Ο άλλος Ρουβίκωνας…

Του Γιώργου Μαρκάκη

Η ομάδα του Ρουβίκωνα δημιουργήθηκε το 2010 μετά από τους σεισμούς της Αϊτής από δύο πρώην πεζοναύτες οι οποίοι καθοδήγησαν μία ομάδα από γιατρούς μέσα στο χάος που επικράτησε έπειτα από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό.

Η αρχική ομάδα αποτελείτο από 8 μέλη που κατόρθωσαν να μαζέψουν ιατρικό εξοπλισμό από φίλους και τις οικογένειες τους και στη συνέχεια πήραν το αεροπλάνο, πρώτα για την Δομινικανή Δημοκρατία και εκεί αφού νοίκιασαν ένα φορτηγό και φόρτωσαν τον εξοπλισμό που είχαν φέρει μαζί τους, κατευθύνθηκαν δυτικά προς την Αϊτή που επικρατούσε χάος.

Η ομάδα αυτή του Ρουβίκωνα περιέθαλψε χιλιάδες ασθενείς και μάλιστα κατόρθωσε να πάει σε περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί εξαιρετικά επικίνδυνες λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, που είχαν προκύψει έπειτα από την φυσική καταστροφή, καθώς πολλές άλλες οργανώσεις αρνούνταν να επιχειρήσουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στη δράση αυτής της ομάδας είναι το ότι η όλη τους δράση χαρακτηρίστηκε από τον διαφορετικό τρόπο δράσης τους. Δεν στάθηκαν στην τυπική αρωγή που προσφέρουν οι περισσότερες εθελοντικές ομάδες σε παρόμοιες καταστροφές ανά τον κόσμο, αλλά εστίαζαν σε αυτούς που όχι μόνο χρειάζονταν άμεση βοήθεια αλλά και σε αυτούς ειδικά που έκριναν πως δεν θα είχαν βοήθεια από καμία άλλη ομάδα γιατί είχαν διαβεί τον Ρουβίκωνα. Όπως δηλαδή ακριβώς και από την άλλη μεριά είχαν κάνει τον αντίστοιχο βήμα στη ζωή τους με την δράση τους.

Αυτά τα δύο παλικάρια άλλαξαν όχι μόνο την ζωή τους, αλλά και την ζωή χιλιάδων άλλων μελών αυτής της ομάδας – κυρίως πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων – τα οποία προσφέρουν απλόχερα την βοήθεια τους, όταν τους χρειάζονται, όπου και να’ ναι. Αξίζει να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα πρότυπο αυτής της ΜΚΟπου έχει 60 εργαζόμενους και 80.000 εθελοντές.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/roevikonas-e-thaemaste-drase-kai-seneisfora-tes-omadas-protepo_gr_5bc6fa05e4b0a8f17ee779f0?ubΕΔΩ