικά “RΤΕ” -του ονόματος του Τούρκου Προέδρου  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον περασμένο μήνα ,Ολλανδοί βουλευτές κάλεσαν την κυβερνηση Ρούτε να θέσει εκτός νόμου τους Γκρίζους Λύκους και να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει την απαγόρευση. Το 2019, η Αυστρία απαγόρευσε  επίσης τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό  που συμβολίζει  τους Γκρίζους Λύκους.

Ο κουρδικής καταγωγής Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Αλί Ερτάν Τοπράκ λέει ότι « οι Γκρίζοι Λύκοι δεν  απειλούν μόνο τους Αρμένιους στη Γερμανία, αλλά Αριστερούς, Αλεβίτες και Κούρδους, που επικρίνουν την πολιτική της Τουρκίας». Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κινητοποίησαν τους Γκρίζους Λύκους για να κάνουν το βρώμικο έργο της Άγκυρας, λένε Αρμένιοι ειδικοί, αφού ξέσπασαν οι  μάχες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Η νέα  ισλαμο-εθνικιστική γραφειοκρατία  

Ο Τούρκος συγγραφέας Εργκούν Μπαμπαχάν περιγράφει τους «Γκρίζους Λύκους» ως μια δομή στην οποία συνδέονται οι μηχανισμοί κρατικής ασφάλειας, πολιτικά κόμματα και οι οργανώσεις νεολαίας. «Με λίγα λόγια, η χρήση των Γκρίζων Λύκων εναντίον Αρμενίων στην Ευρώπη δεν είναι κάτι  καινούργιο για την Τουρκία», λέει ο Μπαμπαχάν. Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι η Αγκυρα  ελέγχει  ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών σε ολόκληρη την Ευρώπη που βασίζεται σε  διάφορους ισλαμο-εθνικιστικούς κύκλους .

Ο  πολιτικός αναλυτής Χακάν Ντεμιράι , πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού που ζει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ,λέει ότι τα νήματα κινεί η νέα ισλαμο-εθνικιστική γραφειοκρατία του Ερντογάν. «Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 κατά του προέδρου Ερντογάν και τις μεγάλες εκκαθαρίσεις στον στρατό, στο δημόσιο, στη δικαιοσύνη και τον ακαδημαϊκό κόσμο , η τουρκική κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχουν  δημιουργήσει μια « νέα γραφειοκρατία» εξουσίας. Αυτή η γραφειοκρατία -λέει ο Ντεμιράι- «βασίζεται σε διάφορες ομάδες πιστών του Ερντογάν , κυρίως από την νεολαία του κόμματος, αλλά και εθνικιστές που είναι ιδεολογικά προσκείμενοι  στο ακροδεξιό Εθνικιστικό Κόμμα Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ,με τον οποίο συνεργάζεται στενά ο Τούρκος πρόεδρος.

Η νέα δομή εξουσίας στην Τουρκία ήρθε να αντικαταστήσει τους εκδιωχθέντες που δεν ήταν λίγοι : περίπου  το 50%  των ναυάρχων, στρατηγών και πτεράρχων,18.000 άλλοι αξιωματικοί, 4.000 δικαστές και εισαγγελείς, περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί, πάνω από 8000 ακαδημαϊκοί, περίπου 28.000 εκπαιδευτικοί και σχεδόν  145.000 δημόσιοι υπάλληλοι.  Στη νέα γραφειοκρατία δεν λείπουν και άνθρωποι του υποκόσμου , όπως ο Αλαατίν Τσακιτσί ,ο πιο διαβόητος ηγέτης της μαφίας στην Τουρκίας, ο οποίος πρόσφατα απελευθερώθηκε με κυβερνητική αμνηστία από τη φυλακή όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης για τη δολοφονία της συζύγου του, αλλά και άλλες κατηγορίες- από συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα έως το εμπόριο ναρκωτικών. Ο Τσακιτσί αφέθηκε ελεύθερος στις 16 Απριλίου 2020 μετά από πιέσεις του ακροδεξιού Κόμματος του Μπαχτσελί και τη χάρη που του έδωσε ο Ερντογάν.

Πριν 20 ημέρες ,ο  αρχιμαφιόζος απείλησε ανοικτά -τον «σκύλο» -όπως τον αποκάλεσε-αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής  αντιπολίτευσης  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου , επειδή τόλμησε να ζητήσει την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του φιλο-Κουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Σύμφωνα με την Arab Weekly , o 67χρονος Τσακιτσί  «έχει πλέον γίνει μέρος της de facto κυβέρνησης συνασπισμού στην Τουρκία» ,καθώς άρχισε να κάνει και δηλώσεις για μια σειρά από θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Η αραβική ιστοσελίδα υποστηρίζει μάλιστα ότι «ο διαβόητος μαφιόζος έχει ισχυρές διασυνδέσεις με τους Γκρίζους Λύκους και οργανώνουν από κοινού  μυστικές αποστολές ,καθώς ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του θέλουν να θέσουν σε λειτουργία μια εγκληματική μηχανή εκφοβισμού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό». Ο Τσακιτσί έχει άλλωστε συνεργαστεί με την διαβόητη ΜΙΤ -τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες από το 1987 για τη διεξαγωγή παράνομων επιχειρήσεων . Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της ΜIT  είχε καταθέσει μάλιστα στη δίκη του Τσακιτσί ότι ο αρχιμαφιόζος είχε χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε επιχειρήσεις των Τουρκικών μυστικών  υπηρεσιών στο εξωτερικό. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι συμμετείχε σε σειρά δολοφονιών που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ  για λογαριασμό σκοτεινών δυνάμεων στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της κυβέρνησης .Το 1999 συνελήφθη μάλιστα στη Γαλλία και παρέμεινε έξι μήνες στη φυλακή στη Νίκαια ,πριν εκδοθεί στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Παρά όλα αυτά τα περιστατικά, ο Τσακιτσί, ο Μπαχτσελί και οι Γκρίζοι Λύκοι παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο της τουρκικής πολιτικής. Το 2019 το ακροδεξιό  κόμμα του Μπαχτσελί  γιόρτασε την 50ή επέτειό του.

 Ένα μέλος του κόμματος που έζησε και εργάστηκε στη Γερμανία για περισσότερα από 20 χρόνια δεν δίστασε μάλιστα, μιλώντας στον ανταποκριτή του Γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου στην Κωνσταντινούπολη ,δεν δίστασε να πει  εντελώς κυνικά: “Είμαι οπαδός του Αδόλφου Χίτλερ . Πιστέψτε με. Πώς πρέπει να το θέσω – είμαι μέλος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης από 13 ετών, σήμερα είμαι 54 και ακόμη παραμένω μέλος του κόμματος του Μπαχτσελί». Του κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν …