Ουσία

Toυ Γ. Λακόπουλου

Γιατί ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν ο πιο επιτυχημένος  διοικητής  στην Τράπεζα της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες; Έπεσε πάνω στη κρίση και ενώ κατέρρευσαν τα πάντα οι καταθέτες δεν έχασαν ούτε ευρώ. Προς ανταμοιβή του ο Σαμαράς τον αντικατέστησε με  τον … υπουργό Οικονομικών του. Παρά τη διαφωνία του Βενιζέλου, ως προσκείμενος  κόμμα του οποίου μπήκε στην κυβέρνηση ο  Στουρνάρας.

Ίσως  όμως το σημαντικότερο για τον Προβόπουλο είναι η -διακριτική – ενημέρωση των πολιτικών ταγών της εποχής, για να περιορίσει την εν εξελίξει δημοσιονομική εκτροπή. Από την πλευρά της κυβέρνησης που την χρεώνονταν, ο Καραμανλής πήγε σε εκλογές με ζητούμενο την αντιμετώπισή της. Ο Παπανδρέου …υποσχέθηκε την επιδείνωσή της.

Όταν ο πρώην διοικητής αναφέρεται σήμερα -στην Καθημερινή- σε εκείνη την περίοδο, ίσως περισσότερη αξία έχει το συμπέρασμά του «για να δούμε το μέλλον πρέπει να  δούμε να αλλάξαν τα μυαλά και οι νοοτροπίες που καθιστούσαν κάθε  διαρθρωτική αλλαγή δύσκολη».

Αλλά περισσότερο συναρπαστικότερα είναι όσα λέει για τον υπουργό που πήρε τη θέση του -με τρόπο που δεν θα έλεγε κανείς «κατ’ αξίαν»- και τον πολιτικό που δείχνει να μην έχει καταλάβει ακόμη και επιμένει ότι… δεν τον ενημέρωσε.

Για τον Στουρνάρα λέει: «Ο κεντρικός τραπεζίτης ούτε δημοσιογράφος είναι ούτε πολιτικός»-περνάει τη γνώμη του με τις εκθέσεις του- και «οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν συνηθίζουν να μιλούν πολύ -σε αντίθεση με αυτό που βλέπουμε σήμερα».

Για τον Παπανδρέου: «Αν δεν ήξερε πού πηγαίνει το έλλειμα πώς μιλούσε για εκτροχιασμό και αφού μιλούσε  για εκτροχιασμό πως προγραμμάτιζε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική;» -ενώ θυμάται πως όταν τον ενημέρωσε ήταν σε κλίμα «πάμε τώρα στην πράσινη ανάπτυξη».

Η τραγουδίστρια Σαμ Μπράουν έλεγε: «Μην προσβάλλεις τους άλλους με στυλ όταν μπορείς να τους προσβάλλεις με ουσία».