Toυ Νίκου Λακόπουλου
«Είμαστε σε μία χώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες και θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα συμβούν απλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πότε“.
Αυτά έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2017 αντιπολιτευόμενος την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κυβέρνηση που επρόκειτο να σχηματίσει μετά από δύο χρόνια. Τώρα πια πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πυρκαγιές και εφτά χρόνια αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για επιτυχή διαχείριση στην τεράστια καταστροφή της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα φτάνοντας έως το Χαλάνδρι.
Η τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Αττική, με απανθρακωμένα πτώματα δεν προσφερόταν για φτηνή πολιτική, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίσθηκε στο Μάτι για να πει πως φταίει η κυβέρνηση που δεν μοίρασε… βρεγμένες μπλούζες.
Η αλήθεια ήταν πως οι συνθήκες που μετέδωσαν τη φωτιά από τρία μέτωπα αρχικά αστραπιαία μέσα στον αστικό ιστό με δεκάδες νεκρούς υπερέβαιναν και τις πιθανές προθέσεις των εμπρηστών, αν υπήρξαν, και τη δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να τις αντιμετωπίσει.
Η βασική ιδέα του Μητσοτάκη ήταν πώς αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές αν αλλάξει η κυβέρνηση κι όταν ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια όλοι θυμούνται τον Χρυσοχοϊδη με την μάνικα και τον ασυγχώρητο -πριν- πρωθυπουργό να ζητάει συγγνώμη. Τώρα πια δεν έχει σημασία η πυρκαγιά, αλλά η επικοινωνιακή διαχείρισή της.
Η χώρα πρέπει να μάθει να ζει πυρκαγιές και να τις αντιμετωπίζει ακόμα κι αν οι άνεμοι φτάνουν τα 11 μποφόρ ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, και τίποτα δεν προσφέρει ένας υπουργός που τρέχει σαν πυροσβέστης πάνω από τη φωτιά ούτε ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που φορά ποδιά για να μαγειρέψει για τους πυρόπληκτους -πριν καν μάθει πόσοι είναι αυτοί.
Πολιτική πάνω από τα αποκαϊδια
Μια ανεύθυνη κριτική είναι επικίνδυνη όταν η αντιπολίτευση ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση σε μια υπόθεση που μπορεί να έχουν ευθύνες όλοι κι αυτό αποδείχτηκε και στα Τέμπη, όπου η κυβέρνηση είχε μια φθορά για λίγο, αλλά θριάμβευσε στις εκλογές και το πολιτικό κόστος τελικά πληρώθηκε από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα που βρέθηκαν στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.
Εφτά χρόνια μετά από αυτή τη δήλωση του Μητσοτάκη πως θα “είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα συμβούν απλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πότε” ξέρουμε πότε και πού θα συμβεί η πυρκαγιά και η Πυροσβεστική δεν θάπρεπε να φτάνει εκεί, αλλά να είναι ήδη εκεί και να περιμένει.
Η μεγάλη πυρκαγιά που φοβόταν ο Μητσοτάκης ήρθε και τον ανάγκασε αξύριστο να ζητά συγγνώμη, αλλά χωρίς αντίπαλο πια παίζει μόνος του σε ένα γήπεδο χωρίς αντιπολίτευση με στόχο τους εσωπαραταξιακούς αντιπάλους του καθαρίζοντας το τοπίο για να επιβάλλει την μοναρχία του.
Ξήλωσε τον Χρυσοχοϊδη, ύστερα τον επανέφερε ως ιδανική λύση αφού πρώτα εξευτέλισε τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ύστερα του έδωσε άδεια να πάει διακοπές και μετά τον ξήλωσε με ατιμωτικό τρόπο επειδή πήγε. Το ερώτημα βέβαια δεν είναι γιατί οδήγησε σε παραίτηση τον Μηταράκη αφού τον ειρωνεύτηκε με την πρόταση για καμήλες αντί έφιππης αστυνομίας, αλλά γιατί τον έκανε υπουργό.
Η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε σε ένα ζεϊμπέκικο του Περιφερειάρχη Aττικής -στον οποίο είχε δώσει ο ίδιος το χρίσμα- δεν άφησε περιθώρια για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη με τον Μηταράκη, παρά μόνο πως οι αποκεφαλισμοί γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες και για κάθε έγκλημα της κυβέρνησης υπάρχει ένα κεφάλι να πέσει.
Το σύστημα drones και τα βουνά της Αττικής
O Kυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πάλι πως η πολιτική είναι επικοινωνία: όταν η χώρα καίγεται ζητάς συγγνώμη ή αλλάζεις υποψήφιο περιφερειάρχη και καρατομείς έναν υπουργό για να ζητήσει εκείνος συγγνώμη. Αυτή τη φορά καθώς η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας και ενώ για πρώτη φορά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη και οι καπνοί έφτασαν στο Σύνταγμα εμφανίστηκε ατάραχος και ξυρισμένος:
“Ευτυχώς λίγοι οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Η πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει».
Μια γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην επιχείρηση όπου εργαζόταν δεν μετράει και η κυβέρνηση εμφανίζεται περίπου ως ασφαλιστική εταιρεία -που δεν έχει και πολύ μεγάλη αξιοπιστία, ενώ ο Πρωθυπουργός αξιοποιεί και τον Δεκαπενταύγουστο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ:
“Είναι μία στιγμή περισυλλογής και αυτογνωσίας και αναγνώρισης ότι ο τόπος προχωράει μπροστά μόνο μέσα από την ενότητα, και αντιπαλεύοντας την πόλωση και την τοξικότητα η οποία δυστυχώς δεν έκανε καλό στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια”.
Στο πλάνο μένει πια ο Στέφανος Κασσελάκης με την ποδιά να μαγειρεύει για τους πυρόπληκτους και να υιοθετεί ένα σκυλάκι -αν και η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως… τον δανείστηκε για τη φωτογράφιση.
Και τα δύο δείχνουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υιοθέτησε επίσης σκύλο και μαγείρεψε σε μια ταβέρνα στον Πειραιά για τους άστεγους βάζοντας μάλιστα και την κόρη του να καθαρίζει πατάτες.
Επίσης μένει και μια είδηση από τον Ιούνιο που εξηγεί πως μια πυρκαγιά μπορεί να φτάσει ως το Σύνταγμα.
“Στον Αττικό ουρανό και πάνω από τους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου πετούν πλέον 25 drones της Πολιτικής Προστασία, 24 ώρες το 24ωρο. Χρησιμοποιώντας laser που δίνουν τις συντεταγμένες του συμβάντος, zoom, καθώς και ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, καταγράφουν εικόνες που μεταφέρονται live στο war room του Κέντρου Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστών”.
Μην ανησυχείτε, λοιπόν. Το σύστημα drones καλύπτει τα βουνά της Αττικής.