Ομόφωνα ένοχοι ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας από το Ειδικό Δικαστήριο.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και επέβαλλε ομόφωνα φυλάκιση 2 ετών στον Νίκο Παππά, που είναι το ανώτατο όριο ποινής, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, για το οποίο κρίθηκε ένοχος ο πρώην Υπουργός.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, το 2016.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο καταδίκασε τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού. Η υπεράσπιση του Χρ. Καλογρίτσα ζήτησε τα ελαφρυντικά του συννόμου βίου, των μη ταπεινών αιτιών, αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση.

Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά σημείωσε πως δεν επιθυμεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. «Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών», αναφέρει η δήλωση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η προβλεπόμενη ποινή κατ’ ανώτατο όριο είναι φυλάκιση δύο χρόνων. Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανενός ενδίκου μέσου.

Στη δίκη παρίσταται ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας καθώς η τακτική εισαγγελέας της δίκης Ολγα Σμυρλή ασθενεί. Υπενθυμίζεται πως η κ. Σμυρλή είχε εισηγηθεί την απαλλαγή και των δύο κατηγορουμένων. Η ίδια είχε υποστηρίξει ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Νίκος Παππάς δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, προσθέτοντας πως με κανέναν τρόπο δεν ευνοήθηκε η συμμετοχή της εταιρείας του Ιωάννα Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

Ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας πρότεινε την επιβολή της ποινής φυλάκισης ενός έτους στον κ. Παππά και έξι μηνών στον Χρ. Καλογρίτσα.